Da zakažete pregled pozovite 063 687 460

Zakažete pregled 063 687 460

Najnoviji odgovori (80588)

  1. Da li mi mozete objasniti sledecu dijagnozu sa magnetne rezonance : blaga diskopatija C3-4,C4-5, C5-C6 dorzlanim delom cirkumferencije?

    Odgovoreno: 28. 10. 2019.
    • Postovana,

      Vas nalaz MR vratnog dela kicme  se moze tumaciti kao pocetak degenerativnih promena na intervertebralnim diskusima na pomenuta tri nivoa kicme.

      Moram reci da prezentacija ili Vasa interpretacija ovog nalaza nije dovoljno precizna ,  jer se u sustini ovom metodom verifikuje ili ne postojanje diskus hernije odnosno patoloskog stanja izlazenja diska iz svog prostora i iritacija okolnih neuroloskih struktura.

      Pozdrav

  1. Postovani Dr. da li biste mogli da mi kazete sta znaci ovi rezultati i da li je nesto bitno:radiografija l-s kicme:profile Delimicno ispravljena fizioloska lordoza.Subhondralna skleroza pokrovnih ploca pocetna.Snizen I.V prostor izmedju l5-s1,kao I I.V.foramen u nivou l5.

    Odgovoreno: 22. 10. 2019.
    • Postovana,

      Od svega nabrojanog u rtg nalazu  najbitnije predstavlja suzen ili snizen iv prostor l5 s1 koji moze biti posledica tkz" curenja diska ",odnosno strucno diskus hernije a koja se postavlja preciznijom dijagnostickom metodom MR ili MSCT.

  1. Problem sa lumbalnom kičmom
    Pitanje broj: #164274

    U poslednjih 4 meseca imam bolove u predelu karlice, trtične kosti, levog kuka sa spuštanjem bola niz levu nogu sa spoljne strane. Bol je prisutan i posle ultrazvučne terapije i tensa.

    Nakon terapija sam dobila injekciju Diprophos ali bolovi su i dalje prisutni. Po uputu fizijatra uradila sam radiogram i EMNG. Oba nalaza Vam šaljem.

    LS kičme koji glasi: Reducirana fiziološka lordoza u gornjim dinamskim segmentima VL. Oštro anguliran LS prelaz "sacrum accutum", incipijentne osteohondrotične promene na ovoj razini i početno kompromitiran pripadajući IV foramen. U IV zglobovima VL artrotične primene umerenog do srednjeg inteziteta.

    EMNG Nalaz: Mm,;tibiais antrior, extensordig,brevis,flxor, hall, brevis (sin): intermedijalni inervacioni uzorak, AMP (akcioni mm. pot)osrednjih amplituda i prošireniog trajanja sa pojedinim ,višim,širim i frekv.AMP. M,extensor dig,breis,fixor,hall,breves (dex);intermedijalni, do dobarintermedijalni,inervacioni uzorak,APM graničnih parametara sa ponekim višim i frekv.APM, Nalaz uostalim miotomima nogu je u granicama fizioloških varijacija, srazmeran liničkom razvitku gms. Motorna neurografija;Nn;tibialis,femoralis,peroneus prof (dex,et,sin): uredan nalaz brzina,parametara distalnih latenci i M_pot, kod svih živaca. Danasnja neuroloska i EMNG obrada u korelaciji sa tegobama pacijentkinje ukazuje na LAESIO NEURONALIS L4-L5-SL SIN, GRADUS INTERMEDII LAESIO NEURONALIS L5-SLČ DEX.GRADUS LEVIS

    Molim Vas za mišljenje vezano za nalaze u prilogu. Koji su koraci ka rešavanju ovog zdravstvenog problema? 

    Odgovoreno: 13. 10. 2019.
    • Poštovana,

      Na osnovu opsirno napisanog nalaza mogu slobodno reći da oni idu u prilog morfološki izmenjenom inervertebralnom diskusu lumbalne kičme na 2 nivoa l4-l5 i l5-s1 koji su verovatno u takozvanoj protruziji ili klizanju ka neurološkim elementima u ovoj slučaju korenima živca na oba nivoa levo i desno.

      Precizna dijagnoza, odnosno potvrda ovog mog stava postavlja se magnetnom rezonancom. Što se tiče terapija pored medikamentne i fizikalne terapije svakako treba pokusati sa balneo terapijom u nekoj od specijalizovanih banjskih ustanova za taj vid terapija. Naravno postoje i druge mogućnosti tkz. ekstenzija kičmenog stuba, a u korelaciji sa MRI nalazom, pre eventualne operativnog lečenja ukoliko se potvrdi dijagnoza diskus hernije i ukoliko se sve druge terapijske metode iscrpe bez povoljnog efekta, a u konsultaciji sa nadležnim neurohirurgom

      Za sada nema razloga za brigu, u bolnim fazama uzimajte lekove i smanjite opterećenje lumbalne kičme.

  1. Povreda potkolenice i hematom
    Pitanje broj: #163539

    Krajem prošle godine sam pala i povredila potkolenice. Nije došlo do preloma, ali je bilo otoka i modrica. Gotovo odmah sam počela da koristim Hepatrombin, ali su se i pored toga formirali hematomi. Radi se o površinama kože od oko 10 cm u prečniku, koža je tamnija, tvrda na dodir i dlačice su mnogo gušće. Na ultrazvuku su mi rekli da je potrebno samo praćenje, ali nalaz ultrazvuka nisam dobila. Prethodnih dva dana hodam više nego inače (nekoliko sati u toku dana) i primetila sam da je desna noga počela da me boli na mestu gde je hematom. Bol je tup i javlja se sa svakim korakom, ali ne u mirovanju. Zbog godišnjeg odmora ne mogu odmah da odem na ultrazvuk, pa me zanima, je li taj bol nešto u vezi sa čim treba da se brinem i kako da ga umanjim?

    Odgovoreno: 03. 10. 2019.
    • Potkolenica je širok pojam... pretpostavljam da se radi o kolenima, koja kao kompleksni zglob, mogu biti traumatizovana u njegovim mekim strukturama (tetivama, ligamentima, mišićima u okolini zgloba). Vaše stanje svakako, zbog tegoba koje osećate, zahteva fizikalno lečenje, minimum 10 dana uz još jednu kontrolu UZ i MRI.

  1. Imam osteoporozu,išla sam na fizikalnu terapiju 10 dana i dalje me boli,htela sam da vas pitam kupila bih tenis za kućnu upotrebu pa me zanima da li bi mi pomogao

    Odgovoreno: 03. 10. 2019.
    • Postovana

      OSTEOPOROZA kao  patolosko stanje kostiju NE BOLI...!!!!

      Iz Vaseg dopisa se ne moze zakljuciti gde imate bolove samim tim i zbog eventualnih razloga istih...osteoporoza ne uzrokuje bol vec lecenjem nje sprecavamo posledice poput patoloskih preloma kostiju na manju nego uobicajenu mehanicku silu..

      Pizdrav

       

Prikazano 6-10 od ukupno 720 pitanja