Da zakažete pregled pozovite 063/687-460

Zakažete pregled 063/687-460

Najnoviji odgovori (79047)

  1. dr Ljiljana Tadić
    Pitanje broj: #148481

    Poštovani, više od dve godine imam problema sa bolnim vratom. Radila sam mr i uočene su početne degerativne promjene (spondiloza) od c2 do c7. Na c3 i c4 nalaze se osteofiti koji dodiruju izlazeći nerv.  Na c5 i c6 uočene manje ciste od 2mm i 4mm. Uglavnom, ukočenost vrata nije više toliko intenzivna, javlja se ukoliko napravim nekakav nezgodan položaj ali prodje za dva tri dana, moj glavni problem je tupi bol koji djeluje kao zagrijavanje u predjelu vrata i širi se prema potiljku i desnoj strani glave, koji traje skoro 24h vec viče od dve godine. Bol od koje više ne mogu da mislim, nemam koncentraciju, socijalni život sveden na minimum i sva moja pažnja je usmjerena na taj dio. Na kraju terapije su mi rekli da to ništa nije strašno, da se bavim sportom, što radim već godinama, sad trenutno samo rekreativno, pokušavam da radim vježbe koje su mi pokazali ne svaki dan, ali trudim se bar tri puta sedmično, plivanje, šetanje i vožnja bicikla. Svi ostali teži sportovi su zanemareni osim ponekad trčanja. Molim vas, recite mi ako mogu slike da vam pošaljem sa mr da pogledate ili da mi date savjet sta bih mogla uraditi, kako bih otkrila zašto je bol prisutna skoro 24 h preko dve godine. Zahvalna unaprijed. Srdačan pozdrav!

    Odgovoreno: 30. 11. 2016.
    • Poštovana,
      Vaši problemi su uzrokovani degenerativnim promenama na kičmenim pršljenovima koji iritiraju korenove pripadajućih nerava stvarajući bolove koje imate. Upotrebom analgetika uz obaveznu gastriprotektivnu terapiju, kao i prilagođenim vežbama i fizikalnom terapijom radi jačanja vratne paravertebralne muskulature, ublažićete bolove i učinićete ih podnošljivim. Takođe, vodite računa o pokretanju vrata, tj. Ne činite nagle pokrete vratom, zbog opasnosti od kompromitovanja cirkulacije (pritiskom osteofita na krvne sudove) , što vam može stvoriti osećaj vrtoglavice.
      Pozdrav

  1. dr Ljiljana Tadić
    Pitanje broj: #148077

    Poštovani, moja majka ima 79 godina i pre mesec dana u toku noći probudio ju je stravičan bol u svim zglobovima. Nije mogla da ustane iz kreveta a onda je dobila proliv. Lekari su konstatovali urinarnu infekciju koja je sanirana ali bolovi u zglobovima su idalje jaki i ona još uvek ne može da se kreće. Urađene su analize na giht rema faktor tumur kostiju i sve su negativne. Povišena joj je sedimentacija 120, povišen fibrinogen visoki leukociti 12000, povišeni trombociti povremeno ima groznicu i temperaturu. Bolovi su neprestani samo što su u večernjim časovima vrlo visokog inteziteta, toliko jaki da joj podrhtavaju svi mišićo na telu. Od reumatologa je dobila dijagnozu "reaktivni artritis" i terapiju febricet 3x dnevno i movalis 1 uveče, koji ne pomažu. Bolovi joj ne dozvoljavaju da odvoji laktove od tela niti da pokreće prste na rukama. Inače zglobovi su jako otečeni i povremeno crveni

    Odgovoreno: 30. 11. 2016.
    • Poštovana,
      Na osnovu vašeg opisa, ima elemenata postojanja reaktivnog artritisa na terenu verifikovane urinarne imfekcije, ali ima elemenat i postojanja reumatske polimijalgije. Osim navedenih laboratorijskih analiza iz kojih se jasno vidi postojanje zapaljenskog sindroma, postrebno je da uradite i analize: ck, ldh, alp, ca i p. Tako bi se dobili precizniji podaci o postojanju reumatološkog oboljenja.

      Pozdrav

  1. dr Ljiljana Tadić
    Pitanje broj: #148582

    Imam bol u desnom palcu na ruci tamo gde se spaja sa šakom. Više kao neko zatezanje. Nemam promene na koži, nemam ni otoke ni crvenilo. Vec oko 5-6 meseci. Boli me ako ga pomeram ili ako ga istegnem. Nisam bila kod lekara. Hvala.

    Odgovoreno: 28. 11. 2016.
    • Poštovana,
      Po vašem opisu, radi se o rizartrozi. Obično se javlja kod osoba koje imaju intenzivnije aktivnosti rukama uglavnom profesionalnog tipa. Potrebno je uraditi laboratorijske nalaze, da bi se isključilo eventualno postojanje zapaljenskog- reaktivnog artritisa (sedimentacija, kompletna krvna slika, fibrinogen, crp, reumatoidni faktor) , kao i rtg snimak šake.
      terapija se sastoji u povremenoj poštedi šake u fazi intenzivnijih bolova mirovanjem ili nošenjem ortoze, medikamentozna analgetska terapija.
      Pozdrav

  1. dr Ljiljana Tadić
    Pitanje broj: #148795

    Poštovani, već duže vreme, oko 12 meseci, borim se sa kostohondritisom. Znam skoro sve o tome osim jedne stvari koja je i moje pitanje. Kada će bolovi konačno prestati? Da li je normalno da me na jak pritisak i dalje boli mesto gde imam promene na hrskavici i okoštavanja? Radila sam mri ct i analize krvi na reuma i tumor markere i sve je mirno osim što se na ct jasno vide mikropromene na hrskavici 2-7 rebra i kalcifikati koji su obostrano postavljeni. Lekari su mi preporučili da vežbam i pijem lekove povremeno kad imam bolove. Pošto moj posao zahteva često da koristim ruke i delimično snagu ruku i grudnog koša ja to stalno iritiram i povremeno imam bolove.

    Odgovoreno: 28. 11. 2016.
    • Poštovana,
      Obzirom da se bavite poslom koji je neprekidni iritans za vaš problem, potrebno je da sprovodite periodično fizikalnu terapiju, kao i lokalno aplikujete tople ili hladne obloge u zavisnosti od toga, šta vam više prija. Vaš problem obično bude saniran za najviše godinu dana, ali ga vi konstantno reaktivirate čime produžavate period obezboljavanja.
      Pozdrav

  1. dr Ljiljana Tadić
    Pitanje broj: #147322

    Poštovani, interesuje me šta može biti uzrok povećanog anog b proteinanti centromer (cenpb) at (igg)? Na nalazu piše da vrijednost ovog parametra treba biti manja od 20 ru/ml a meni je 189. Sta mi predlažete?

    Odgovoreno: 28. 11. 2016.
    • Poštovana,
      Ukoliko uz navedeni rezultat imate i promene tipa zategnutosti kože lica, šaka, otežano gutanje, morate da se javite na pregled reumatologu, koji će uz dodatne dijagnostičke procedure utvrditi ima li elemenata za postojanje oboljenja koje se naziva skleroderma.
      Pozdrav

Prikazano 11-15 od ukupno 31 pitanja