Da zakažete pregled pozovite 063 687 460

Zakažete pregled 063 687 460

Najnoviji odgovori (80889)

  1. Gospodine doktore Marko Kostic Vranje pre nekolika dana ste mi radili tee ultrazvuk i pronasli foramen ovale . Medjutim mene i dalje muci visoki gornji pritisak ide 150 do 160 a donji je konstantno 60 70 nikad preko . Pijem coamlesu 8.5.2.5mg 1/2 ujutru i biprez 5mg 1x dnevno ali uvek i sa lekovima ide 130 140/60 recite mi posto ste mi radi tee i rekli da sem foramena ovale nemam drugih problema sa srcem a neurolog mi prepisao pradaxa 110 mg sta da menjam od terapije za arterijsku hipertenziju posto ocigledno ovi lekovi ne pomazu a pijem ih mozda 2 3 godine sta bi ste mi vi.od terapije prepisali . Zeleo bih da mi vi na osnovu vaseg pregleda i misljenja prepisete lekove za arterijsku hipertenziju

    Odgovoreno: 16. 06. 2020.
  1. Gospodine doktore Marko Kostic Vranje pre nekolika dana ste mi radili tee ultrazvuk i pronasli foramen ovale . Medjutim mene i dalje muci visoki gornji pritisak ide 150 do 160 a donji je konstantno 60 70 nikad preko . Pijem coamlesu 8.5.2.5mg 1/2 ujutru i biprez 5mg 1x dnevno ali uvek i sa lekovima ide 130 140/60 recite mi posto ste mi radi tee i rekli da sem foramena ovale nemam drugih problema sa srcem a neurolog mi prepisao pradaxa 110 mg sta da menjam od terapije za arterijsku hipertenziju posto ocigledno ovi lekovi ne pomazu a pijem ih mozda 2 3 godine sta bi ste mi vi.od terapije prepisali

    Odgovoreno: 15. 06. 2020.
    • Foramenovale mora se resavati stavlajnejm kisobrana ili hirurgijom.Od terapije neka pradaxa ostane a VI uzmite Lizonorm tabl 20+5 mg 2x1 u 8 i 20 h i  Hemopres tabl 1x1 u podne 3 dana pa onda u podne 1x1 na II dan pa se javite za par dana.

       

      Mr sci med dr Slobodan Gajic

  1. Lijep pozdrav cijenjeni doktore. Nakon vaseg odgovora na proslo pitanje uradjen nalaz Na 139, K 2.8, Mg 0.86. Doktor je propisao Kalinor 1 tab.15 dana i 15 dana 1/2 tab. I poslije toga nalaz ponoviti. Da li mislite da je manjak K uzrokovan lijekom za hipertenziju i da li ga treba promijeniti. Hvala vam puno za odgovor i sto na ovaj nacin dajete veliki doprinos zdravstvu. Lijep pozdrav iz Sarajeva i puno vam hvala.

    Odgovoreno: 15. 06. 2020.
  1. Postovani doktore,zbog povremenih bolova u grudima,radila sam test opterecenja dva puta.Tokom opterecenja registruje se st depresija u odvodimaD2,D3,AVf sa plitko negastivnin t u istim odvodima.Max.ST depresija je bila -1.83 mm u odvodu u nivou 3 opterecenja.Zakljucak-angioznih tekoba nije bilo.Opisane promene u odvodima...mogu se smatrati granicnim.Napominjem da svaki pregled, pa i ovaj test,radila sam pod preteranim,nekontrolisanim, strahom od rezultata.Molim Vas za vase misljenje.

    Odgovoreno: 15. 06. 2020.
  1. Poštovani, hvala Vam mnogo!

    Još bih Vas zamolila, ukoliko ste u prilici da mi kažete (ukoliko je uopšte moguće tako nešto komentarisati) šta može dovesti do ''progresije'' i kojom brzinom progresija ''napreduje''?

    I ovo za antibiotike koje bi trebalo uzimati prije intervencije ili odlaska stomatologu? Posto nemam dodira sa medicinom i u tom smislu zaista nemam nikakvo elementarno znanje da li mi mozete malo konkretnije pojasniti sta se podrazumijeva pod intervencijom (da li bilo koja povreda koja je prouzrokovala krvarenje, redovno vakcinisanje, mala povreda npr prsta u kojoj bi se dogodilo vrlo malo krvarenje, popravka zuba i vadjenje zuba, ciscenje kamenca na zubima...)? Kako da uzima antibiotike, u kojem periodu? Zivim u strahu da svojim neznanjem ili nemarom prouzrokujem neki dodatni problem! Prošle godine je vadila zub, ali u tom momentu mi nismo ni znali za prolaps. Može li to praviti neki problem u budućnosti? I da li postoji neki način preventive, što bi mogli preduzeti u slučaju da se spotakne pa pri padu počne krvarenje ili ne daj bože da se malo poreže nekim oštrijim predmetom (poput makaza, jer u školi rade s makazama)?

    P.S. Dole nize saljem prethodno moje pitanje i Vas odgovor.

    Cijeneći Vaše mišljenje, stručnost i volju da odgovarate na postavljenja pitanja neizmjerno zahvalna majka!

    Ovo je bilo moje prethodno pitanje i Vas odgovor:

    Pitanje broj: #170263 Prolapsus valvulae mitralie s minimalnom regurgitacijom Poštovani, djevojčica od 8,5 godina dobila je sljedeći nalaz od kardiologa-pedijatra: Djevojčica se ranije pratila zbog uskih komunikacija na nivou komore, na zadnjem pregledu (koji je bio 2013 godine) konstatovano spontano zatvaranje defekta komorske pregrade. Bez tegoba, umjereno je fizički aktivna. Zdrava djevojčica. Objektivno: adekvatno razvijena i uhranjena, eupnoična i acijanotična. Prekordijum miran, akcija srca ritmična, tonovi glasni, čujan vibratoran komorski šum 2/6, nad lijevom ivicom sternuma, bez propagacije. Periferni pulsevi normalno punjeni (AF+ obostrano), jetra se ne palpira. RR 90/60 EKG: sinusni ritam s fr. 105/min, intermediarna srcana osovina, kondukcija neremecena, odvodi su normalni. EHOKARDIOGRAM: Strukturalno SDS, Venske drenaze normalne. IAS intaktan. Dimenzije predkomore normalne. Mitralna valvula blago izmijenjena, prolabiranje minimalno, dominantno prednjeg, regurgitacija minimalna, poteriorna. Trikuspidna valvula je normalne morfologije i protoka. IVS intaktan, 5,5 mm, normalnih amplituda pokreta. Dimenzije obje komore normalne LVDd 37 mm, LVds 23 mm. Funkcija i kontraktilnost lijeve komore ocuvana. Aortna valvula trivelarna, centralna koaptaciba, normalan protok. Aorta na korjenu 16 mm. Luk aorte lijevi, bez značajne diletacije, iskljucena koarktacija aorte i PDA. Plućna arterija na korjenu 17 mm, valvula morfoloski normalna. Prisutna fizioloska regurgitacija, trunkus i obje grane plucne arterije su normalne širine i protoka. Perikard normalne debljine, bez izljeva. Dg: Prolapsus valvulae mitralie s minimalnom regurgitacijom I 34.1 Zaključak: strukturalno nalaz blagog prolapsa mitralne valvule, prisutna minimalna regurgicaija. Za sada nije indikativna kardioloska terapija, režim života bez ograničenja fizicčkih aktivnosti. Kardiološka kontrola za 1 godinu. Molim Vas za mišljenje o ovom nalazu, kakve su prognoze u ovakvim slučajevima? Postoji li mogućnost da se kod ovakvih nalaza situacija sama od sebe vrati u normalu bez bilo kakvih terapija, zahvata? Zabrinuti smo zato što ona ima samo 8,5 godina i da li se s godinama stanje može samo pogoršavati, ostati na istom nivou ili ima nade da se vrati u normalu? Koliki rizik postoji u budućnosti? Sta bi mogli preduzeti u smislu ishrane i nacina zivota? Unaprijed zahvaljujem na odgovoru! Srdacan pozdrav od zabrinute majke koja je djevojčicu rodila sa 34 godine i to joj je jedino dijete!

    Odgovoreno: 06. 06. 2020. o Mr sci. med. dr Slobodan GajićZAKAŽITE PREGLED Nemate razlog za brigu. nalaz prolapsa mitralne valvule je cest do 17 % kod zenske populacije i sa minimalnom regurgitacijom ne prestavlja opasnost. Ne treba nista preduzimati u ishrani i dete treba normalno da zivi. Treba kontrolisati eho srca na 1 gdinu. Ako bude imala tegobe pojavice se izmedju 20 i 40 godine zivote ali beznacajne. Do spontanog poporavljanja ne moze doci.Jedino ako ide na neke intervencije ili kod stomatologa treba da uzima tri dana antibiotik najbolje cefaleksin.

    Mr sci med dr Slobodan Gajic

    Odgovoreno: 15. 06. 2020.
    • U najvecem broju slucajeva do 98 % prolaps se ne menja i prvi nalaz ostaje do karaja zivota bez proglesije. Ako se progresija dogodi vezana je za ceste infekcije ne sticenje nakok intervencije i starenja.Samo vece intervenscije zahtevaju upotrebu antibiotika ako nije alergicna na penicilin Sinacilin caps 500 mg 2x2 dan pre dan intervencije i dan posle ili Hemomicin tabl 500 mg 1x1 3 dana jedan dan pre jedan dan posle i na dan intevencije. Povrede koje ste naveli ne zahtevaju uzimanje antibiotika.

      Mr sci med dr Slobodan Gajic

Prikazano 1-5 od ukupno 2831 pitanja