Da zakažete pregled pozovite 063/687-460

Zakažete pregled 063/687-460

Najnoviji odgovori (79047)

  1. Moze li otac da ima krvnu grupu A+, majka AB+, a dete da bude A krvne grupe, Rh-?

    Odgovoreno: 28. 10. 2010.
  1. Moja devojčica ima Daunov sindrom-translokaciju, kakve su njene mogućnosti? Sada ima i dijabetes melitus (e10), da li postoji mogućnost skidanja sa insulina?

    Odgovoreno: 28. 05. 2010.
    • Mogućnosti svake osobe koja boluje od Daunovog sindroma su individualne. To zavisi i od toga da li je u svim ćelijama organizma prisutna aberacija. Ako je aberacija prisutna samo u nekim ćelijama (mozaik) , onda je bitno u kojim je ćelijama prisutna. Koliko sam upućena, dijabetes melitus tip 1 se leči na prvom mestu insulinom, ali o tome su kompetentniji da komentarišu endokrinolozi.

  1. Imam 36 godina, i u šestoj sam nedelji trudnoće. Ovo mi je druga trudnoća, prva je bila uredna, sa 29 godina. Želela bih da radim amniocentezu, zbog godina koje imam, drugih indikacija nema. Lekar koji je potvrdio trudnoću, predložio je horiocentezu, kao manje invazivan postupak, sigurniji i sa tačnijim rezultatima. Međutim, ja sam naišla na kontradiktorne informacije od drugih lekara i na internetu. Kakvo je Vaše mišljenje, koji je postupak bolji, mada znam da oba spadaju u invazivne metode sa određenim rizikom? Kako se odlučiti? Placentocentezu bismo platili, ali ne želim da to bude faktor odlučivanja. 

    Odgovoreno: 11. 05. 2010.
    • Iako se amniocenteza ranije preporučivala svim trudnim ženama posle 35-godine, danas se ženama u Vašim godinama, bez drugih faktora rizika preporučuje prvo double (dabl) i triple (tripl) test. Tek ako njihove vrednosti odskaču od normalnih, preporučuje se horiocenteza ili amniocenteza. Inače, horiocenteza nosi rizik od spontanih pobačaja od 1-2% , dok je ovaj rizik kod amniocenteze 0. 5-1% . Takođe, smatram da je amniocenteza pouzdanija metoda od horiocenteze.

  1. Naša dijagnoza je primarni sterilitet idiopatskog porekla. Interesuje nas, kakve podatke bismo dobili izradom kariotipa oba partnera. Da li bi tom analizom mogao da se ustanovi razlog našeg steriliteta?

    Odgovoreno: 20. 04. 2010.
    • Poštovana,
      Nekada je u osnovi steriliteta poremećaj u strukturi, a ređe u broju hromozoma jednog ili oba partnera. Takve informacije biste dobili analizom kariotipa.

  1. Interesujeme da li je moguce da oba roditelja imaju B+ krvnu grupu, a da dete ima 0+ (na babu)?

    Odgovoreno: 20. 04. 2010.
    • Moguće je. Nasledni materijal se nasleđuje od roditelja, a roditelji su ga nasledili pak od svojih roditelja. Ništa se ne nasleđuje direktno od babe, dede, strica, tetke. . .

Prikazano 1-5 od ukupno 98 pitanja