Nikola Kačaki

Molekularni biolog i fiziolog

Telefon za zakazivanje
063 687 460

Telefon za zakazivanje

Nikola Kačaki, Molekularni biolog i fiziolog

Telefon za zakazivanje

Oblasti medicine

Specijalizacija

Grad

Jezici

Raspored rada doktora

Telefon za zakazivanje
063 687 460

Postavite pitanje

Broj odgovorenih pitanja: 22

 1. Postovani,imam 40 god,druga trudnoca,prva uredna.Prenatalni test pokazao detekciju na Daunov sindrom 99%,zakazana amnio.Molim vas za info ima li nade da je greska u prenatalnom i da amnio pokaze suprotno. U porodici nemamo nikog sa tom bolescu. Hvala puno na odgovoru

  Odgovoreno: 18. 04. 2021.
  • Nikola Kačaki

   Poštovana,

   ne znam o kom prenatalnom testu koji ste radili je reč, ali amniocenteza na koju su Vas poslali, će nedvosmisleno potrvditi ili odbaciti prisustvo Daunovog sindroma. 

   Srdačan pozdrav

 1. Postovani, Mozete li mi reci koliko se dvojajcani blizanci teoretski mogu razlikovati, da li jedna djevojcica moze liciti na majku a druga na oca?Postoji li jos takvi slucajeva u praksi? Inace imam bliznakinje stare 18mjeseci koje se vidno razlikuju u crtama lica i gradji. Hvala unaprijed na odgovoru. Srdacan pozdrav.

  Odgovoreno: 20. 02. 2021.
  • Nikola Kačaki

   Poštovana,

   Dizigotni tj. dvojajčani blizanci nastaju kada se dve jajne ćelije oplode sa dva spermatozoida. Tako oplođene ćelije na jednom embriološkom stupnju koji se naziva blastocita se usađuju u matericu i nezavisno se razvijaju u njoj. Genetička vezanost dvojajčanih blizanaca je ista kao i kod ostalih braća i sestara u porodici. Dvojajčani blizanci mogu biti istog ili različitog  pola, iste ili različite krvne grupe....

   Srdačan pozdrav

 1. Postovani, rodila sam blizance (djevojcice) sada stare 18mjeseci, interesuje me koliko je moguce da se one razlikuju jer jedna ima kovrdzavu kosu, gustu ( kao otac) druga ravnu i tanku( kao moja), razlicite crte lica, kao i gradja jedna je sitnija druga dosta krupnija. Vizuelno ( na prvu) nemaju slicnosti pa me sve to malo buni.. Mogu li se geni toliko podijeliti kad je rijec o blizancima. Ima li jos ovakvih slucajeva? Hvala unapred na odgovoru. Lp

  Odgovoreno: 20. 02. 2021.
  • Nikola Kačaki

   Poštovana,

   iz Vašeg opisa se može zaključiti da ste Vi rodili dvojajčane (dizigotne) bliznakinje! Dvojajčani blizanci mogu biti istog ili različitog pola, iste ili različite krvne grupe... One su sestre kao npr. što u nekoj familiji imate dve rođene sestre - jednu stariju i jednu mlađu. Kod Vas je došlo do hiperovulacije i dve jajne ćelije su se oplodile sa dva spermatozoida, i na taj način su nastale Vaše ćerke. 

   Nadam se da sam uspeo da Vam razjasnim nedumicu koju ste imali. 

   Srdačan pozdrav 

 1. Postovani, sa prvim detetom su na gatrijevom testu bile povisene vrednosti na cf, na ponovljenom testiranju je bilo sve u redu. Nismo dobili nikakvo objasnjenje da li povisene vrednosti na prvom testiranju ukazuju da smo nosioci gena i da li treba da preduzmemo nesto u vezi toga u narednoj trudnoci?

  Odgovoreno: 06. 02. 2021.
  • Nikola Kačaki

   Poštovana,

   Gatrijev test je jedan neonatalni skrining test, a kao i svaki skrining test pokazuje verovatnoću i samim tim on nije idealan. Shodno tome postoji mogućnost dobijanja ''lažno pozitivnih'' ili ''lažno negativnih'' rezultata što najviše zavisi od samih karakteristika skrining testa. Da biste bili sasvim sigurni u to da li ste prenosilac gena za npr. cističnu fibrozu i da li je vaše dete ima, najbolje je da uradite neki od genetičkih testova (molekularna dijagnostika F500del, molekularna dijagnostika 50 najčešćih mutacija u genu CFTR). 

   P. S. Što se tiče nasleđivanja cistične fibroze znajte da oba roditelja mogu biti zdrava, ali prenosioci štetnog gena, i da na taj način mogu dobiti dete koje će imati cističnu fibrozu. 

   Srdačan pozdrav

 1. Poštovani na dabl testu mi je nesto manja vrednost pa me salju kod geneticara, a expertni ultrazvuk je dobar imam 34 godine,inace 14 nedelja trudnoce,, ako predloze bilo sta dalje, ja nisam za aminocintezu, sta da radim

  Odgovoreno: 31. 01. 2021.
  • Nikola Kačaki

   Poštovana,

   Niste naveli o kojoj nižoj vrednosti je reč, ali nije to presudno, svakako ću Vam odgovoriti na pitanje. Na osnovu godina će Vam sigurno predložiti da uradite dodatna testiranja. Ako ne želite da radite amniocentezu, postoje neinvazivni testovi koji se mogu uraditi. Te testove sami finansirate, dakle ne radi ih ni jedna državna zdavstvena ustanova i reč je o skrining testovima.

   Srdačan pozdrav

Prikazano 1-5 od ukupno 22 pitanja
Zakažite pregled kod Nikola Kačaki