Prof. dr Đorđe Jevtović

Specijalista infektologije

Telefon za zakazivanje
+381 63 687 460

Telefon za zakazivanje

Prof. dr Đorđe Jevtović, rođen 1953. godine u Beogradu, lekar-infektolog. Profesor je Medicinskog fakulteta i načelnik centra za HIV na Klinici za infektologiju i tropske bolesti u Beogradu.

Telefon za zakazivanje

+381 63 687 460

Specijalizacija

Grad

Jezici

Raspored rada doktora

Telefon za zakazivanje
+381 63 687 460

Postavite pitanje

Broj odgovorenih pitanja: 1715

 1. Kada je konačan PCR kvalitativni test za HIV?

  Odgovoreno: 03. 07. 2019.
  • Prof. dr Đorđe Jevtović

   Kada je negativan, ili  pozitivan - konačan je. Ili infekcija postoji ili ne. Već oko 7.-10. dana posle rizika od sticanja HIV PCR test je dovoljno osetljiv i specifičan. Kvalitativni test se retko radi, više je u upotrebi kvantitativni test

 1. Moj muž je 2011. godine otkrio da ima hepatitis c.

  Narkoman nije, i ne zna kako se zarazio. Krenuo je da se leči na infektivnoj klinici na XL odeljenju.

  Primao je terapiju 2012. godine Pegazis i Ribavirin godinu dana, ali terapija, na žalost, nije bila uspešna. On je odustao od daljeg lečenja zbog loših uslova u bolnici.

  2018. smo dobili bebu. Pošto mnogo radi (stolar je) jako je smršao, nervozan je.

  Uradio je ALT i AST, rezultati su bili oko 200. Ne želi da ide na dalja lečenja. Ja nisam imala hepatitis c tada, a beba nije testirana. Ćutimo jer gde da spomenem pedijatru to, niko ne shvata tu bolest. Svi te gledaju kao da si narkoman i ološ.

  Čula sam da ste odličan doktor i pravi doktor kome treba da se obratim. Želim da Vas pitam i molim da moj muž zakaze kod Vas pregled? 

  Odgovoreno: 01. 07. 2019.
  • Prof. dr Đorđe Jevtović

   Od nedavno postoje nove generacije lekova za Hepatits C (HCV), vrlo su uspešni.

   Ali, nažalost, za sada ih većinu inficiranih nalaze samo na "crnom" tržištu. Naime, naš zdravstvni sistem odobrava lečenej samo pacjentima koji imaju uznapredovalu fibrozu jetre i lista čekanja je dugačka. Mnogi inficirani su preko alternativnih puteva dobavljali indijske varijante lekova, koji su vrlo dobri, a prosečna cena tromesečne terapije je oko 1000 evra ( npr. pangenotipska kombinacija sofosbuvir + velpatasvir), sa bar 80% šansi da se infekcija izleči.

   Potrebno je prethodno uraditi sve neophodne laboratorijske analize, uključujući genotip virusa, kao i fibrosken jetre.

   Ja sam u penziji i nikoga više ne lečim ali možete da pokušate kod Prof. dr MIloša Koraća na Infektivnoj klinici.

 1. Postovani, Ima skoro 5 meseci pojavile su mi se sitne bradavice u korenu penisa, malo prema stomaku i na samom penisu ( verujem da su kondilomi - HPV). Neke su i potkozne te afektuju svrab i bol kada se pritisnu. Nisam koristio nikakvu terapiju niti lekove. Pusim duvan, marihuanu i ponekad popijem alkohol. Najljubaznije molim za savet, terapiju ili lekove. Puno hvala. Sasha

  Odgovoreno: 28. 06. 2019.
  • Prof. dr Đorđe Jevtović

   virusne brdavice, moraju se ukloniti tečnim azotom kod dermatologa, ponekad pomaže i mazanje podofilinom

 1. Da li akutni retrovirusni sindrom može da se javi nakon 7 dana i kolika je telesna temperatura u istom?

  Odgovoreno: 27. 06. 2019.
  • Prof. dr Đorđe Jevtović

   To je prekratka inkubacija, a temperatura može biti visoka i preko 39 stepeni.

 1. Poštovani, 1983.g. sam ležao na infektivnoj klinici i tada mi je rađena biopsija jetre jer sam radio sa opasnim isparenjima, dato je mišljenje ali niko mi nije ni pomenuo Hepatitis B, ja sam to pročitao u izveštaju ali nisam znao šta je to i pisalo je da nije aktivan, nikad me niko nije ni lečio ni kontrolisao dalje sve do 2002.g kad sam oboleo od obostrane tromboze dubokih vena nogu, u toku tog lečenja su mi se na butinama pojavljivale neke modrice i brzo se same po sebi povlačile, tada su mi rekli da imam problem sa jetrom i poslali me na infektivnu kliniku, otkrili su mi Hepatitis B ali svi rezultati su bili dobri, intezivno se pratilo mesečno u roku od dve godine i uvek je sve bilo dobro kako je rekao načelnik ambulantne službe da mi je jetra kao u bebe a da ovaj virus negde u meni tinja ali ništa ne radi, tada su bili rezultati skoro uvek ovakvi HBsAg poz., AST/ALT 33/40, gamaGT 26, alf.fodf. 57, amilaze 55, bilirubin 12/0, prot.vreme kad kako 94,00 do 104,1% i tako dve godine uz mala odstupanja, U oktobru mesecu prošle godine uz neke analize na gastro klinici urađen mi je tes za hepatitis i dobio sam rezultat gde piše ovako PCR HBV DNK 412/0 m, neznam šta znači ali lekari kažu da je to jako niska vrednos tako da nema nikakve opasnosti, i da navedem da sam se ja 1988 godine oženio i dobio dete sad imam i unuku i niko nema hepatitis...Moje pitanje je dali sam ja rizičan ili ne... Hvala

  Odgovoreno: 27. 06. 2019.
  • Prof. dr Đorđe Jevtović

   u pitanju je  faza zdravog kliconoše( inaktivno kliconoštvo) i toku hronične HBV infekcije s niskom viremijom i bez značajnog zapaljenja. Potrebne su redovne kontrole, ipak potoji rizik od teže forme boleti ( reaktivcije) kasnije; pa čak i hepatocelularog karcinoma-zbog toga svega najvažnije su redovne kontrole. valja dodati da   nema dokaza da antivirusni lekovi pomažu u vašem slučaju. Osobe u bliskom kontktu s vama bi svakako trebalo da se  vakcinišu protiv hepatitisa B.

Prikazano 1-5 od ukupno 1715 pitanja
Zakažite pregled kod Prof. dr Đorđe Jevtović