Prof. dr Đorđe Jevtović

Specijalista infektologije

Telefon za zakazivanje
+381 63 687 460

Telefon za zakazivanje

Prof. dr Đorđe Jevtović, rođen 1953. godine u Beogradu, lekar-infektolog. Profesor je Medicinskog fakulteta i načelnik centra za HIV na Klinici za infektologiju i tropske bolesti u Beogradu.

Telefon za zakazivanje

+381 63 687 460

Specijalizacija

Grad

Jezici

Raspored rada doktora

Telefon za zakazivanje
+381 63 687 460

Najnoviji tekstovi koje je lekar objavio:

Postavite pitanje

Broj odgovorenih pitanja: 1723

 1. Povratak hepatitisa C
  Pitanje broj: #163918

  Imala sam hepatitis C i uspešno ga izlečila 2015. godine (Genotip 1). Nakon toga se testirala i uvek je PCR negativan. Dodatno sam radila analize krvi ast alt gama gt i sl. Međutim, i ako nikakav rizik nisam imala test je sada pokazao pozitivno. Ni moja doktorka ne može da veruje i tražila je ponovno test. Ja sam nakon dan od toga otišla i odradila opet sve analize, ast i alt su 10 i 8, kao i bilirubirin i sve ostalo je u nivou normale, a na tom testu pise preko 18000000 nečega u ml.

  Da li je moguće da su mi alt, ast i sve ostalo konstatno u redu, a da je test pozitivan? Ne mogu da iščekam novi rezultat pcr, ali zar ne bi trebalo bar nešto da je povišeno (krv vadim svaka 3 meseca)?

  Odgovoreno: 18. 09. 2019.
  • Prof. dr Đorđe Jevtović

   Ponovo pozitivan HCVRNK, PCR metodom, ukazuje na relaps, ili reinfekciju, te je neophodno, u referentnoj laboratoriji (Infektivna klinika), ponoviti HCVRK i genotip.

 1. Kontakt sa Epstein-Barr virusom
  Pitanje broj: #163678

  Drugarici je juče dijagnostikovana mononukleoza. Prve simptome je pokazivala pre 7 dana. Par dana pre nego što su se simptomi pojavili, pili smo iz iste flašice. Da li postoji neki način da saznam da li ću se i sam razboleti pre prvih simptoma i da li sam imao kontakt sa epstein barr virusom u prošlosti?

  Odgovoreno: 01. 09. 2019.
  • Prof. dr Đorđe Jevtović

   EBV, virus koji izaziva infektivnu mononukleozu se najčešće stiće u ranom detinjstvu, a potom i u doba adolescencije, kada se zove "kissing disease". Prenosi se pljuvačkom. Ako imate EBV spesifična IgG antitela, to je znak da ste virus već stekli.

 1. Imunitet na virus zapadnog Nila
  Pitanje broj: #163582

  Da li se posle zaraze virusom zapadnog Nila (ujedom komarca naravno) i preležanih simptoma u kućnim uslovima (povišena temperatura, malaksalost, bolovi u vratu i kostima, par puta nekoordinisani pokreti...) sve u trajanju dva-tri dana, a oko nedelju dana posle ujeda komaraca, stiče imunitet na virus zapadnog Nila i koliko taj imunitet traje? Nigde nisam mogao naći odgovor na ovo pitanje.

  Naime ovog i prošlog leta sam bio na obalama Dunava na Fruškoj gori i pored preventive imao sam po nekoliko ujeda komaraca i imao opisane simptome.

  Odgovoreno: 27. 08. 2019.
  • Prof. dr Đorđe Jevtović

   Evo informacija iz stručne literature: humoralni imunski odgovor, tj. specifična IgG antitela se održavaju oko 5 godina posle infekcije i to je protektivni imunitet

 1. Imala sam nezaštićeni odnos sa osobom koja ima genitalni herpes tipa 2. Htela bih da uradim test krvi, pa me zanima koji test tačno treba uraditi, kao i koliko vremena nakon odnosa? Nemam nikakve simptome.

  Odgovoreno: 23. 08. 2019.
  • Prof. dr Đorđe Jevtović

   Svaki čovek tokom normalnog detinjstva i potom tokom seksualne zrelosti, u dobu adolescenje, stekne uglavnom sve herpes viruse (EBV, HHV 6 i 7, HSV 1 i 2, CMV), koji u latentnom obliku ostaju zauvek i nije potrebno ništa testirati. Samo je u nekim retkim situacijama, kada se očekuje, ili već potoji imunološka supresija, dobro znati koje se latentne infekcije mogu razbuktati. Takođe bi treblo znati da u trudnoći HSV može da ugrozi novorođenče, posebno dok prolazi kroz porođajni kanal i shodno tome se neke mere mogu preduzeti. 

 1. Živim u inostranstvu i putujem u Aziju uskoro. Uspela sam da desifrujem sve stavke u svom vakcinalnom listu iz Srbije, osim jedne - šta je "monoper" vakcina? Primila sam jednu, u petoj godini života, ako Vam to nešto znači. 

  Odgovoreno: 18. 08. 2019.

Prikazano 1-5 od ukupno 1723 pitanja
Zakažite pregled kod Prof. dr Đorđe Jevtović