Da zakažete pregled pozovite 063/687-460

Zakažete pregled 063/687-460

Najnoviji odgovori (79047)

  1. Imunitet na virus zapadnog Nila
    Pitanje broj: #163582

    Da li se posle zaraze virusom zapadnog Nila (ujedom komarca naravno) i preležanih simptoma u kućnim uslovima (povišena temperatura, malaksalost, bolovi u vratu i kostima, par puta nekoordinisani pokreti...) sve u trajanju dva-tri dana, a oko nedelju dana posle ujeda komaraca, stiče imunitet na virus zapadnog Nila i koliko taj imunitet traje? Nigde nisam mogao naći odgovor na ovo pitanje.

    Naime ovog i prošlog leta sam bio na obalama Dunava na Fruškoj gori i pored preventive imao sam po nekoliko ujeda komaraca i imao opisane simptome.

    Odgovoreno: 27. 08. 2019.
  1. Imala sam nezaštićeni odnos sa osobom koja ima genitalni herpes tipa 2. Htela bih da uradim test krvi, pa me zanima koji test tačno treba uraditi, kao i koliko vremena nakon odnosa? Nemam nikakve simptome.

    Odgovoreno: 23. 08. 2019.
    • Svaki čovek tokom normalnog detinjstva i potom tokom seksualne zrelosti, u dobu adolescenje, stekne uglavnom sve herpes viruse (EBV, HHV 6 i 7, HSV 1 i 2, CMV), koji u latentnom obliku ostaju zauvek i nije potrebno ništa testirati. Samo je u nekim retkim situacijama, kada se očekuje, ili već potoji imunološka supresija, dobro znati koje se latentne infekcije mogu razbuktati. Takođe bi treblo znati da u trudnoći HSV može da ugrozi novorođenče, posebno dok prolazi kroz porođajni kanal i shodno tome se neke mere mogu preduzeti. 

  1. Živim u inostranstvu i putujem u Aziju uskoro. Uspela sam da desifrujem sve stavke u svom vakcinalnom listu iz Srbije, osim jedne - šta je "monoper" vakcina? Primila sam jednu, u petoj godini života, ako Vam to nešto znači. 

    Odgovoreno: 18. 08. 2019.
  1.  Već 2 meseca imam temperaturu 37-37.2 koja uveče padne i ujutru posle buđenja nemam. Krvna slika u redu, rtg pluca u redu. Virusi negativni (HIV, HCV, HBV, CMV). Nemam bolove iza grudne kosti ni tahikardiju. Može li biti koksaki virus uzrok? Da li je dovoljno da se urade antitela IgM na koksaki virus ili mora na Torlaku test neutralizacije?

    Odgovoreno: 11. 08. 2019.
  1. Period prozora kod PCR testiranja
    Pitanje broj: #163228

    Da li kvantitativni i kvalitativni PCR na hiv imaju isti period prozora?

    Odgovoreno: 05. 08. 2019.

Prikazano 11-15 od ukupno 1787 pitanja