Prim. dr sci. med. Milan Trifunović

Specijalista opšte hirurgije

Prim. dr sci. med. Milan Trifunović, Specijalista opšte hirurgije

Oblasti medicine

Specijalizacija

Grad

Jezici

Raspored rada doktora

Postavite pitanje

Broj odgovorenih pitanja: 26

 1. Poštovani doktore, ćerka ima 23 godine, slucajnim pregledom otkriven beningni tumor dojke velicine 7×9mm.(pre tri meseca bio je manji 5×7mm).Onkolog dr. Damjanovic iz Uzica koji je gledao nalaz radiloga je preporucio operaciju, mi smo pristali. Radila je snimak pluca, abdomena i sve je u redu. Da li mislite da je operacija pravi izbor i sta Vi mislite o svemu ovome? Unapred hvala Zabrinuta majka Nena Simovic

  Odgovoreno: 08. 02. 2023.
  • Prim. dr sci. med. Milan Trifunović

   Mala je verovatnoća da vidjeni benigni tumor narastao za tri meseca. Predpostavljam da je samo ultrazvukom vidjen iz drugog ugla i da zato postoji razlika od 2-3 mm, jer benigni tumori nisu idealno okrugli (mogu biti i elipsasti) i ako se gledaju pod drugim uglom su različite veličine. U pravilu benigni tumori se prate do veličine od 2 cm u prečniku i ako su veći savetuje se operacija. Takodje se savetuje i operacija ako se tumor nalazi u gornjem spoljnjem kvadrantu dojke ili ako postoji pozitivna porodična anamnerza ( ako je neko u familiji po ženskoj liniji lečen od karcinoma dojke).

 1. Poštovanje Da li možete da mi protumačite nalaz biopsije: "carcinoma mammae metastaticum hepatis". Hvala

  Odgovoreno: 08. 02. 2023.
  • Prim. dr sci. med. Milan Trifunović

   Predpostavljam da se radi o biopsiji promene u jetri. Nalaz znači da postiji primarni maligni tumor u dojci sa sekundarnim tumorom (metastazom) u jetri.

 1. Poštovanje, pre 2 meseca sam operisala unutrašnju kilu. Imam rez na sredini stomaka. Svesna sam da će mesto reza uvek biti slaba tačka. Preporuka hirurga koji me je operisao je da minimum 6 meseci do godinu dana ne podižem teško, niti imam neke naporne aktivnosti u smislu teretane i teških treninga. Zanima me da li bih mogla da radim vezbe tipa čučnjeva, iskoraka? Da li smem da vozim bicikl? Da li cu posle tih 6 meseci do godinu dana smeti da angažujem trbušnjake? Unapred se zahvaljujem na odgovoru 😊

  Odgovoreno: 08. 02. 2023.
  • Prim. dr sci. med. Milan Trifunović

   Ožiljak na trbuhu posle operacije jeste slaba tačka i nakon težeg fizičkog naprezanje i podizanja većeg tereta može doći do pojave trbušne kile.

   Ako već idete u teretanu nemojte raditi trbušnjake do 6 meseci. savetujem vam da za vreme vežbi u tetetani nosite trbušni pojas koji će vam u znatnoj meri smanjiti rizik od pojave kile.

   Nakon 6 meseci će te moći da radite trbušnjake ali će trajno postojati izvestan rizik od pojave trbušne kile pri teežem radu i podizanju teteta, posebno ako ste gojazni.

 1. Poštovani, molim za savet, pre dve nedelje sam bila na ultrazvuku grudi i ustanovljen mi je adenofibrom veličine 11 x10mm, oštro je ograničena, sadrži izdanak, ima ehonografski izgled kao da je probila kapsulu.preporuka je mamografija i konsultacija onkohirurga. Moje pitanje bi bilo da li je opasno što ima izdanak i probilo kapsulu, Uskoro idem na kontrolu kod onkohirurga, pa sam htela da mi i vi napišete vaše mišljenje. Unapred hvala.

  Odgovoreno: 08. 02. 2023.
  • Prim. dr sci. med. Milan Trifunović

   Nalaz UZ dojke i opis fibroadenoma koji je jasno ograničen i sa izdankom koji je probio kapsulu je neobičan - smatram da se samo radi o benignoj promeni koja ima nepravilan oblik.

   Ako imate manje od 40 godina savetujem vam da uradite magnetnu rezonancu dojki kada će se definitivno znati o kakvoj se promeni radi.

 1. Postovani dr Trifunovicu,moj otac je 11.06.2021. operisao maligni tumor mokracne besike.Uradjena je Bricher operacija.Posle operacije nije bilo hemioth,zbog bubrezne insuficijencije,visokog kreatinina i uree.Kontrolni snimak.magnetne rezonance od februara ove godine bio je uredan,bez znako a recidiva,medjutim,sada 25.10. opet je radjena magnetna rezonanca male karlice i abdomena gde se uocavaju recidivi i uvecani limfni nodusi u adbomenu.U prilogu Vam saljem nalaz.Pacijent je na terapiji bola(epica i codexy),zbog bolova u levoj nozi,koji se javljaju par meseci posle operacije.Muskulatura leve noge je atrofirala,krece se uz pomoc staka.Molila bi vas za odgovor da li je moguca operacija,koje su opcije lecenja?Unapred zahvalna na odgovoru.Jelena

  Odgovoreno: 27. 12. 2022.
  • Prim. dr sci. med. Milan Trifunović

   Ja vam nažalost ne mogu pomoći jer je bolest vašeg oca u domenu onkologa-urologa.

   Moja uža specijalnost je onkološka hirurgija dojke.

   Pozdrav.

Prikazano 1-5 od ukupno 26 pitanja