Prim. dr sci. med. Milan Trifunović

Specijalista opšte hirurgije

Prim. dr sci. med. Milan Trifunović, Specijalista opšte hirurgije

Oblasti medicine

Specijalizacija

Grad

Jezici

Raspored rada doktora

Postavite pitanje

Broj odgovorenih pitanja: 30

 1. Laparasko razbijanje kamena iz žučne kese ,ako možete da mi kažete cenu intervencije.

  Odgovoreno: 27. 12. 2023.
  • Prim. dr sci. med. Milan Trifunović

   Razbijanje kamena u žučnoj kesi se ne radi na bilo koji način, pa ni laparoskopski.

   U slučaju postojanja kamenja u žučnoj kesi koji izazivaju tegobe (bolove i infekciju) radi se isključivo operacija žučne kese uz odstranjenje same žučne kese, na klasičan način ili laparoskopski.

 1. Poštovani,

  Dijagnosticirana mi je ingvinalna hernija na lijevoj strani velicne 2-3 cm, preporuka kirurga je operacija, no s obzirom da planiram u skoroj budućnosti prvu trudnoću zanima me s obzirom da mi hernija ne stvara probleme u svakodnevici ne boli te se lako vraća unutra ukoliko se ispupci što je rijetko, dali je bolje operaciju izvrsiti prije trudnoce ili ju je bolje odgoditi za kasnije i koja tehnika bi u ovom slučaju bila preporučljiva s mrežicom ili bez?

  Odgovoreno: 27. 12. 2023.
  • Prim. dr sci. med. Milan Trifunović

   Preponska kila nastaje kada se usled povećanog pritiska u trbušnoj duplji u predelu preponskog prstena pojavljuje otok koji može biti mali (2-3cm), a ponekad i vrlo veliki (promera 5cm i više.

   Kako u trudnoći, zbog pritriska ploda na organe u trbuhu, dolazi do povećanog unutrašnjeg pritiska u trbušnoj duplji i do uvećanja kile, a postoji i mogućnost uklještenja kile.

   Iz tih razloga savetujem obavezno operaciju preponske kile pre trudnoće. Operacija je laka (kod žena je lakša nego kod muškaraca) i oporavak je relativno brz uz male bolove. Može se izvesti i u lokaloj anesteziji u okviru dnevne bolnice (u toku jednog dana). Operacija se obavezno radi uz implantaciju specijalne mrežice u preponski predeo.

    

 1. MOZETE LI DA MI PROTUMACITE SCINTIGRAFIJU SKELETA: ZAKLJUCAK: Opisane fokalne zone u zadnjem okrajku VI rebra levo i prsljenskim telima TH5 iTH6 su visoko suspektne na sekundarne depozite, uz suspektnu potolosku frakturu u zadnjem okrajku VI rebra.

  HVALA

  Odgovoreno: 27. 12. 2023.
  • Prim. dr sci. med. Milan Trifunović

   Scintigrafija skeleta je rendgensko snimanje kostiju uz davanje radioaktivnog kontrasta u venu.

   Radi se sa ciljem da se kod pacijenata koji imaju maligni tumor otkriju metastaze u kostima.

   Nakupljanje kontrasta u odredjenim delovima kostiju je znak da na tom mestu postoji metastaza primarnog tumora.

   Kod vas postoji nakupljanje kontrasta u predelu zadnjeg dela šestog rebra levo sa sumnjim na patološki prelom rebra i u petom i šestom grudnom pršljenu te je to visoko sumnjivo na postajanje metastzaza.

    

 1. Volela bi da mi rastumacite sta znaci :revizija rwtromamilarnog konusa levo preko DHB IORSA.Hvala

  Odgovoreno: 27. 12. 2023.
  • Prim. dr sci. med. Milan Trifunović

   Dojka je organ koja kod žena,s jedne strane, predstavlja simbol ženstvenosti, a sa druge strane, organ koji služi za laktaciju (dojenje) nakon porodjaja.

 1. Poštovani doktore, ćerka ima 23 godine, slucajnim pregledom otkriven beningni tumor dojke velicine 7×9mm.(pre tri meseca bio je manji 5×7mm).Onkolog dr. Damjanovic iz Uzica koji je gledao nalaz radiloga je preporucio operaciju, mi smo pristali. Radila je snimak pluca, abdomena i sve je u redu. Da li mislite da je operacija pravi izbor i sta Vi mislite o svemu ovome? Unapred hvala Zabrinuta majka Nena Simovic

  Odgovoreno: 08. 02. 2023.
  • Prim. dr sci. med. Milan Trifunović

   Mala je verovatnoća da vidjeni benigni tumor narastao za tri meseca. Predpostavljam da je samo ultrazvukom vidjen iz drugog ugla i da zato postoji razlika od 2-3 mm, jer benigni tumori nisu idealno okrugli (mogu biti i elipsasti) i ako se gledaju pod drugim uglom su različite veličine. U pravilu benigni tumori se prate do veličine od 2 cm u prečniku i ako su veći savetuje se operacija. Takodje se savetuje i operacija ako se tumor nalazi u gornjem spoljnjem kvadrantu dojke ili ako postoji pozitivna porodična anamnerza ( ako je neko u familiji po ženskoj liniji lečen od karcinoma dojke).

Prikazano 1-5 od ukupno 30 pitanja