1. Pitanje broj: #219756

    Poštovani,

    Dijagnosticirana mi je ingvinalna hernija na lijevoj strani velicne 2-3 cm, preporuka kirurga je operacija, no s obzirom da planiram u skoroj budućnosti prvu trudnoću zanima me s obzirom da mi hernija ne stvara probleme u svakodnevici ne boli te se lako vraća unutra ukoliko se ispupci što je rijetko, dali je bolje operaciju izvrsiti prije trudnoce ili ju je bolje odgoditi za kasnije i koja tehnika bi u ovom slučaju bila preporučljiva s mrežicom ili bez?

    Odgovoreno: 27. 12. 2023.
    • Preponska kila nastaje kada se usled povećanog pritiska u trbušnoj duplji u predelu preponskog prstena pojavljuje otok koji može biti mali (2-3cm), a ponekad i vrlo veliki (promera 5cm i više.

      Kako u trudnoći, zbog pritriska ploda na organe u trbuhu, dolazi do povećanog unutrašnjeg pritiska u trbušnoj duplji i do uvećanja kile, a postoji i mogućnost uklještenja kile.

      Iz tih razloga savetujem obavezno operaciju preponske kile pre trudnoće. Operacija je laka (kod žena je lakša nego kod muškaraca) i oporavak je relativno brz uz male bolove. Može se izvesti i u lokaloj anesteziji u okviru dnevne bolnice (u toku jednog dana). Operacija se obavezno radi uz implantaciju specijalne mrežice u preponski predeo.

       

Ostavite komentar