Pregled endokrinologa (endokrinološki pregled)

 

Endokrinologija je oblast medicine koja se bavi bolestima endokrinog sistema i hormonima.

Endokrinolog je lekar specijalista interne medicine, subspecijalista endokrinologije. On, po pravilu dijagnostikuje i leči probleme sa hormonima i komplikacije koje proizilaze iz ovih problema. Bolesti čijim lečenjem se endokrinolog bavi jesu: dijabetes, sterilitet, bolesti štitaste žlezde, menopauza, osteoporoza, nizak rast, metabolički poremećaji, neki kanceri.

Čemu služe hormoni?

Ljudi imaju preko 50 različitih hormona koji utiču na skoro sve funkcije organizma.

Hormoni regulišu metabolizam, rast, reprodukciju, disanje, senzornu percepciju, pokret. Kada dođe do poremećaja hormona, mnoge funkcije organizma mogu da se poremete. Endokrinologija izučava hormone, žlezde i tkiva koje proizvode hormone.


Ukoliko ste neobjašnjivo brzo dobili ili izgubili na težini, budite se žedni, boli vas stomak, učestalo mokrite, pravi je trenutak da se obratite endokrinologu.


Šta je endokrini sistem?

Ljudski endokrini sistem se sastoji od žlezda koje oslobađaju hormone da bi kontrolisale različite funkcije organizma. Kada hormoni napuste žlezde, oni ulaze u krvotok i prenose se u organe i tkiva. 

Žlezde koje spadaju u endokrini sistem su: 

 • Hormonski disbalans može biti genetski, ali oni može nastati i uticajem spoljnih faktora.nadbubrežna žlezda
 • hipotalamus
 • jajnici i testisi
 • pankreas
 • paratiroidne žlezde
 • epifiza (pinealna žlezda)
 • hipofiza
 • timus (grudna žlezda)
 • štitna žlezda

Disbalans hormona utiče na normalno funkcionisanje i život čoveka, te je neophodno obratiti se endokrinologu kada nastanu prvi simptomi koji ukazuju na poremećaj istih.

Kada se treba obratiti endokrinologu?

Ukoliko imate neke od sledećih simptoma, treba da se obratitie endokrinologu: 

nagle promene raspoloženja, znojenje, nekontrolisana žeđ ili glad, učestalo mokrenje, izostanak menstruacije, bolne i obilne menstruacije, problemi sa kožom, visok krvni pritisak, umor, poremećaj rasta, opstipacija...

Kako izgleda pregled kod endokrinologa?

Svaki endokrinološki pregled počinje razgovorom sa pacijentom. Tokom prve posete, lekar će postaviti niz pitanja koja će mu služiti da postavi što bolju anamnezu.

Endokrinologa će zanimati:

 • trenutna terapija (ukoliko je uzimate)
 • porodična istorija hormonskih problema
 • druga medicinska stanja, uključujući alergije, navike u ishrani, vežbanje...
 • simptomi i ono na šta se žalite

Dođite spremni na pregled i imajte sve simptome u glavi pre posete. Ovo može biti od velike pomoći, kao i sva medicinska dokumentacija koja je relevantna.

Može se desiti da lekar postavi neočekivana pitanja i veoma je važno da odgovorite na njih - hormoni utiču na funkcije svih organa i nekada i neočekivani simptomi mogu biti indikativni.

Doktor će proveriti vaš krvni pritisak i rad srca, pregledati, kožu, kosu, zube i usta. Verovatno ćete morati da uradite analizu krvi i urina nakon ili pre posete.

Na osnovu svega što uoči na pregledu endokrinolog će predložiti dalju dijagnostiku (npr. ultrazvuk štitaste žlezde ili OGTT...) i lečenje.


Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi sa žlezdama i pregledom endokrinologa.


Endokrinolozi u Beogradu

Endokrinolozi u Nišu


 


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 14

 1. Biljana 23.05.2023

  Imam Hashimoto. Osećam se jako loše. NIJEDAN pregled kod endokrinologa, a bila sam kod tri lekara za 6 godina koliko dugo imam dijagnozu nije izgledao kako ga opisujete.


 2. Jelena 18.03.2023

  Nemam ili ga imam u tragovima tsh .f3 f4 normalni masnoća 9/12 otprilike ,gvoždje poprilično uvećano ,ugoila sam se 12kg,doduše dobro to izgleda ali ja se osečam umorno,otičem kad pijem lometazid ok ,pucaju mi kapilari pojavljuju modrice .Imam43 godine .Dali mi može pomoći


 3. Radmila 27.02.2023

  Imam povišen TSH, uz normalne vrednosti ft3 i ft4. Za kog endokrinologa sam? Za dijabetes, za hipofizu, za nadbubrežnu, za pankreasa.


 4. Tina 15.01.2023

  Ja koristim lek za Hasimoto stitnu zlezdu . Vec osam godina . Imam osecaj da on prouzrokuje neku vrstu depresije . I da nema efekta.


 5. Mile 25.03.2022

  Preporuka za najboljeg endokrinologa?


 6. Boban Antanasijević 07.03.2022

  Pitam za prijateljicu koja je iz unutrašnjosti i koja ima benigni tumor. Molim vas da me uputite ili mi kažite ko je najbolji endokrinolog za nadbubrežnu žlezdu. Hvala puno.


 7. Nina 13.11.2021

  Da li za pregled kod endokrinologa treba ultrazvuk i krv hvala?


 8. Maja Miladinovic 29.09.2021

  Prvi put sam kid endokrinologa,imam problem sa imunohemiskim analizama tj, pivisen TSH,referentna vrednost treba biti -0.27-4.20 moje stanje je duplo,cak 8.29. U cekaonici sam,pisacu dalje nakon pregleda.


 9. Jasna 14.04.2021

  Nisam uopšte znala za Stetoskop booking i da mogu na jednom mestu da zakažem sve lekare. Pohvale


 10. Milka Stupar 27.09.2020

  Koliko košta pregled kod endokìnologa?


 11. Milena 29.11.2019

  Ja sam kod endokrinologa 6 meseci na gluforminu. Nešto mi ne pomaže u čak mi izostaje menstruacija. A 14 godina mi leče sterilitet kod ginekolkologa. Užas. Iz Niša sam.


 12. Miloš Gobe 03.07.2019

  Da li ima veze gde radim OGTT test? Cene variraju, pa nisam siguran gde da idem i zašto.


 13. Svetlana Jakšić 01.04.2019

  Dobar endokrinolog može da spase život. Ja sam stvarno imala sreće


 14. Jaca 30.03.2019

  Koji je najbolji endokrinolog u Beogradu? Imam problem sa štitnom žlezdom i htela bih da promenim doktora.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde