Hormoni prednjeg režnja hipofize

Hipofiza, nazvana i pituitarna žlezda, mala je žlezda – prečnika oko 1 cm, teška 0,5-1g, koja leži u turskom sedlu na bazi mozga. Fiziološki se može podeliti na dva dela: prednji režanj, naziva se i adenohipofiza i zadnji režanj ili neuriohipofiza.

Adenohipofiza luči šest veoma važnih hormona koji igraju zanačajnu ulogu u kontroli metaboličkih funkcija u čitavom organizmu. To su: prolaktin, hormon rasta, luteinizirajući i folikulostumilirajući hormon, tireotropni hormon i adrenokortikotropni hormon.

Lučenje hormona hipofize gotovo u potpunosti regulišu faktori (hormoni) poreklom iz hipotalamusa, koji se do hipofize dopremaju putem krvotoka.

Somatotropin

Somatotropin ili hormon rasta hormon je prednjeg režnja hipofize. Njegova funkcija u organizmu je pre svega rast kostiju po dužini, povećani rast i razvoj tkiva, povećava iskorišćavanje glukoze i aminokiselina u organizmu, dakle rast. Luči se tokom detinstva, a prestaje se lučiti nakon zarastanja epifiza kostiju (to se događa posle puberteta).
Somatrotropin se koristi za lečenje, tj. supstitucionu terapiju, kod nedostatka prirodnog hormona rasta i kod niskog rasta koji prati Turnerov sindrom. Danas se somatotropin proizvodi metodom rekombinantne DNK. Daje se potkožno, šest do sedam puta nedeljno i terapija je najuspešnija kada se započne na vreme.

Prolaktin

Prolatin sekretuju lakotropne ćelije, koje su grupisane u prednjem režnju hipofize, a čiji se broj povećava u toku trudnoće, najverovatnije pod dejstvom estrogena. Glavna funkcija prolaktina je kontrola stvaranja mleka. Održavanje laktacije zavisi od dojenja, koje stimuliše refleksnu sekreciju prolaktina neuralnim putem. Prolaktin, zajedno sa drugim hormonima, odgovoran je za proliferaciju i deiferencijaciju tkiva mlečne žlezde u trudnoći. On inhibira oslobađanje gonadotropnih hormona i/ili odgovor jajnika na ove trofične promene.  
Sam prolaktin se ne koristi u praksi. Bromokriptin se upotrebljava za smanjenje sekrecije prolaktina kod galakotreje, tumora hipofize i dr.

Adrenokortikotropni hormon (ACTH)

ACTH (kortikotropin) je hormon prednjeg režnja hipofize. Funkcija ACTH je stimulacija rasta i lučenja glukokortikoida kore nadbubrežne žlezde. Retko se koristi u terapiji zato što je njegovo dejstvo manje predvidljivo nego što je dejstvo glukokortikoida. Tetrakosaktid je sintetski adenokortikotropni hormon (ACTH). Međutim, tetrakosaktid za razliku od pravog ACTH koji je niz od 39 aminokiselina, sadrži samo 24 aminokiseline. To je onaj deo ACTH koji je odgovoran za funkciju, pa tetrakosaktid sa svoje 24 aminokiseline savršeno odgovara za podsticanje lučenja kortikosteroida. S obzirom da se tetrakosaktid mora primenjivati isključivo parenetralno (injekcijama) njegova upotreba je ograničena samo na dijagnostičke svrhe, recimo, ispitivanje poremećaja funkcije nadbubrežne žlezde ili hipofize.

Registrovani lekovi

  • somatropin - NORDITROPIN NORDILET (Novo Nordisk Danska), GENOTROPIN (Pfizer Enterprises Luksemburg), GENOTROPIN (Pfizer Health Švedska), GENOTROPIN (Pfizer Manufacturing Belgija), HUMATROPE (Eli Lilly Švajcarska),
  • pegvisomant – SOMAVERT (Pfizer Manufacturing Belgija).

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde