Spontan pobačaj


Spontan pobačaj (abortus) je prekid trudnoće nastao bez ikakvih vidljivih uticaja spolja. On može da nastupi u bilo koje doba starosti trudnoće.

Uzroci nastanka

Uzroci spontanog pobačaja su raznovrsni i mogu poticati od začetka ili same trudnice.

Razlozi koji potiču od samog ovuluma mogu biti nasledne ili stečene nepravilnosti u razvoju spermatozoida ili jajne ćelije. Genetska ispitivanja vršena poslednjih godina pokazala su da su hromosomske aberacije značajan činilac u nastajanju spontanih pobačaja. Drugi faktor je nedovoljno pripremljena sluzokoža materice za usađivanje oplođene jajne ćelije i razvoj ovuluma. Pobačaj takođe mogu da izazovu urođene anomalije na materici ili kasnije nastali tumori na njoj, koji onemogućavaju pravilan razvoj ovuluma i uzrokuju njegovo izbacivanje.

Isto tako, jedan od važnijih uzroka izbacivanja oplođene jajne ćelije su i poremećeni hormonski odnosi u ranoj trudnoći, u prvom redu nedostatak progesterona i posteljičnih gonadostimulina, zbog čega nastaju jake i nekontrolisane kontrakcije mišića materice i izbacivanje ploda. Jedan od veoma važnih i dosta čestih uzroka pobačaja jesu i promene na grliću materice, a pre svega, slabost mišićnih snopova u visini unutrašnjeg ušća materice zbog čega dolazi do neželjene spontane dilatacije cervikalnog kanala, formiranja i prskanja vodenjaka i izbacivanja ploda.

Spontani pobačaj može nastati i kod nedovoljno razvijene, tzv. infantilne materice. Osim toga, i infektivne bolesti u trudnoći, izazvane bakterijama ili virusima, često dovode u lakšim slučajevima do embriopatija, a u težim do intrauterine smrti začetka ili ploda i do njegovog izbacivanja u spoljašnju sredinu.  Razlog spontanom pobačaju mogu biti i egzogene ili endogene intoksikacije, kao i jonizujuće zračenje.

Klinička slika

Prma kliničkom toku, pobačaj se odvija do trećeg meseca trudnoće po jednom, a posle trećeg meseca, prema drugačijem mehanizmu. Do trećeg meseca materica u jednom aktu izbacuje ceo ovulum, a posle trećeg meseca pobačaj se odvija prema principu porođaja - najpre dolazi do pojave kontrakcija, koje šireći cervikalni kanal i spoljnje ušće materice, stvaraju uslove za formiranje vodenjaka. Uskoro posle toga kontrakcije materice uzrokuju soontano otvaranje vodenjaka, posle čega plod biva izbačen iz materice, a posle njega biva izbačena i posteljica sa ovojcima.

Bilo da se prema kom principu pobačaj odvija, obično posle ovog spontanog čina zadrže se izvesni delovi ovuluma koji izazivaju atonična krvarenja iz materice i stvaraju povoljne uslove za ushodnu infekciju genitalnih organa. Zato posle pobačaja teba uvek izvršiti kod manjih instrumentalnu, a kod velikih digitalnu ili manuelnu reviziju materične duplje i odstraniti zaostale delove. Digitalna eksploracija materične duplje sa odstranjenjem eventualno zaostalog tkiva ovuluma, kao i instrumentalna revizija materične duplje pražnjenjem kavuma uterusa, otklanjaju opasnost od infekcije i omogućavaju zaustavljanje krvarenja, jer se materični mišić steže i zatvara prekinute krvne sudove.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 3

  1. Dragana 28.03.2022

    Trudna Sam 11 nedeljai 5 Dana Osecam da mi izlazi nesto iz materice Ako bi mogli da mi kazete sta je to stop pre


  2. Asima 06.12.2009

    Da li možete reći nešto više o spontanom pobačaju u okviru prvog tromesečja? Kako prepoznati simptome ovakvog pobačaja? Šta je najadekvatnije za oporavak?


  3. Velika 19.05.2009

    Jas neznaev deka sum bremena se dodeka ne mi se sluci abortusot inace go minav bez problem menstruacijata pred toa mi doagase 2meseci pomalku sto moze da epricinata za abortusot visok prolactin ili atheziite.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde