Spontani pobačaj

Spontani pobačaj je neželjeni gubitak ploda pre 24. nedelje trudnoće.

Rani pobačaji se dešavaju u prvih 12 nedelja trudnoće, dok se kasni pobačaji dešavaju između 12. i 24. nedelje.

Uzroci nastanka

Uzroci spontanog pobačaja su raznovrsni i mogu poticati od začetka ili same trudnice.

Razlozi koji potiču od samog ovuluma mogu biti nasledne ili stečene nepravilnosti u razvoju spermatozoida ili jajne ćelije. Genetska ispitivanja vršena poslednjih godina pokazala su da su hromozomske aberacije značajan činilac u nastajanju spontanih pobačaja. Bebe sa previše ili premalo hromozoma neće se pravilno razviti, što dovodi do pobačaja.

Drugi faktor je nedovoljno pripremljena sluzokoža materice za usađivanje oplođene jajne ćelije i razvoj ovuluma. Pobačaj takođe mogu da izazovu urođene anomalije na materici ili kasnije nastali tumori na njoj, koji onemogućavaju pravilan razvoj ovuluma i uzrokuju njegovo izbacivanje.

Isto tako, jedan od važnijih uzroka izbacivanja oplođene jajne ćelije su i poremećeni hormonski odnosi u ranoj trudnoći, u prvom redu nedostatak progesterona i posteljičnih gonadostimulina, zbog čega nastaju jake i nekontrolisane kontrakcije mišića materice i izbacivanje ploda.

Jedan od veoma važnih i čestih uzroka pobačaja jesu i promene na grliću materice, a pre svega, slabost mišićnih snopova u visini unutrašnjeg ušća materice zbog čega dolazi do neželjene spontane dilatacije cervikalnog kanala, pucanja vodenjaka i izbacivanja ploda.

Spontani pobačaj može nastati i kod nedovoljno razvijene, tzv. infantilne materice. Osim toga, i infektivne bolesti u trudnoći, izazvane bakterijama ili virusima, često dovode u lakšim slučajevima do embriopatija, a u težim do intrauterine smrti začetka ili ploda i do njegovog izbacivanja u spoljašnju sredinu.  Razlog spontanom pobačaju mogu biti i egzogene ili endogene intoksikacije, kao i jonizujuće zračenje.

Statistika

Procena je da se svaka peta trudnoća završi pobačajem.

Mnogi pobačaji nisu zabeleženi u medicinskoj dokumentaciji, te ova brojka može biti i veća.

Klinička slika

Prema kliničkom toku, do trećeg meseca materica u jednom aktu izbacuje ceo ovulum, a posle trećeg meseca pobačaj se odvija prema principu porođaja - najpre dolazi do pojave kontrakcija, koje šireći cervikalni kanal i spoljnje ušće materice, stvaraju uslove za formiranje vodenjaka. Uskoro posle toga kontrakcije materice uzrokuju spontano otvaranje vodenjaka, posle čega plod biva izbačen iz materice, a posle njega biva izbačena i posteljica sa ovojcima.

Posle pobačaja se često zadrže izvesni delovi ovuluma koji izazivaju atonična krvarenja iz materice i stvaraju povoljne uslove za infekciju genitalnih organa. Zato posle pobačaja teba uvek izvršiti kod manjih instrumentalnu, a kod velikih digitalnu ili manuelnu reviziju materične duplje i odstraniti zaostale delove.

U pojedinim slučajevima simptomi pobačaja mogu da potpuno izostanu, a pobačaj se može otkriti tek na narednom ultrazvučnom pregledu.

Ponekad se pobačaj događa i pre nego što žena sazna da je u drugom stanju. Sipmotmi pobačaja tada jesu krvarenje i bolovi, kao i kod menstruacije.

Godine žene imaju veliku ulogu kada je u pitanju rizik od pobačaja:

 • kod žena ispod 35 godina, rizik je oko 15%
 • između 35 i 45 godina, rizik je 20 do 35%
 • preko 45 godina, rizik je oko 50% 

Simptomi

Česti simptomi pobačaja mogu biti:
 • krvarenje,
 • oštar bol u stomaku;
 • napuknuće vodenjaka;
 • u slučaju trudnoće u poodmakloj fazi - ne osećaju se pokreti fetusa ili se osećaju drugačije.

Većina žena nastavlja sa uspešnom trudnoćom i rađanjem zdrave bebe nakon pobačaja. Ali, nažalost, neke žene imaju ponovljene spontane pobačaje.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 3

 1. Dragana 28.03.2022

  Trudna Sam 11 nedeljai 5 Dana Osecam da mi izlazi nesto iz materice Ako bi mogli da mi kazete sta je to stop pre


 2. Asima 06.12.2009

  Da li možete reći nešto više o spontanom pobačaju u okviru prvog tromesečja? Kako prepoznati simptome ovakvog pobačaja? Šta je najadekvatnije za oporavak?


 3. Velika 19.05.2009

  Jas neznaev deka sum bremena se dodeka ne mi se sluci abortusot inace go minav bez problem menstruacijata pred toa mi doagase 2meseci pomalku sto moze da epricinata za abortusot visok prolactin ili atheziite.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde