Infekcije u trudnoći

Trudnoća je razdoblje koje veoma pogoduje razvitku infekcije: tokom trudnoće deprimirana je funkcija T limfocita i često promenjena biološka flora u porođajnom kanalu. Infekcija može nastupiti tokom trudnoće, za vreme porođaja ili nakon porođaja.

Putevi nastanka infekcije su kontinuirani i diskontinuirani put širenja infekcije. Infekcije u trudnoći imaju specifično značenje baziarno na činjenici da se radi ne samo o infekciji majke, već i o infekciji deteta, što može ostaviti kasne i trajne posledice.

Uzročnici

Uzročnici infekcija su kao i izvan trudnoće virusi, bakterije i treponeme, odnosno protozoe. Što se više bliži termin porođaja veća je uloga bakterijskih infekcija, dok tokom trudnoće težinu imaju virusne infekcije (rubeola, varicella, citomegalovirus, parvo B19 virus). Težina, trajanje i ishod infekcije zavise od broja i virulencije klica, imunobioloških svojstava odnosno otpornosti trudnice, puteva širenja infekcije, kao i gestacijskog doba.

Kontinuirani put označava direktno širenje infekcije bilo ushodnim (ascendentim) putem iz vagine ili nishodnim (descendentnim) putem iz jajovoda. Diskontinuirani put označava širenje infekcije putem krvi (hematogeni put) ili putem limfe (limfogeni put).

Najznačajnije infekcije u trudnoći obuhvaćene su skraćenicom T O R C H. Pri tome je T skraćenica za toksoplazmu, O za "other" i obuhvata hepatitis B, mumps i treponemu, R za rubeolu, C za citomegalovirus i H za herpes simplex virus.

Klinička slika

Simptomi ovih infekcija kreću se od neprimetnih do blagih: blaga slabost, neznatno povišena temperatura, otečeni limfni čvorovi ili kožni osip, dok su fetalna oštećenja često tako velika da dolazi do karakterističnih sindroma. Neke od ovih infekcija su tipične embriopatije, a neke tipične fetopatije. Kao i kod većine drugih oboljenja u trudnoći, i ovde je antenatalna zaštita od neobične vrednosti.

Toksoplazmoza u trudnoći predstavlja poseban problem, jer je infekcija intrauterina (infekcija ploda u materici), a kod trudnice nema uočljivih simptoma bolesti. Toksoplazmoza je infekcija koju prenose životinje, najčešće mačke, a njeni uzročnici, Toxoplasma gondii, mogu se naći u izmetu mačke, sirovom mesu i nepasterizovanom kozjem mleku, kao i u ostacima zemlje na neopranom voću i povrću. Interesantno je da se infekcija teže prenosi na plod u ranijem stadijumu trudnoće (do 3. meseca u 15 - 17%, u 2. trimestru - do 25%, a u poslednjem trimestru - čak u 65 - 90% slučajeva).

Infekcija ploda u prvom tromesečju trudnoće se završava spontanim pobačajem. Smatra se da do njega dolazi usled akutne infekcije, što omogućava da na razvoj ploda utiču sve posledice infekcije.

U poodmakloj trudnoći dolazi do infekcije posteljice koja postaje dalji izvor infekcije za plod. Usled toga mogu da se jave kongenitalne anomalije (zastoj u rastu ploda, prevremeni porođaj, čak i mrtvorođenost).

Urinarne infekcije su relativno česte u trudnoći i manifestuju se učestalim mokrenjem, pečenjem pri mokrenju, bolom u predelu bubrega, pa čak i pojavom krvi u urinu, uz temperaturu. Buduće mame su izložene i infekciji mokraćnih puteva zbog pojačanog delovanja progresterona koji izaziva opuštanje glatkih mišića bešike. Usled toga dolazi do zadržavanja mokraće i razmnožavanje bakterija koje izazivaju infekciju. Ukoliko ima  simptoma, potrebno je da se uradi pregled mokraće da bi se videlo da li ima bakterija i koje su, nakon čega će se dati odgovarajući antibiotici.

Teške urinarne infekcije mogu da dovedu do pokretanja drugih komplikacija, poput prevremenih kontrakcija i sledstvenog pobačaja ili prevremenog porođaja, te je važno da se leče. Potrebno je da se unosi što više tečnosti, nezaslađene i negazirane, a kao vrlo dobar se pokazao i uvin čaj.

Dijagnoza

Za većinu navedenih infekcija postoje specifični testovi u krvi, iz kojih se može saznati je li je trudnica ranije bolovala od te bolesti i da li ima zaštitna antitela koja štite bebu u trudnoći. Ultrazvučno praćenje i traganje za mogućim simptomima, uz amniocentezu po potrebi može razjasniti pitanje je li inficirana i beba.

Dijagnoza toksoplazmoze u trudnoći je relativno teška jer kod buduće majke nema izraženih simptoma bolesti. Osnovna laboratorijska analiza krvi može da ukaže na postojanje infekcije ukoliko je povišen broj leukocita (belih krvnih zrnaca), limfocita, monocita i eozinofila, a broj trombocita smanjen. Međutim, ovakav nalaz nije siguran znak toksoplazmoze jer sličnu laboratorijsku sliku mogu da daju i mnoge druge infekcije. Tek primenom Sabin - Feldmanovog testa kojim se ispituju antitela (imunoglobulini), možeda se potvrdi (ili negira) prisustvo Toksoplazme Gondi. Definitivna dijagnostika toksoplazmoze se može postaviti tek posle porođaja i to izolacijom parazita Toksoplazma Gondi iz ćelijske kulture posteljice.

Lečenje

Kod nekih od ovih infekcija primenjuje se specifična terapija kao što je primena spiramycina kod toksoplazmoze ili intrauterina transfuzija krvi kod parvo B19 infekcije, dok kod drugih infekcija ne postoji mogućnost lečenja. Bilo koja infekcija u trudnoći je nepotrebna i svakako ih treba izbegavati. Trudnoća takođe nije vreme u kome se insistira na obaveznoj vakcinaciji trudnica.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 4

 1. Ceca 01.03.2017

  Koliko je opasno ako se žena lečila od infekcije pa ostala trudna? Da li bolan odnos kod žene ukazuje na prisustvo infekcije? I da li može doći do oplodnje ako je prisutna infekcija? 


 2. Laura 15.03.2012

  Zanima me zašto dobra većina ginekologa kada se pojavite kao trudnica ne savetuje rađenje torch testa. Ja recimo nisam bila ni informisana da tako nešto postoji dok nisam ostala u drugom stanju, a sada sam vec 15. nedelja. Moj doktor ništa nije savetovao u tom smislu, iako smo pričali na tu temu jer ja imam genitalni herpes, doduse infekcija je od mnogo godina ranije. Takođe ni 2 dermatovenerologa kod kojih sam bila na savetovanje (jedan u gradsok zavodu a drugi na klinickom vžcentru) nista posebno nisu rekli niti pridaju tom problemu značaj. Zanima me kolika je verovatnoća da to bude loše po bebu tokom trajanja trudnoće? Molim za odgovor o posledicama i verovatnoći da beba dobije virus preko placente pošto niko od doktora nije konkretno odgovorio na to moje pitanje. U trenutku porođaja je jasno da se rizik povećava i da je carski rez jedna od mogućnosti.


 3. Razocarana 24.02.2010

  Poštovani, koliko sam razumela da postoje lekovi koji leče ove viruse, kod mene licno sumnjali su na toxoplasmu gondi, ali kad su mi uradili torch pokazao je da nemam virus, ali to ne znaci da ga nije imala i moja beba. Naime moja beba je imala manji pleuralni izliv i desna strana srca je bila malo veca od leve. Nikakve antibiotike nisam dobila, a sve vreme su sumnjali na virus, jer je uradjena kordocenteza i hromozomi su bili ok. Dvoumili su se da li da me porode carskim rezom ili prirodno, na kraju je ipak porođaj bio prirodan. Porodila sam se 14. Januara ove godine i sutradan je moja beba umrla. Odgovor niko nema, obdukcioni nalaz bebe jos uvek cekam. Ne mogu da shvatim kako su dozvolili da se porodim prirodno, ako su sumnjali na srčanu manu i kako je moguce da doktorka koja je otkrila problem, bude na porođaju i nije zahtevala da se pregleda posteljica. Više nego sam razočarana. Kako se ponašaju i ophode u jednom nasih najjačih porodilišta. Zanima me da li bi antibiotici ublažili nesto, kakva bi beba bila da je ostala živa? Čula sam da postoji način izvlačenja vode iz pluća po rođenju bebe, da li bi to nešto pomoglo? Za koji vremenski period moze da se od jednog normalnog i zdravog ploda i jedne normalne trudnoće desi nesto sto prouzrokuje ovakvu katastrofu? Da li je moj stomačni virus koji je trajao 2 dana mogao da ostavi ovakav trag na bebi i da je usmrti? 


 4. Očajna majka 24.01.2010

  Poštovani, niste naveli da postoji i infekcija, koja nastaje u toku uzimanja plodne vode i iz pupčane vrpce. Nažalost neznam kako se to stručno naziva. To je radjeno mojoj kćerki, koja je bila trudna već puna četiri meseca. Tom prilikom došlo je do infekcije i izgubila je bebu. Sada se nalazi u bolnici, ima probleme i dalje ali je lekari drže na odelenju, vrše preglede ali ne preduzimaju ništa konkretno. Uzorak je uziman 12. O. M. U zg. Odmah je vraćena u kc, umesto da je ostavljena na odelenju pod nadzorom. Naglašavam da je to bila prva trudnoca u 42-oj godini života. Sve vreme trudnoće bilo je sve u najboljem redu sa majkom i detetom. Onda je lekarka poslala u zg da se uzme uzorak plodne vode i iz pupcane vrpce, da bi se videlo da li je sve u redu. 14. 1. U veče je osetila laganu temperaturu. Ujutru je otišla kod svoje lekarke na pregled. Pregledana je ultrazvukom i uzet joj je bris za papa test! Nakon toga, lekarka je poslala kući s obrazloženjem da je sve u redu! U toku noći je imala spontani. Izgubila je bebu u početku petog meseca trudnoce! Sada je još uvek na odelenju. Nešto nije u redu! Pregledaju je, napominju da će da prate stanje ali ništa ne preduzimaju. Komentar je: izgleda da ima nešto i da će napraviti pregled. Očajna sam od brige, jer strahujem, da može doći do sepse i onog, najgoreg. Umreću, ako se njoj nešto dogodi. Toliko dugo su čekali sretan trenutak, sve je bilo u najboljem redu, pa da jedan tako rutinski zahvat dovede do ovakvih problema, nemogu da verujem. Molim vas da mi hitno odgovorite, šta je u pitanju i kako da spasim moju kćerku. Molim vas, ako je ikako moguće da mi odgovor pošaljete na moju meil adresu, kako bih što pre znala šta je u pitanju i da se nešto preduzima, jer je to već dug period posle spontanog. Svi smo van sebe od straha i neizvesnosti. Unapred hvala


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde