Genitalni herpes

Uzrok nastanka


Dva su tipa HSV (1 i 2) i oba mogu uzrokovati genitalni herpes. Osoba koja ima herpes genitalis infekciju lako može preneti virus drugoj osobi tokom seksualnog odnosa.
Većina osoba dobije genitalni herpes nakon seksualnog odnosa s osobom kojoj je "izbio" herpes. Izbijanje znači da je HSV aktivan. Vironoše često zaraze partnere ne znajući da imaju infekciju. Osoba s genitalnim herpesom može zaraziti partnera i tokom oralnog seksualnog odnosa. Virus se retko prenosi predmetima kao što su wc šolja, tuš ili kada. Virus je vrlo osetljiv na spoljašnje uslove i ne može dugo da preživi van tela.
Zaražena trudnica može preneti virus detetu za vreme trudnoće ili tokom porođaja.

Klinička slika


Mnoge osobe ne znaju da boluju od genitalnog herpesa jer nikada nisu imale simptome ili ne prepoznaju simptome kada ih imaju. Kada se osoba prvi put zarazi, simptomi se najčešće pojavljuju unutar 2-10 dana. Ove prve epizode simptoma obično traju 2-3 nedelje.
Rani simptomi izbijanja genitalnog herpesa uključuju: svrab ili osećaj pečenja genitalnog ili analnog područja, bolove u nogama, genitalijama ili u glutalnoj regiji, iscedak iz vagine, osećaj pritiska u trbuhu. Posle nekoliko dana pojavljuju se ranice na mestu gde je virus ušao u telo, kao npr. na usnama, u ustima, na penisu, stidnici, otvoru debelog creva. Takođe se mogu pojaviti unutar vagine i na vratu materice ili u mokraćnoj cevi kod oba pola.

Najpre se javljaju male crvene papule, razvijaju se u mehure i posle toga pucaju i nastaju bolne otvorene rane. Nakon nekoliko dana rane zarastaju krastama i prolaze bez ostavljanja ožiljaka. Drugi simptomi koji se mogu javiti tokom prve epizode simptoma mogu biti: povišena telesna temperatura, glavobolja, bolovi u mišićima, bolno ili otežano mokrenje, vaginalni iscedak i otečene limfne žlezde u preponskom području.

Osoba zaražena s HSV 1 i/ili 2 verojatno će imati ponavljano izbijanje simptoma s vremena na vreme. Kada se virus ponovno aktivira, putuje uzduž nerava u kožu gde stvara još više virusa u blizini mesta prve infekcije. Tu se obično javljaju nove kožne promene. Nakon prvog izbijanja kožnih promena, sledeća izbijanja su obično blaža i traju otprilike nedelju dana. Neke osobe imaju samo jedan ili dva izbijanja tokom celog života, a druge nekoliko puta godišnje.

Ako žena prvu epizodu genitalnog herpesa ima tokom trudnoće, može preneti virus nerođenom detetu i može roditi nedonošče. Deca zaražena herpes virusom mogu umreti ili biti teško oštećenih nerava, mozga, kože, očiju.

Dijagnoza


Sumnja na genitalni herpes se postavlja na osnovu anamneze, kliničkog pregleda izolacije virusa, seroloških metoda ( ELISA, indirektna imunoflorescenca, PCR) i informacije o zdravlju seksualnih partnera.

Lečenje


Ne postoji uzročni lek za lečenje genitalnog herpesa. Praktično, to znači da zasad ne postoji lek koji se može uzeti, popiti ili namazati koji bi zauvek izlečio ovu bolest.
Antivirusni lekovi koji se koriste za ublažavanje simptoma su: Aciklovir za prve i/ili kasnije epizode kožnih promena genitalnog herpesa; Famciklovir za kasnije epizode genitalnog herpesa i pomaže u prevenciji recidiva , Valciklovir za kasnije epizode genitalnog herpesa. Ukoliko se deca rođena s herpesom odmah leče aciklovirom, povećavaju se mogućnosti ozdravljenja.

Inficirana područja treba održavati čistim i suvim kako bi se sprečila zaraza otvorenih rana drugim mikroorganizmima, ne dirati kožne promene, izbegavati seksualni kontakt od trenutka kad se prvi put osete simptomi dok kožne promene skroz ne nestanu, a to znači dok kraste ne otpadnu i pojavi se nova koža na mestu kožnih promena.

 

 


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. Fata 03.11.2021

    Nedavno sam se udala.. Muž je imao neki osip na penisu.. Posle mjesec mi je na stidnim usnama pojavilo se crvenilo koje me povremeno pecka i gori pomalo se raširilo..mazala sam kanestenom i ništa... Dal je to herpes..


  2. Nedoumica 30.09.2013

    Pre neki dan mi se pojavila skupina sicusnih plikcica koji su popucali na najblazi pritisak i ispustili providnu tecnost nalik obicnoj vodi. To je trajalo 2 dana i sada vc sve to nestaje polako. Mesto je bilo veoma bolno, ovde vidim da simptomi herpesa traju 2-3 nedelje dok kod mene nece trajati vise od 5-6 dana i takodje nista nije zagnojilo i nisam imao ni jedan od drugih simptoma ni pre ni za vreme izbijanja plikova. Molim vas recite mi imam li razloga da mislim da je genitalni herpes u pitanju. Moja devojka nije nikada imala simptome toga pa se plasim da sam od nje dobio, a ona i ne zna da ima.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde