Parvovirus B19

Parvovirus B19 je iz familije Parvoviridae. To je najmanji DNK virus pa otuda potiče i ime (parvo-mali). Otporniji je u spoljašnjoj sredini od ostalih virusa, najverovatnije zbog jednostavne građe. Humani parvovirus B19 je patogen za čoveka i veliki broj životinja, pre svega za mačke i pse.

Put prenošenja

Rezervoar infekcije je čovek, izvor infekcije sekret respiratornog trakta, a može se preneti i putem krvi i krvnih produkata obolele osobe. Prenosi se kapljičnim putem. Male epidemije virusne infekcije javljaju se u vreme proleća i najviše pogađaju decu dobi 2-10 godina.

Patološki (medicinski) značaj

Parvovirus B19 je izazivač oboljenja erythema infectiosum (peta bolest) - česta virusna infekcija kod dece koja se odlikuje karakterističnim osipom bez poremećaja opšteg stanja.

nkubacija traje 4-14 dana. Prodromalna faza se karakteriše glavoboljom, kijavicom, lako povišenom tmperaturom, faringitisom i malaksalošću. Na obrazima se javlja osip koji je veoma vruć i crven. Razvija se tokom 24 sata, a ako ima povišene temperature, obično je umerena. Osip se može proširiti na telo u obliku šara (poput "mrežastih" čarapa), a obično nestaje tokom 6-10 dana. Nakon toga, ako se dete pregreje ili ide na sunce, osip se može vratiti po rukama ili nogama tokom sledećih nekoliko nedelja.

Kada se odrasli inficiraju ovim virusom, češće su zahvaćeni zglobovi nego koža. Nastaje poliartropatija koja se karakteriše bolom u zglobovima, češća je kod žena  i traje od nekoliko dana do nekoliko meseci. Najčešće su zahvaćeni zglobovi ruku, kolena i članaka.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, eventualno seroloških ispitivanja (ELISA) i PCR-om.

Lečenje

Lečenje nije potrebno, promene se spontano povlače. U težim slučajevima indikovani su antipiretici, analgetici i antiinflamatorna sredstva.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. Ivanka 30.05.2023

    Evo danas meni stigli reziltati na parvo virus. Pise da imam antitela a da nemam aktivan virus. Mesec dana nisam mogla da uzdrzim bolive u vratu, cudan neki nol, nisam mohla polozaj za spavanje nikako da nadjem niti odgovarajuci jastuk. Spavala sam bez jastuka. A budila sam se sa jakim bolovima vrata. Bole me zglobovi i sada i tada. I kicma u repu. Malaksalost i nesposobnost za obicne zivotne aktivnosti. Nema leka. Samo odmaramje i vitamini sto vise. Nakon korone nam je oslabljen imunitet i napada nas svasta


  2. Ana 21.11.2009

    Imam temperaturu 3,5 meseci svakodnevno, max je 37,3, imam osip po kozi, bolove u zglobovima, malaksalost, glavobolje, zglobovi mi oticu, brzo se zamaram, bolove u grlu, osecam se slabo... Radila sam analizu za parvo virus b19. Gornja granica je 10, a meni je 23. Lezala sam na infektivnoj 29 dana, medjutim oni ne veruju da je to parvo virus i jos uvek mi nisu ustanovili dg. Inetesuje me koliko dugo moze da traje i da li moze pas da ga prenese, posto me je par nedelja pre bolesti ujela lutalica koja nije vakcinisana... Hvala


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde