Toxoplasma gondii

Toxoplasma gondii je izraziti intracelularni parazit. U prirodi se održava u tri oblika:
 • vegetativni oblik (tahizoit) je polumesečastog oblika. U toku akutne faze bolesti se može naći u svim ćelijama.
 • cistični oblik (bradizoit) nastaje sa razvojem humoralnog imuniteta. Proliferativne forme toksoplazme koje izbegnu destrukciju povlače se u tkiva (mozak, srce i mišiće eksteremiteta) i tako stavraju ciste koje su odgovorne za latentnu infekciju. Ciste nastaju tako što se deobom paraziti ne odvajaju već ostaju zajedno obavijeni čvrstom opnom. Ciste u tkivima mogu sadržavati i više hiljada živih parazita, sfernog su oblika i uništava ih temperatura od 60-66°C kao i -22 °C.
 • oociste nastaju spajanjem gametocita u epitelnim ćelijama tankog creva životinja iz porodice mačaka. Izbacivanjem oociste preko izmeta dospevaju u spoljašnju sredinu gde sazrevaju u toku 1-21 dana. U uslovima tople klime zadržavaju svoju infektivnost više meseci do godinu dana. Temperatura iznad 66°C ih čini neinfektivnim.

Put prenošenja

Toxoplasma gondii je izraziti intracelularni parazit, čiji glavni rezervoar i prvi domaćin mačka. Prenosi se ingestijom oocisti putem povrća, iz tla, vode za piće ili cističnog oblika iz nedovoljno kuvanog mesa. Svinjsko i jagnjeće, a manjoj meri i goveđe meso mogu da sadrže ciste. Infekcija može da nastane i putem transfuzije krvi i transplantacijom organa. Poznate su i laboratorijske infekcije prilikom rada sa toksoplazmama pri čemu ulazna vrata mogu biti usta (aspiracija sadržaja pipete) ili koža. Transplacentarna infekcija nastaje kada majka zadobije infekciju za vreme trudnoće. To je kongenitalna toksoplazmoza.

Patološki (medicinski) značaj

Toksoplazmoza je zoonoza prouzrokovana protozoom Toxoplasma gondii.
Inkubacija iznosi 1-2 nedelje. Postoje tri klinička oblika toksoplazmoze:

Stečena toksoplazmoza - infekcija može da prođe latentno, kao inaparentni oblik ili kao manifestni oblik. Najčešći oblik manifestne toksoplazmoze je glandularni, koji se karakteriše regionalnim uvećanjem vratnih limfnih žlezdi ili generalizovanom limfadenopatijom. Limfne žlezde mogu dostići veličinu oraha, čvrste su konzistencije i lako bolno osetljive. Takođe se može javiti povišena temperatura, malaksalost, mialgije (bolovi u mišićima), glavobolja. Na koži se javlja makulo-papulozna ospa. Simptomi se obično povlače za nekoliko nedelja, mada limfadenopatija može trajati mesecima. Potpuno razvijena klinička slika je vrlo retka. Karakteriše se teškim poremećajem opšteg stanja, intersticijalnom pneumonijom (zapaljenjem pluća), miokarditisom, hepatitisom i encefalitisom, kao i makulo-papuloznom ospom.

Promene na centralnom nervnom sistemu (CNS) uglavnom protiču pod slikom meningoencefalitisa blažeg kliničkog toka. Na očima se javlja zapaljenje sudovnjače i mrežnjače (horioretinitis).

Toksoplazmoza imunokompromitovanih osoba - kod pacijenata sa AIDS-om i imunkompromitovanim bolestima koji primaju hemoterapiju toksoplazmoza je često oportunistička infekcija sa tečkim kliničkim tokom. Znaci i simptomi od strane CNS-a javljaju se kod više od 50% imunokompromitovanih pacijenata sa akutnom toksoplazmozom. Sreću se encefalopatija, meningoencefalitis i dr. Bolest se može manifestovati i pojavom ospe po koži, pneumonijom, miokarditisom. Ređe su zahvaćeni bubreg i jetra.

Kongenitalna toksoplazmoza - nastaje transplacentarnom transmisijom infekcije na plod. Kliničke manifestacije zavise od više faktora, u prvom redu od starosti ploda.

Ako je intrauterina infekcija nastupila u ranom fetalnom životu, u fazi organogeneze, dolazi do teških oštećenja ploda, te se većina ovih trudnoća završava smrću ploda i spontanim pobačajem. Ako se trudnoća održi dete se rađa sa znacima teške poodmakle bolesti i to: hidrocefalus, intracerebralne kalcifikacije, encefalomijelitis, mikrocefalija, horioretinitis, hepatosplenomegalija, ikterus, purpura.

Infekcija majke za vreme drugog tromesečja može izazvati hidrocefalus, slepilo ili različita neurološka oštećenja slabijeg stepena.

Najčešća infekcija fetusa u trećem tromesečju. Izaziva horioretinitis i druga oftalmološka oštećenja, smanjenu sposobnost učenja i druge znake oštećenja CNS-a. Asimptomatska, latentna infekcija se može klinički manifestovati u kasnijim godinama. Dete se rađa na izgled zdravo. Kasnije, posle nekoliko meseci ili godina, bolest se može manifestovati kao horioretinitis, strabizam, gubitak vida i sluha, konvulzije i psihomotorne retardacije.

Dijagnoza

Pošto klinička slika nije karakteristična, dijagnoza se potvrđuje serološkim metodama (Sabin-Feldmanov test, test indirektne imunoflorescence, direktni aglutinacioni test, reakcija vezivanja komplementa, indirektni hemoglutinacioni test, PCR, ELISA).

Lečenje

Asimptomatski oblici stečene toksoplazmoze se ne leče. Simptomatske forme treba lečiti. Glandularne forme lečiti primenom antibiotika iz grupe makrolida (rovamicin, spiramicin, roksitromicin) u toku 2-3 nedelje.

Teži oblici stečene toksoplazmoze sa neurološkim manifestacijama, pneumonijom ili miokarditisom leče se primenom pirimetamina i sulfadiazina.

Toksoplazmoza trudnih žena se leči spiramicinom kontinuirano do kraja trudnoće.

Toksoplazmoza novorođenčeta se leči spiramicinom 30-40 dana, a zatim se primenjuje daraprim i sulfadiazin uz primenu folinske kiseline narednih 30-40 dana.

Toksoplazmoza kod imunokompromitovanih osoba leči se sledećim kombinacijama: pirimetaminom i sulfadiazinom, sulfadiazinom i klindamicinom, fansidarom i klindamicinom, monoterapija klindamicinom. Kod ovih pacijenata potrebna je dugotrajna terapija.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 9

 1. Sakib Birdzo 09.06.2023

  Supruga je pozitivna na toxoplazmu jutros je podigla nalaz neznam sad sta mi je radit molim za savjet hvala


 2. Leotina Petrovic 30.12.2022

  Ja molim za pomoć moj sin od mesec dana života ima tu bolest pije kepru za epilepsiju a nema i stalno smo po bolnicama zato što ima napade kočenja verujte mi da neznam više sta da radim


 3. Stanko 07.11.2022

  Postovani, imam simptome teskog disanja, osecaj teskoci pri gutanju i govoru, na zdrelo uvecane limfne zlezde, na neurologiju su mi nasli cistu na pinealnu zlezdu, otok u nosu.. Osipi po licu vratu..., bolobi u misicima, Dali moze biti uzrok ove bolesti i kako do dijagnostici


 4. Irma 20.11.2020

  Zdravo meni su preko nalaza torch ustanovili da sam pozitivna na toksoplazmu a inace sam u 3em mjesecu trudnoce... Opet su mi dali da ponovim hitno nalaze cekam ih ne znam sto ce bit pa bih vas zamolila za neki savet. UNAPRIJED HALA


 5. Tanja 05.02.2012

  Postovani, molim vas da nam pomognete, moj sin ima toksoplazmozu. Ali nije dobio antibiotike, a ima generalnu linfadenopatiju i sve simptome koji su u vasem tekstu. Takodje vas molim za ime doktora koji je napisao tekst, zelimo otici kod njega. Pozdrav, tanja


 6. Jelena 01.11.2011

  Ja sam otkrila da sam zarazena tek posle porodjaja kada su kod mog deteta otkrili da ima toksoplasmosu i da je to uzrok prevremenog rodjenja. Nakon par analiza obavljenih na veterinarskom fakultetu meni je konstatovano da nije potrebna nikakva terapija i da moj organizam stice imunitet. Dete je imalo terapiju daraprim do svog 10 meseca kada je ukinuta jer je rezultat konacno bio negativan. Ona sada ima 6 godina i sve je u redu, hvala bogu bez ikakvih posledica. Od tada nismo radili analize posto nam je receno da nema potrebe, ali ja nikada nisam potpuno mirna kada pomislim na to. . . . . . Molima bih vas da mi odgovorite da li postoji rizik da se kod nje ponovo pojavi toxoplasmosa i da li postoji rizik da se neke posledice tek sada jave (imajuci u vidu da do sada nije imala nikakvih posledica i da je uzimala terapiju sve dok rezultat nije bio negativan) ?


 7. Gorjana Gorjanin 15.06.2011

  Izuzetni ste! Zahvaljujući vama, ucim i saznajem o mojim zdravstvenim problemima ono što bi, a na žalost to ne rade ili nisu zainteresovani, trebalo da rade lekari koji vode računa o mom zdravlju. Hvala vam gorjana.


 8. Milorad Zavisic 05.04.2011

  Odlicno. Pomazeti mi u obnovi znanja


 9. jovana 08.09.2009

  Sjajni ste, zaista. Jako mi pomazete pri ucenju.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde