Mansonella ozzardi

Mansonella ozzardi je helmint (crv) iz familije Filaridie i endemska područja su u Južnoj i Centralnioj Africi. Spada u nematode (valjkaste crve). Nematode su nesegmentirani, obli crvi kod kojih je izražen polni dimorfizam (jedinke su odvojenih polova), mužjaci su manji od ženki. Telo nematoda je pokriveno kutikulom koja je kompleksne građe. Ispod kutikule se nalaze mišićni sloj koji omogućava kretanje parazita. Odrasle jedinke Mansonella ozzardi dostižu 6-8 cm i nalaze se u potkožnom tkivu.

Put prenošenja

Prenosioci su mušice iz roda Culicoides i muve iz roda Simulium. Pri ujedu one unesu larve i tako prenose larve sa jednog na drugog čoveka.

Patološki (medicinski) značaj

Infestacija najčešće prolazi asimptomatski, ali nekada se javljaju bol u zglobovima, glavobolje, limfadenitis (najčešće u preponama) a po koži nastaju promene u vidu crvenih tačkica koje izazivaju svrab.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, identifikacije uzročnika u perifernoj krvi.

Lečenje

Kod asimptomatskih oblika, lečenje nije potrebno. Kada simptomi postoje daju se mebendazol i/ili levamizol.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Ljubisa 20.12.2023

    1913. godine na Balkanu je poslednji put konstatovana epidemija visceralnog oblika lajšmanije (Kala azar) - posle mnogo decenija u Ulcinju je došlo do zarazue i to 2017. godine deteta posle ujeda komaraca. Dijagnoza je otkrivena u Kraljevskom institutu za tropske bolesti u Londonu, odnosno potvrđena tamo.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde