Taenia solium

Taenia solium (svinjska pantljičara) je cestoda (pantljičara). Pantljičare su vrlo veliki crvi koji žive kao paraziti u crevima ljudi i nekih životinja. Pljosnatog su oblika i imaju oblik pantljike, po čemu su i dobile ime. One se pomoću četiri kupice na glavi pričvrste za crevni zid, a telo im pliva niz creva, u crevnom sadržaju. Telo im je sastavljeno od vrlo velikog broja članaka, prstenova, koji su utoliko veći i utoliko stariji ukoliko su udaljeni od glave. Svaki članak sadrži muške i ženske polne organe, tako da se u svakom od njih razvijaju oplođena jaja, iz kojih se rađaju nove pantljičare. Odrasla jedinka Taenia solium dugačka je 2-6 m. Trošeći vredne sastojke hrane, pantljičara alimentarno oštećuje organizam domaćina.

Put prenošenja

Taenia solium se unosi pri konzumiranju sirovog ili nedovoljno termički obrađenog mesa inficiranih životinja. U crevu čoveka otkidaju se zrele proglotide od tela i prepune jajašaca napuštaju telo sa izmetom. Članci svinjske pantljičare odvajaju se u dugim lancima i često su poput klupka izbačeni sa stolicom. Van organizma članci se raspadaju a jajašca koja već imaju zametak raspadaju se na površini tla pa ih tako pojede svinja sa zagađanom hranom. Kad svinja pojede jajašce u crevu se oslobađa ovojnice i probija se kroz zid creva u krvne sudove. Krvotokom dospeva u različite organe, najviše u poprečno prugaste mišiće, naročito mišiće jezika i ekstremiteta. U tim se organima se razvije u larvu, nalik na mali ovalni mehurić veličine zrna pirinča (3-10 mm). Larva se zove  cysticercus cellulosae.

Patološki (medicinski) značaj

Tenijaza nastaje infestacijom odraslim jedinkama i karakteriše se najčešće gubitkom apetita, mršavljenjem, poremećajima varenja, pritiskom u predelu pupka, zadahom iz usta. Larve se razvijaju u crevima, migriraju kroz tkiva i stvaraju ciste u različitim organima, gde prelaze u zrele jedinke koje mogu biti dugačke i po nekoliko metara.
Najčešće osoba inficirana larvama nema nikakve simptome, već se prvo primete segmenti crva ili jajašca u stolici. Ako se larve zadrže u mozgu nastaje cisticerkoza. Klinička slika zavisi od lokalizacije, tako kortikalna cistiserkoza najčešće daje epilepsiju, ciste smeštene u III ili IV komori i na bazi mozga daju sliku tumora zadnje lobanjske jame i dr. Osim u mozgu ciste se mogu naći i u drugim organima - oku, koži, mišićima i drugim.

Dijagnoza

Dijagnoza se postavlja dokazivanjem zrelih proglotida ili jajašaca u stolici. Ako bude izbačena cela pantljičara, što je često u toku lečenja, svinjsku pantljičaru možemo prepoznati i po građi skoleksa. Jajašca se dokazuju u stolici metodom flotacije prema Füllebornu.

Lečenje

Kod tenijaza se ordiniraju niklozamid, prazikvantel ili albendazol. Najčešće je potrebna jedna doza.
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Allomanny 09.04.2011

    Hvala za zanimljive informacije


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde