Mansonella perstans

Mansonella perstans je helmint (crv) iz familije Filaridie. Spada u nematode (valjkaste crve). Nematode su nesegmentirani, obli crvi kod kojih je izražen polni dimorfizam (jedinke su odvojenih polova), mužjaci su manji od ženki. Telo nematoda je pokriveno kutikulom koja je kompleksne građe. Ispod kutikule se nalaze mišićni sloj koji omogućava kretanje parazita. Odrasle jedinke Mansonella perstans dostižu dužinu od 4-8 cm.

Put prenošenja

Prenosioci su mušice iz roda Culicoides. Pri ujedu one unesu larve i tako prenose larve sa jednog na drugog čoveka.

Patološki (medicinski) značaj

Odrasle jedinke se najčešće nalaze u telesnim šupljinama (peritonealna, perikardijalna, pleuralna). Infestacija najčešće prolazi asimptomatski, nekada se kod težih infekcija javlja pleuritis, bol u abdomenu ili promene na koži, a mogu se javiti i alergijeske reakcije.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, identifikacije uzročnika u perifernoj krvi.

Lečenje

Kod asimptomatskih oblika, lečenje nije potrebno. Kada simptomi postoje daju se mebendazol i/ili levamizol.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Jadranka 05.12.2019

    Moja prijateljica mi je danas pričala da je prilikom tuširanja kod pupka ili u samom pupku videla nešto crno. Pokušala je da opere i zaboravila da proveri. Sutradan opet je uočila i videla da je malo vece. Opet pokušava da pere i ništa. Onda ga je kako kaže pokušala na silu i iscedila i izašao je CRV, O čemu s radi? Ima problem sa stolicom i dosta uvećan stomak i vrd već duže vreme Hvala ako ste procitali pa. I odgovorite


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde