Larva migrans

Nematode koje započinju parazitizam kod čoveka nekada ne mogu da kompletiraju svoj životni ciklus, već se on prevremeno završava u određenom stadijumu razvoja. Fenomen koji se pri tome razvija nazvan je migrirajuća larva ili  larva migrans. U zavisnosti od mesta na kojima ove nematode borave, pokušavajući da žive parazitskim načinom života, migrirajuće larve su podeljene na kutane i visceralne.

Put prenošenja

Uzročnici su larve crva iz roda Ankylostoma, Necator americanus i Gnatosthoma spinigerum Ancylostoma braziliense je najčešći uzročnik bolesti.

Larve se primarno nađu u pesku i zemlji koji su kontaminirani fecesom zaraženih životinja, i u kojima su jaja crva. Rizične grupe su deca koja se bosa igraju na pesku ili zemlji. U zemlji, iz jaja se izlegu filiformne larve, koje su sposobne da prodru u ljudsku kožu.

Patološki (medicinski) značaj

Na mestu ulaska larve u kožu (najčešće stopalo, šaka ili potkolenica) nastaje eritem i papula. Larve helminata prodiru perkutano, retko se zadržavaju na mestu prodora, migriraju u koži, ostavljajući za sobom izuvijane, crvenkaste tragove zapaljenske reakcije. U koži se i završava njihov razvoj. Ceo proces traje nekoliko nedelja. Prisutan je jak svrab i česte su sekundarne bakterijske infekcije. Dalji put larve kroz kožu vidi se kao serpinginozna, eritematozna, blago izdignuta crta, oko 3mm širine, različito dugačka.

Larva migrans visceralis je naziv za larve helminata koji migriraju po raznim visceralnim organima čoveka, za koje on nije odgovarajući domaćin. Sindrom visceralne migrirajuće larve odlikuje se hroničnom hipereozinocitofilijom, eozinofilnim granulomatoznim lezijama i pneumonitisom ili hepatosplenomegalijom. Ponekad se može pojaviti Löfflerov eozinofilni plućni infiltrat.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, laboratorijskih analiza, biopsije kožnih promena, ELISA tesa.

Lečenje

Primenjuju se krioterapija, tiabendazol lokalno i per os do nestanka aktivnih lezija.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 4

 1. Marija Rupnik 15.09.2023

  Ze dve leti se borim s to zadevo, dermatologi mi niso odredili biopsijo, ne priznajo diagnoze, vsa sem v brazgotinah po rokah. Vermox ni pomagal.


 2. Stefan Misic 01.02.2023

  dobro vece moje postovanje,ako mozete okaciti slike kako izgledaju na kozi


 3. Marica Nastaijevic 03.10.2022

  Postovani da li mozda imate slike koznih promena ove kozne larve . Ja posedujem neke slike ali nisam sigurna da je to. Hvala


 4. Dr Branka cabraja, pulmolog 04.09.2010

  Neophodno je da se svi lekari povremeno potsete na ovu oblast medicine, parazitologiju, kako bi lakse dolazili do tacne dijagnoze. Parazitarna oboljenja su cesto pracena neobicnom klinickom slikom kao i laboratorijskim nalazima, cesto se u pretragama odlazi u pogresnom pravcu i gubi se dragoceno vreme


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde