Echinococcus granulosus

Echinococcus granulosus je jedna od najmanjih cestoda (pantljičara), dugačka je samo 3-6 mm. Cestode su segmentirani, pljosnati crvi. Sve cestode su hermafroditi. Morfološki, odrasle pantljičare su građene od glavice (scolex), vrata (colum) i člankovitog-segmentiranog tela (strobila), kojeg čine člančići (proglotisi). Telo Echinococcus granulosus-a čini maleni skoleks, kratki vrat i obično samo tri proglotide. Skoleks ima na vrhu rostelum, a sa strane četiri okrugle pijavke. Odrasla jedinka je parazit tankog creva psa i njemu srodnih životinja. U crevu zaraženog psa često ih žive na stotine i poput resica pokrivaju sluznicu creva, a svojim toksičnim delovanjem iscrpljuju bolesnu životinju.

Put prenošenja

Čovek se zarazi preko hrane i vode ili direktno kada mu pas liže ruke. U želucu čoveka oslobađaju se embrioni i idu kroz crevni zid, a putem krvi dospevaju u jetru ili limfogeno u vensku krv, njom u pluća i ostale organe, mozak, slezinu, bubrege. Tu se razvijaju vezikule koje mogu biti inilokularne ili mnogobrojne multilokularne ciste u zavisnosti od vrste ehinokoka. Ciste imaju oko sebe hitinsku membranu, a organizam oko nje stvara vezivnu ovojnicu.

Patološki (medicinski) značaj

Cistična ehinokokoza pluća - dominiraju nespecifični simptomi ili je čak i asimptomatska, pa se slučajno otkriva rendgenskim snimkom. Opisuju se prolazni kašalj, iskašljavanje krvi, alergijske promene na koži, a kod velikih cista i atelektaze i poremećaj disanja. Pod različitim okolnostima (udarac u grudni koš, napor) može nastati prskanje ciste što se ispoljava slikom anafilaktičkog šoka praćenog strahom, kašljem, otežanim disanjem, zviždanjem, kolapsom, iskašljavanjem na puna usta žute, slane, nekada i sukrvičave tečnosti.

Cistična ehinokokoza jetre - klinička slika tegoba javlja se postepeno. Postoji vremenom osećaj pritiska i bolova u trbuhu u predelu jetre, odnosno ispod desnog rebarnog luka, a nastaje usled uvećanja ciste. Zbog direktnog pritiska ehinokokusne ciste na žučne puteve dolazi do žutice, a pritiskom na venu portu i do ascitesa (nakupljanja tečnosti u trbuhu). U kliničkoj slici tegobe se mogu javiti usled pritiska na okolne organe, želudac i duodenum, te nastaje povraćanje, a pritisak na debelo crevo daje nadutost, meteorizam i zatvor. Ciste koje su velike, a nalaze se na prednjoj strani, mogu se napipati preko trbušnog zida. Razvoj ovog oboljenja može biti različit. Ehinokok može spontano da izumre ili pod dejstvom lekova kada dolazi do resorpcije tečnosti, a sadržaj se kalcifikuje. Međutim, kod velike ciste može doći do rupture (pucanja) ciste i izliva tečnosti u trbušnu šupljinu i širenja mase cisti po trbuhu, odnosno sekundarne ehinokoze. Ruptura je praćena šokom, nekada smrću.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu pregleda, rendgenološkog snimka, ultrazvuka, CT-a (skenera), NMR (nuklearne magnetene rezonance), uz laboratorijske analize (povećanje eozinofila u krvi) i pozitivne alergijske reakcije.

Lečenje

Svaku ehinokoknu cistu, ukoliko lokalizacija dozvoljava, treba hirurški odstraniti. U Slučajevima kontraindikacija za hirurško lečenje (veličina, lokalizacija, teško opšte stanje) primenjuje se višemesečna terapija mebendazolom.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 7

 1. Jelena 01.10.2019

  Ja sam operisana sa 12 godina od ciste ehinococusa na jetri, 1 je bila 13,5 a druga 12,5 cm. Dugo sam vukla to od svoje 5. godine, ali lekari nisu odmah to uocili, vec su mi operisali slepo crevo sa 7 godina i tako se to smirilo.

  Medjutim, sa 12 godina sam imala napad povracanja i bolove, bila sam zuta i imala 27 kg a 6 razred. Ostavili su mi samo 1/4 jetre, naravno jetra se regenerise.

  Proslo je 22 godine i sve je u redu i super zahvaljujuci doktoru Aleksandru Vlahovicu (pogledajte biografiju na Stetoskopu) koji radi na Institutu za majku i dete!


 2. Radmila Milic 08.02.2013

  Veoma dobro i poucno je cuti vase misljenje imam kcerku 16 godina i pronadjena joj je bakterija ehinokoka na jetri velicine zrna psenice oko nje se stvirila opna tako da je zacaurena kolika opasnost moze da bude od nje posto su joj doktori rekli da se samo prati na 6 mjeseci nikakvu terapiju ne koristi trenutno je dobro sobzirom da je stalno povracala i imala nadutost stomaka kakva je razlika izmedju ciste i bakterije puno pozdrava od radmile milic iz niksica


 3. Aleksandar Dimic 08.12.2011

  Kako se izbacuje ta pseća pantljičara iz creva i koliki je procenat umiranja od ehinokokusa?


 4. Makovic Viktor 09.01.2011

  Tablete protiv ehinokokusa, proizvodi alkaloid skoplje. Zovu se bimonal, ime zavise od toga gdje se proizvode, u sad-e, ih zuvu albendazol u italiju cental, a to je isto. Ja sam ih kupovao u beograd. Ja sam od ehinokokusa operisan 4 puta, zaista to ne zelim, nikome da se desi. Obavezno tablete pijte, uz konsultaciju lekara. Ja sam pod kontrolom prof. Dr. Nozic Darka vma.


 5. ivan 14.03.2010

  Vidim da urednik ne spominje punkciju kao metod odstranjenja ciste. Veoma efikasan metod i minimalno agresivan u odnosu na klasičnu hiruršku intervenciju.


 6. sanja 24.10.2009

  Devojcica od 13. god. obolela od ehinococusa i posle operacije ponovo se pojavila. Lekar joj propisao bimenal kojeg ne mozemo nigde da pronadjemo. Molimo vas za informaciju gde ga mozemo pronaci.


 7. snezana 23.09.2009

  Nije mi jasno kako je psa moguce izleciti od ehinele, a ako je slucajno dobije covek to je u vecini slucajeva gotovo nemoguce. Moja bliska rodjaka ima ehinelu na kicmi i operisana je vec treci put, uvek se bolest javi ponovo na istom mestu, pa me zanima kako nije moguce trajno otkloniti cistu ako je vec locirana na jednom mestu.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde