Ciste žutog tela (Luteinske ciste)

Ciste

Ciste su patološke promene, obavijene kapsulom, ispunjene tečnošću ili polučvrstim sadržajem, a nalaze se u jajniku ili na njemu. Luteinske ciste nastaju uvećanjem žutog tela i njegovim ispunjavanjem tečnošću. Njihov zid mogu da čine ćelije granuloze ili teke interne.

Uzrok nastanka

Luteinska cista je funkcionalna cista žutog tela koje nastaje tek nakon oslobađanja jajašceta iz folikula tokom ovulacije.

Klinička slika

Luteinske ciste se nalaze najčešće obostrano, pre svega kod mole hidatidoze. Često nema nikakvih simptoma ali kao i kod drugih cisti i ovde se mogu javiti promene normalnog menstrualnog ciklusa, bol tokom ili nakon seksualnog odnosa, osećaj punoće i oticanja u donjem delu trbuha, promene u mokrenju ili pražnjenju creva.

Usled nepravovremenog lečenja može doći do sledećih komplikacija: prsnuće ciste, uvrnuće peteljke ciste i prsnuće, suženje porođajnog kanala. Ukoliko dođe do prsnuća, javlja se jak bol u donjem delu trbuha, slabost, mučnina i povraćanje.

Lečenje

U većini slučajeva ciste se spontano povlače i zahtevaju samo ultrazvučno praćenje i kontrolu. Koriste se hormonski preparati u smislu gestagenske supstitucije u drugom delu ciklusa kao i kontraceptivne pilule koje mogu zaustaviti rast i pojavu cista.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. Maja 11.06.2019

    Postovani, UZ pregledom ginekologa konstatovano je prisustvo hemoragicne ciste na levom jajniku 25x25mm. Zanima me da li cista zutog tela moze biti ispunjena i krvlju. Takodje, da li cista koja je posledica endometrioze moze biti ispunjena krvlju i da li je moguce da se endometrioza ne vidi na UZ? Da li hemoragicne ciste postoje same po sebi, kao posebna vrsta cisti? Unapred zahvalna


  2. Sandra 05.07.2010

    Pre nekih mesec dana sam otišla na ultrazvučnu kontolu i ustanovljeno je da imam mikrocistične jajnike. Posle kontrole krvne slike doktor mi je rekao da su mi jajnici jednostavno takvi i nije preporučio korišćenje lekova ili neku terapiju. Da li je potrebno da promenim lekara ili je to bezopasno oboljenje.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde