Upala Bartolinijeve žlezde (Bartolinitis)

Bartolinijeve žlezde se nalaze u donjoj trećini velikih usana, a njihov sadržaj se izliva na unutrašnjoj strani malih usana stidnice. Kod neadekvatne higijene, nošenja sintetičkog rublja i tesne odeće može doći do infekcije i zapaljenja.

Uzrok nastanka

Najčešće su izazivači streptokoke, stafilokoke, coli bacil i ponekad gonokok.   

Klinička slika

Kliničku sliku karakterišu jak bol, otok i crvenilo. Ako je zahvaćen samo izvodni kanal koji je edematozan i eritematozan, na pritisak se iz njega cedi gnojav sekret. Nelečen ili neadekvatno lečen bartolinitis (zapaljenje bartolinijeve žlezde), dovodi do zatvaranja kanala žlezde, prestanka drenaže sekrecije i stvaranja apscesa. Apsces se zapaža kao tumefakt (otečena žlezda) veličine kokošijeg jajeta koji zahvata veliku i malu usnu stidnice. Bolesnica ima jake bolove u predelu tumefakta i otežano hoda i sedi.  

Dijagnoza

Postavlja se inspekcijom i palpacijom. Nekada se može ispitati sadržaj apscesa ukoliko se sumnja na gonoreju.    

Lečenje

Primenjuju se antibiotici (na osnovu antibiograma) i lokalno se stavljaju hladni oblozi. Ako nastane apsces rade se incizija, drenaža i ispiranje dezinfekcionim sredstvima.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 6

 1. Dušanka 15.04.2022

  Meni je potpuno nestala od nekog melema koji pravi jedna fina žena. Ako nekome zatreba njen broj je 0641397226. Sve zna o žlezdi i reći će vam šta da stavljate, a šta ne bi smelo.


 2. Dragana 05.08.2021

  Kad sam imala takve probleme, koristila sam 3% hidrogen i rakiju naizmenično. Malo dodam vode u rakiju i tako sam izlecila bez intervencije. Malo se najtežim i strese ali sta cu. Samo treba biti uporan i ne čekati da zalaufa mnogo.


 3. Milena 13.02.2015

  Imala sam problema sa žlezdom. Pila sam antibiotike, pila čajeve, punktirala je i bila je vodena. Posle 3 godine se opet pojavila. Primala sam i injekcije i opet radila punktiranje, više nije vodena nego gnojna. Više nisam mogla izdržati ta bolna punktiranja pa sam tražila od doktorke da me operiše. Posle operacije sam išla na redovne kontrole.


 4. Željka 03.08.2013

  Imam problem sa čestom upalom Bartolinijeve žlezde. U februaru mi je bilo natečeno toliko da nisam mogla ni mokriti ni hodati. Pošto mi antibiotici nisu pomogli operisali su me. Mene opet boli i često krvarim, a i prilikom odnosa me boli.


 5. Ljubica 05.02.2012

  Često mi se dešava upalni proces veličine graška, svrab, sekrecija pa koristim polyginax vaginalete i spolja cansen mast. Da li je ova vrsta lečenja adekvatna i ono što mi je još važnije: da li upala bartolinijeve žlezde ima uticaja na bilo kakve promene u dojci? Naime, u desnoj dojci mi se pojavila neka promena 8mm, pravilnog oblika koju mamografija nije registrovala.


 6. Miletijev Gordana 10.04.2009

  Zanima me da li je moguće trajno izlečenje a da to nije vađenje žlezde? Već 3 godine imam problem s tim i niko ne zna tačno da mi kaže o čemu se radi i kako izlečiti. Svakodnevno održavam higijenu, nosim isključivo pamučno rublje.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde