Upala Bartolinijeve žlezde (bartolinitis) - uzrok, simptomi, lečenje

Upala Bartolinijeve žlezde (bartolinitis) je problem koji je učestao među ženama i nastaje kao posledica infekcije Bartolinijevih žlezda.

Bartolinijeve žlezde se nalaze u donjoj trećini velikih usana vulve, a njihov sadržaj se izliva na unutrašnjoj strani malih usmina vulve. Sekret koji luče ove žlezde pomažu lubrikaciji (vlaženju) vagine.

Ukoliko se otvori ovih žlezda začepe, može doći do otoka koji se naziva Bartolinijeva cista. Ako se tečnost unutar ciste inficira, može se stvoriti i apces.

Uzrok nastanka upale Bartolinijeve žlezde (bartolinitisa)

Bartolinijeva žlezda

Postoji više faktora rizika koji utiču na nastanak Bartolinijeve ciste i bartolinitisa, kao što su anatomske karakteristike osobe, inflamatorne bolesti, nošenje uske odeće od sintetičkih materijala, traumatske povrede vulve, prethodne operacije vulve, neadekvatna higijena genitalne regije i td. 

Najčešći, direktni uzročnici bartolinitisa, odnosno upale Bartolinijeve žlezde su različite bakterije:

Simptomi, klinička slika i dijagnotika upale Bartolinijeve žlezde (bertolinitisa)

Ako Bartolinijeva cista nije upaljena, može biti bezbolna, ali osetljiva na dodir. U slučaju da dođe do infekcije sadržine ciste, kliničku sliku i simptome karakterišu:

 • intenzivan bol;
 • otok i nadutost;
 • crvenilo;
 • nelagodnost pri sedenju i obavljanju svakodnevnih aktivnosti;
 • bol pri seksualnom odnosu.

Ako je zahvaćen samo izvodni kanal koji je edematozan i eritematozan, na pritisak se iz njega cedi gnojav sekret. Nelečen ili neadekvatno lečen bartolinitis (zapaljenje bartolinijeve žlezde), dovodi do zatvaranja kanala žlezde, prestanka drenaže sekrecije i stvaranja apscesa. 

Apsces se zapaža kao tumefakt (otečena žlezda), koji može biti i veličine kokošijeg jajeta, a koji zahvata veliku i malu usminu vulve. On može biti vrlo bolan i otežati normalno kretanje i sedenje. Nemojte sami cediti sadržaj apcesa, jer to može dovesti do komplikacija, kao što je širenje infekcije!

Dijagnoza se može postaviti inspekcijom i palpacijom. Ukoliko postoji apces, njegov sadržaj se može poslati na testiranje na polno prenosive infekcije koje izazivaju upalu, kao što je gonoreja ili hlamidija.

Lečenje upale Bartolinijeve žlezde (bartolinitisa)

Bartolinijeva žlezda

U zavisnosti od kliničke slike, uspostavlja se i plan lečenja. Neke od opcija koje lekar može preporučiti svojoj pacijentkinji su sledeće:

 • topla kupka - kupka u toploj vodi više puta dnevno, nekoliko dana zarednom može podstaći malu cistu da pukne i isprazni se sama;
 • hirurška drenaža - ukoliko postoji apces, koji je vrlo inficiran i velika, biće potrebana njegova drenaža u lekarskoj ordinaciji;
 • marsupijalizacija - obavlja se ukoliko se upale i ciste Bartolinijeve žlezde često vraćaju. Lekar će najpre izvršiti hiruršku drenažu ciste, a potom se ivica rane zašiva sa zidom ciste, pa će prirodni otvor žlezde trajno biti proširen i njen sadržaj će se prazniti u kontinuitetu;
 • hirurško uklanjanje Bartolinove žlezde -  pribegava mu se u retkim slučajevima, kada druge terapijske opcije ne funkcionišu i kada se upale konstantno vraćaju;
 • antibiotici - na osnovu antibiogram testa, koji detektuje prisustvo bakterija iz sadržine ciste, lekar može propisati antibiotik koji je pogodan za detektovanu bakteriju. Ne uzimajte antibiotike na svoju ruku!

Prevencija upale Bartolinijeve žlezde (bartolinitisa)

Praktikujući odgovorno seksualno ponašanje (korišćenje kondoma, ne stupanje u nezaštićene seksualne odnose s više partnera) i redovnim i odgovarajućim higijenskim navikama, osoba može smanjiti rizik od nastanka upale Bartolinijeve žlezde i Bartolinijeve ciste. 

Međutim, važno je naglasiti da ni pored zdravih navika, nije moguće potpuno sprečiti nastanak ovog stanja, te stoga ne postoji 100% proveren način prevencije. Ukoliko se upale učestalo vraćaju i onesposobljavaju osobu da obavlja normalne životne aktivnosti, potrebno je razmotriti radikalne terapijske opcije, kao što je uklanjanje Bartolinijeve žlezde. 


Ukoliko imate upalu Bartolinijeve žlezde ili Bartolinijevu cistu, zakažite pregled pozivom na broj telefona 063/687-460.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 15

 1. Snežana 11.06.2024

  Sjajna žena, sjajna krema, hvala Dušanki na preporuci!


 2. Jasna 15.03.2024

  Ja sam se nakon 10 godina muke i upale lijeve Bartolinijeve žlijezde odlučila na vađenje. Od tada nemam više nikakav problem. Da sam znala i pre bih je izvadila.


 3. Слађана 24.12.2023

  Моје поштовање,већ две године имам Бартолинијеву жлезду. У почетку је била мала и повлачила се када добијем циклус, но већ 5 месеци се не повлачи већ само расте. Јако ми смета почела је и да ме боли, односе немам већ дуже време. Секрет ми повећа пре циклуса, али је баш велика. Не знам шта да радим да ли је касно сад да пробам да стављам неке мелем да пукне сама,не иде ми се под нож 😢😭 Ако знате нешто напишите ми ХВАЛА! 💝💝💝


 4. Mira 12.12.2023

  Hvala Dušanki za prepiruku, za 2 nedelje upala se povukla, melem je savršen!


 5. Nina 02.10.2023

  Hvala Dušanki što je objavila komentar za melem! Potpuno se povukla! 🍀❤️


 6. Aleksandra 15.08.2023

  Meni je pukla sama. Bolove sam imala dva dana, nisam mogla sedeti, ležati, ići u wc, ali sam pila lekove protiv bolova i koliko-toliko ublažila. Mirovala sam strogo tih dva dana kad je upala bila najjača i stavljala obloge od čaja kamilice. Sama je pukla i izašao užasan, gusti gnoj i toliko odvratan smrad imao, ali meni je laknulo. Nedelju dana stavljam flogocid mast na parče gaze i neverovatno koliko je sav gnoj izvukao. Nisam mogla istiskati sama jer bol je bio neizdrživ. Ali hvala Bogu da je dobro sad i nadam se da mi se više neće javljati.

  Ženice drage, mi smo jake i izdržaćemo sve, ako ne želite pod nož, probajte prirodnim putem.


 7. Jelica 23.07.2023

  Hvala Dušanka za savet! I meni je pomogao melem, spasili ste me!


 8. Marija 13.06.2023

  Hvala Dušanki što je podelila broj prekrasne gospođe koja pravi melem protiv upale Bartolinijeve žlezde! Moje iskustvo je neverovatno, preporučujem svima ❤️


 9. Gaga 21.03.2023

  I meni je ženica iz BG pravila melem. Povukla se sasvim za mesec dana! Do neba joj hvala! Njen br. 0641397226


 10. Dušanka 15.04.2022

  Meni je potpuno nestala od nekog melema koji pravi jedna fina žena. Ako nekome zatreba njen broj je 0641397226. Sve zna o žlezdi i reći će vam šta da stavljate, a šta ne bi smelo.


 11. Dragana 05.08.2021

  Kad sam imala takve probleme, koristila sam 3% hidrogen i rakiju naizmenično. Malo dodam vode u rakiju i tako sam izlecila bez intervencije. Malo se najtežim i strese ali sta cu. Samo treba biti uporan i ne čekati da zalaufa mnogo.


 12. Milena 13.02.2015

  Imala sam problema sa žlezdom. Pila sam antibiotike, pila čajeve, punktirala je i bila je vodena. Posle 3 godine se opet pojavila. Primala sam i injekcije i opet radila punktiranje, više nije vodena nego gnojna. Više nisam mogla izdržati ta bolna punktiranja pa sam tražila od doktorke da me operiše. Posle operacije sam išla na redovne kontrole.


 13. Željka 03.08.2013

  Imam problem sa čestom upalom Bartolinijeve žlezde. U februaru mi je bilo natečeno toliko da nisam mogla ni mokriti ni hodati. Pošto mi antibiotici nisu pomogli operisali su me. Mene opet boli i često krvarim, a i prilikom odnosa me boli.


 14. Ljubica 05.02.2012

  Često mi se dešava upalni proces veličine graška, svrab, sekrecija pa koristim polyginax vaginalete i spolja cansen mast. Da li je ova vrsta lečenja adekvatna i ono što mi je još važnije: da li upala bartolinijeve žlezde ima uticaja na bilo kakve promene u dojci? Naime, u desnoj dojci mi se pojavila neka promena 8mm, pravilnog oblika koju mamografija nije registrovala.


 15. Miletijev Gordana 10.04.2009

  Zanima me da li je moguće trajno izlečenje a da to nije vađenje žlezde? Već 3 godine imam problem s tim i niko ne zna tačno da mi kaže o čemu se radi i kako izlečiti. Svakodnevno održavam higijenu, nosim isključivo pamučno rublje.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde