Upala jajovoda (Salpingitis)

Salpingitis predstavlja zapaljenje jajovoda. Vrlo retko nastaje samostalno, već uglavnom zajedno sa zapaljenjem jajnika (oophoritis), što se naziva i adnexitis.

Uzrok nastanka

Infekcija počinje najčešće od zapaljenja vagine, cerviksa i endometiijuma.

Rizični faktori jesu

  • seksualni odnosi bez zaštite,
  • imunosupresija,
  • skorašnja endometrijalna biopsija.

Zapaljenje jajovoda mogu da izazovu različiti mikroorganizmi (bakterije, paraziti, gljivice, virusi). Uzročnici mogu da budu streptokoke, stafilokoke, gonokoke, ešerihija koli, a danas su posebno česte infekcije hlamidijom trahomatis i mikoplazmom hominis. Takođe, sve češći uzročnici infekcije su virusi: citomegalo virus, herpes virus genitalis, ali i gljivice - kandida albikans i paraziti - trihomonas vaginalis.

Klinička slika

Akutno zapaljenje se karakteriše jakim bolovima u donjem delu trbuha i maloj karlici zbog kojih ne može da se sedi. Bol se nekad opisuje kao konstantan i tup, a nekada u vidu grčeva. Trbuh je palpatorno osetljiv. Prisutna je sekrecija izmenjene boje i konzistencije. Nekada je prisutno i tačkasto krvarenje ili menoragija. Pored toga, može nastati povišena telesna temperatura, ubrzan puls, ponekad i povraćanje.

Kao komplikacija može nastati apsces u jajovodu (pyosalpinx). Zapaljenje često može da uzrokuje neprohodnost jajovoda na jednom ili drugom njegovom kraju, što prouzrokuje ektopične trudnoće ili sterilitet.

Dijagnoza

Dijagnoza se postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, laboratorijskih analiza, ginekološkog pregleda ili laparoskopije.

Lečenje

Lečenje se sprovodi mirovanjem, antibioticima i analgeticima. Ukoliko postoje komplikacije lečenje je hirurško.


Zakažite pregled kod ginekologa:


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. Natalija 17.06.2010

    Pre desetak godina imala sam jake bolove u trbuhu i lekari su ustanovili adnexitis. Ostala sam u bolnici na lečenju, ali sam samo mirovala bez ikakve trapije. Imala sam jake bolove pa mi je majka od kuće donosila analgetike. Nisam uzimala nikakve antibiotike i nikako da ostanem u drugom stanju. Pitam se da to nije posledica lošeg lečenja?


  2. Sanja 03.12.2009

    Dijagnostikovan mi je srednji hidrosalpings na desnom tubusu. Šta to znači i kako se leči?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde