Infekcija gonokokom

Infekcija se kod odraslih odigrava najčešće polnim putem, ređe preko zaraženih predmeta (sunđeri, odeća, peškiri, kateteri). Kod dece se infekcija prenosi najčešće indirektno, ređe direktno kod seksualne zloupotrebe. Širenju infekcije pogoduju razni faktori kao: fizički napori, menstruacija, instrumentalni zahvati, alkohol, promiskuitet. 

Gonoreja - Gonoreja kod muškaraca

-Urethritis gonorrhoica anterior acuta - zapaljenje zahvata prednji deo uretre (mokraćovod, cev koja odvodi mokraću iz bešike u spoljašnju sredinu). Počinje pečenjem pri mokrenju a onda sledi iz uretre isticanje prvo seroznog a zatim obilnog gnojnog sekreta. Bolni su mokrenje i erekcije. Mogu biti zahvaćeni regionalni limfni čvorovi, koji su povećani i bolni, nekada je i telesna temperatura povišena. 

-Urethritis gonorrhoica acuta totalis - nadovezuje se na prethodno opisan uretritis, čest je nagon na mokrenje, javlja se hematurija (krv u mokraći) i bol u predelu perineuma (međice).

-Urethritis gonorrhoica chronica - simptomi su manje izraženi, sekret je oskudan, javlja se kao "jutarnja kap" pre mokrenja, posledica je neizlečenih i nepravilno lečenih oblika. 

Gonoreja kod žena

Slabije se prepoznaje zbog slabije izraženih simptoma i čestih sekrecija druge etiologije. Ispoljava se kao:

-Urethritis gonorrhoica - karakterišu ga oskudni sekret, slabije izraženo učestalo mokrenje, pečenje i svrab. 

-Cervicitis gonorrhoica - sa oskudnom gnojavom sekrecijom koja se cedi iz cervikalnog (vrat materice) kanala. Sluzokoža cerviksa je jako crvena, otečena i sa erozijama.

-Bartolinitis gonorrhoica - može se javiti jedno ili obostrano. Ako je zahvaćen samo izvodni kanal koji je edematozan i eritematozan, na pritisak se iz njega cedi gnojav sekret. Njegovim začepljenem nastaje pseudoapsces, koji se nalazi na zadnjoj strani velikih usana u vidu čvora od veličine lešnika do veličine kokošijeg jajeta. Može nastati fluktuacija i perforacija čvora. 

Gonoreja kod dece

-Vulvovaginitis gonorrhoica infantum - sluzokoža vulve i vagine je crvena, otečena, sa erozijama, praćena obilnom seroznognojavom sekrecijom, zapaljenske promene postoje u ingvinalnim regijama (prepone) i u predelu butina. Mokrenje je učestalo sa pečenjem i jakim bolovima.

-Ophtalmia neonatorum nastaje infekcijom deteta od majke pri prolazu kroz porođajni kanal. Danas retka, jer se sprovodi prevencija. Ranije su odmah po rođenju ukapavane Credeove kapi, a sada se koriste kapi kristalnog penicilina ili tetraciklina, ili eritromicin u obliku masti.

Dijagnoza se postavlja na osnovu anamneze, kliničke slike i mikroskopskim nalazom uzročnika u sekretu. Dragocen je karakterističan nalaz, izgled i raspored gonokoka.

Lečenje-Neisseria gonorrhoeae je osetljiva na veliki broj antibiotika, ali je penicilin najčešće lek izbora. Kod alergije na penicilin mogu se primeniti i tetraciklini, eritromicin, cefalosporini, sulfonamidi. Obavezno je istovremeno lečenje seksualnih partnera.

Neophodno je kidanje lanca infekcije i sprečavanje daljeg širenja bolesti. Uz lečenje obolelih i izvora infekcije (najčešće seksualnih partnera), vrlo je važno upoznavanje rizičnih grupa sa prirodom infekcije i merama zaštite (upotreba kondoma).

 

 

 

 


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde