Ešerihija Koli (Escherichia coli)

Ešerihija koli čini znatan deo fiziološke mikroflore crevnog trakta ljudi i životinja. Prvenstveno boravi u debelom crevu.  

Ešerihija koli je vrsta bakterije iz roda Escherichia i porodice Enterobacteriaceae i široko je rasprostranjena u prirodi. Ubraja se u grupu tzv. koliformnih bakterija tj. bakterija koje se redovno ili veoma često nalaze u ljudskoj stolici i koje pri sanitarnim pregledima vode za piće i namirnica služe kao indikatori fekalne kontaminacije. 

Ešerihija koli je aerobna i fakultativno anaerobna bakterija, dobro uspeva u laboratorijskim uslovima, većini serotipova je optimalna temperatura za razmnožavanje oko 37°C. Pripada prilično otpornim bakterijama: mesecima može živeti u vodi i zemlji, a dugo na raznim predmetima. U različitim vrstama hrane i namirnica lako se i brzo razmnožava. Topota od 60°C ubija ih nakon 15 min.

Put prenošenja

Budući da ove bakterije normalno žive u crevima čoveka, izazivaju bolest samo uz određene preduslove, ako dospeju iz creva u neke druge organe i tkiva.

Patološki (medicinski) značaj

 • Piogene infekcije - izazivaju uglavnom sojevi Ešerihija koli koji se nalaze u mikroflori zdravog ljudskog organizma. Najčešće piogene bolesti koje izazivaju su  infekcije mokraćnih i polnih organa. 
 • Infekcije mokraćnog sistema obuhvata sve infekcije lokalizovane na bilo kom delu mokraćnog sistema – u bubrezima, ureterima (cevi kojima prolazi mokraća iz bubrega u bešiku), mokraćnoj bešici, ili uretri (cev kojom mokraća ističe iz bešike). Najčešće infekcije mokraćnog sistema su cistitisi (upala mokraćne bešike).

Kako su Ešerihija koli normalno prisutne u crevu, zbog anatomske blizine one mogu dospeti u bešiku i tu izazvati infekciju. U urogenitalnom traktu čoveka redovno se nalazi manji ili veći broj Ešerihija koli (normalna mikroflora). Bakterije koje dospevaju u bešiku obično se uklanjaju tokom mokrenja. Međutim, ako bakterije ostanu u bešici, lako i brzo se razmnožavaju što dovodi do infekcije. Infekcijom se smatra ako se u mokraći nalazi veliki broj bakterija ( 100.000 ili više u 1 ml mokraće) iste vrste, ili čak i manji broj ali vrlo patogenih bakterija. Prilikom cistitisa Ešerihija koli može penetrirati preko mokraćovoda u bubreg i izazvati upalu bubrega (pijelonefritis).

Znaci infekcije mokraćnog sistema su: suprapubična osjetljivost, bol ili pečenje prilikom mokrenja, učestalo mokrenje i urgentno mokrenje, zamućena mokraća,  krv u mokraći, izmenjen i neugodan miris mokraće.

Moguće su i hepatobilijarne, peritonealne, kožne i plućne infekcije. Ešerihija koli je važan uzročnik bakterijemije do koje često dolazi bez vidljivog ulaznog mesta. Ovaj je organizam takođe oportunistički patogen koji uzrokuje bolest u pacijenata čiji su odbrambeni mehanizmi oštećeni nekom drugom bolešću (npr. karcinom, dijabetes ili ciroza) ili u onih koji su lečeni kortikosteroidima, zračenjem, antineoplastičnom ili antibiotskom terapijom. Bakterijemija i meningitis koje uzrokuje Ešerihija koli, česti su u novorođenčadi, a osobito nedonoščadi. Enterotoksična i enteropatogena Ešerihija koli uzrokuju proliv koddojenčadi i putnički proliv kod odraslih. Enterohemoragični sojevi Ešerihija koli uzrokuju hemoragični proliv koji može biti komplikovan hemolitičko-uremičkim sindromom. Drugi sojevi enteroagregativne Ešerihija koli počeli su se pojavljivati kao potencijalno važni uzročnici dugotrajnog proliva kod dece u tropskim područjima i kod bolesnika sa sidom.

Ešerihija koli često izaziva i infekcije žučne kese i žučnih puteva. Može uzrokovati i upalu slepog creva, upalu potrbušnice, gnojne upale kože i rana. Bakterije Ešerihija koli mogu s mesta primarne lokalizacije prodreti u krv i izazvati sepsu.

Crevna oboljenja

Smatra se da postoje najmanje četiri različite grupe patogenih sojeva Ešerihija koli koje prouzrokuju intestinalne infekcije.

 • Enterotksične Ešerihija kolikoleriformni sindrom. Enterotoksični sojevi Ešerihija koli kolonizuju gornje partije tankog creva bez penetraciuje crevne sluzokože i nisu invazivni. Izlučuju enterotoksine koji prouzrokuju gubitak tečnosti i elektrolita iz intestinalnih ćelija.
 • Enteroinvazivne Ešerihija koli dizenteriformni sindrom. Ne produkuju enterotoksine, već penetriraju u epitelne ćelije sluzokože kolona i u njima se razmnožavaju. Infekcija se odlikuje tipičnim dizenteričnim, krvavo-sluzavim stolicama.
 • Enteropatogene Ešerihija koli- ovi sojevi izazivaju akutni gastroenteritis kod odojčadi i male dece. Sojevi nisu invazivni, mada prouzrokuju patološkohistološke promene crevnog epitela. Mehanizam patogenog dejstva nije dovoljno poznat.
 • Enterohemoragične Ešerihija koli – ovi sojevi su odgovorni za sindrom opisan kao hemoragični kolitis nastao usled alimentarne intoksikacije. Sojevi nisu invazivni, ali produkuju velike količine citotksina (verotoksin) sličnog šigela-toksinu, koji oštećuju intestinalne ćelije i dovodi do njihove nekroze.
 • Enteroadherentne Ešerihija koli– najčešći su uzročnici dijareje putnuika, ali su mehanizmi patogenosti i faktori virulencije ovih sojeva još predmet istraživanja.

Mikrobiološka dijagnostika

Za izolovanje Ešerihija koli  najčešće se koristi feces, a zavisno od vancrevne lokalizacije patološkog procesa: urin, žuč, gnoj, likvor i krv za hemokulturu. Kod alimentarnih toksiinfekcija uzima se: povraćani sadržaj odnosno ispirak želuca, ostaci sumnjive namirnice, kao i feces. Rade se mikroskopsko ispitivanje, kulturelno ispitivanje, biohemijsko ispitivanje, serotipizacija (reakcija aglutinacije), dokazivanje toksina (kultura ćelija ili ELISA i precipitinski test), imunoflorescencija.

Lečenje

Lečenje se može započeti empirijski, a zatim ga treba modifikovati na osnovu antibiograma. Iako je većina sojeva još uvek osetljiva na ampicilin i tetracikline, drugi lekovi se sve češće upotrebljavaju, uključujući piperacilin, cefalosporine, aminoglikozide, trimetoprim-sulfametoksazol i hinolone.
 

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 21

 1. Nebojša 28.10.2023

  Prvi put imam Escherichia coli u vrednosti 50000 CFU/ml. Da li treba lečiti u ovoj vrednosti, ako treba, kako? Da li se može preneti polnim putem? Unapred hvala. Pio sam antibiotike pre desetak dana za grip


 2. Ivana 22.09.2023

  U 1 ml urina 50 000 ešerihije coli. Je l to treba da se leči?


 3. Biljana 04.08.2023

  Da li se Pancefom leči urinarna infekcija Eširihijom coli obzirom da je Pancef "cefiksim" a u antibiogramu urinokulture piše da je senzibilna na "cefalexin" i "ceftriaxone"? Pancef mi je prepisan pre nego što je stigla urinokultura i pijem ga već dva dana.


 4. Gordana 18.07.2022

  U nalazu urina piše malo stapicastih bakterija a u urinokulturi escherichia coli - 3000000CFU/ ml.Sta znaci ovaj nalaz.Da li moram antibiotike ili može bez njih


 5. Milena 21.04.2022

  Postovani,pila sam 10dana 3x3kapi dnevno,da li da nastavim sa kapima,juce i danas nisam pila,muslila sam da napravim pauzu.Iskreno ne vidim boljitak


 6. Vulović Biljana 29.06.2021

  Ja sam rođena 1962 godine. Ceo svoj život borim se sa ešerihijom. Kod mene je utvrđeno da imam hidronefrozu, pijelonefritis recidivans zbog čega mi je urađena operacija ureterocistoneostomia. Uspešna operacija ali infekcije ešerihijom koli su se nastavljale od moje šeste do 24 godine. Lečena sam u Institutu za majku i dete na Novom Beogradu kada su radili vrhunski stručnjaci, moji lekovi su tada bili Negram i to dugo, Pentreksil i često sam bila u bolnici kada sam primala i Gentamicin inekcije. Bitno je da su moji baba i deda tada imali kuću u tada selu Prolom danas banji gde sam išla i zimi i leti. I to je dalo rezultate. Jer sam je pila direktno sa izvora, svaki dan! Spašena sam bila sve dok nisam ušla u klimaterijum međutim sada kuće više nema a ja povremeno imam, jer mi je pao imunitet zbog gubitka estrogena, ešerihiju. Bitno je da se pije mnogo tečnosti! Da se održava higijena, biljna terapija ali opet da kažem Prolom banja je spas! Sve bih dala da budem tamo po mesec dana kao nekada. Ne bih da zvučim kao reklama ali tako je uz redovnu kontrolu urina celog života!


 7. Ana 18.02.2021

  Imam eserihiju 1000/ml. Da li je to zabrinjavajuće?


 8. Darinka 24.08.2013

  Mislim da i ulje od origana (probotanic) veoma uspesno leci od ovog ali i nekih drugih virusa.


 9. tanja aleksic 02.02.2013

  Postovanje, moj suprug je dobio ovu bakteriju u bolnici, patimo se vec 4 meseca sa istom, razvio je rezistenciju na antibiotike, pokusavamo sa svim biljnim preparatima, ima 1000000 vec 4 meseca isto. Ceste temperature, groznice i gubi apetit. Molim vas za savet


 10. Nebojša 18.08.2012

  Da li se e. coli moze dobiti analnim seksom, pošto je kod mog partnera pronađen u vaginalnom sekretu e. coli i ima 3 grupu sekreta? I kako mogu ja da se proverim, jer nemam neke tegobe niti sluz, a preventivno koristim lek Uricin 400mg 2 puta dnevno.
  Hvala unapred


 11. Tanja 04.07.2012

  Da li je escherichia prelazna i opasna?


 12. Zvezdana 17.03.2012

  Sa escherichiom sam se borila nekoliko godina, pila lekove koji su mi lekari prepisivali, ali ona se stalno vraćala. Tada sam dobila jedan recept za čaj, koji se sastoji od deset "trava", i zahvaljujući njemu rešila sam se te dosadne boljke. Čaj se sastoji od sledećih biljaka koje u istim količinama, na pr. Po 30 gr. Treba pomešati, sipati punu čajnu kašičicu u 2 dcl. Hladne vodi da provri i ostaviti poklopljeno pola sata. Piti tri puta dnevno, a kod težih infekcija i više: uvin čaj, list breze, list koprive, list peršuna, kantarion, vranilovka, rastavić, neven, laneno seme i komorač


 13. Milica 24.04.2011

  Mislim da se može izlečiti čajevima, a naročito homeopatskom medicinom. Antibiotici trenutno inhibiraju dejstvo bakterije, tako da kada damo mokraću na analizu posle toga, rezultati budu u redu, naravno dok se opet ne umnoži. Najgore od svega je što dužim upotrebljavanjem antibiotika ona postaje rezistentna, i šta posle?


 14. Isidora 10.02.2011

  Sandra molim te reci mi koliko dugo si imala eserihiju pre nego sto si otkrila caj? Ja sam je skoro dobila naglim opadanjem imuniteta i naglim gubljenjem telesne tezine. Strasno se plasim bolestina i svega sto moze da se zadrzi u organizmu duze od mesec dana, a pogotovo da mutira ili da se prilagodi jakim dozama lekova! Molim te reci mi da li taj caj zaista pomaze i da li si uzimala prepisane lekove sa tim cajem ili si uzimala samo caj?? Isidora


 15. Sandra 02.12.2010

  I ja sam imala dugo tu bakteriju i mucila sam se sa njom, pila sve moguce lekove, ali se uvek vracala! Narucila sam caj herba vita teraphy za urinarne infekcije, i hvala bogu vec dve godine ni traga od bakterije. Sad ponekad pijem taj caj kao preventivu. Lekovi, kad je e. Coli u pitanju, nista ne mogu da vam pomognu, samo fitoterapija!


 16. Draženka Otović 31.01.2010

  Poštovani, moj suprug ima problem zvani e. Coli. Ima 55 god. , pre oko 3 meseca su počeli simptomi: bol pri mokrenju, trgovi krvi u mokraći, bolovi u levom bubregu u kojem ima kamen 8 mm. Terapiju koju je dobio od urologa je 15 dana panklav, 15 dana bactrim koja još uvek traje ali njega brine bol u levom testisu, zatim se bol spusti na levu nogu pri dodiru testisa on oseća nelagodnost i kao da u kesi postoji neko jastuče. Koje se ujutro povuče, i tad ne oseća nikakav bol. Koža na testisu tokom dana kao da je zadebljana i napunjena. Ne znam da li je od uticaja to što on radi kao vozač 30-ak godina. Unapred zahvalni branislav i draženka iz srem. Mitrovice


 17. kristina 28.01.2010

  Imam escherichi-ju vec 3 godine. Nikakve simptome nisam imala, osim zamucenosti mokrace, tako da sam je pri put slucajno i otkrila. Redovno nosim mokracu na analizu, pijem lekove koje mi prepise lekar, ali bakterija mi se stalno vraca. Prepisana terapija koju sam pila mesec dana je: panklav 1000mg, cefaleksin 500mg i pipem 200mg. Kako je ovo stvarno jaka terapija svaki put posle terapije imam ginekoloskih problema zbog pojave gljivica. Da li neko zna kako se trajno resiti ove bakterije??


 18. Frkovic Sasa 05.12.2009

  Imao sam preko 100 000 bakterija a e. Coli je bila dominantna. Nalazom antibiograma buduci da je ta bakterija uzrokovala i upalu prostate sto je vrlo bolno dobio sam od urologa cefixim iako prvo sam dobio ciprinol (krka) da se smiri upala a zatim cefixim. Nakon terapije ponovo sam ucinio sve pretrage i antibiogram je bio u redu, nadeno je 20 000 razlicitih bakterija. To je vrlo opasna bakterija a napada i siri se pogotovo kad padne imunitet-zato pazite se!


 19. Svetlana Jovic 26.10.2009

  Medicinski lepo objasnjeno! Ali, pitam ja vas, kako se boriti sa tom dosadnom bakterijom koja se nalazi u urinu moga deteta vec godinu ipo dana. Cini mi se da sam jo vise isprala creva cefalexinom... Taman se opustim, kazem sebi super, mozda smo se izlecili kad eto je, bakterije, opet... Ludim od toga i ne zanm sta da radim... Doduse celo leto je pila brusnicin sirup i nije imala bakteriju... Sad opet, jovo nanovo...  Interesuje mme, dali postoje jos neki prirodni lekovi osim ovih antibiotika???


 20. kozar 21.07.2009

  Imam pitanje. Da li se prenosi sexualnim odnosom?


 21. Mirna 26.10.2008

  Vrlo jasno objasnjenje o ovoj bakteriji. Na zalost ne govori se nikako o prirodnom lecenju ove bolesti. Nekoliko recepata i saveta moze se nace na ovim stranicama http://eserihija.com/terapije.html


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde