Enterococcus


Streptokoke su gram pozitivne bakterije, loptastog oblika, koje su raspoređene u vidu lanca ili niti. Pripadaju grupi fakultativno anaerobnih bakterija, nepokretne su i ne luče enzim katalazu. Streptokoki se na osnovu hemolize na krvnim agaru dele na: beta-hemolitičke (stvaraju oko kolonija jasnu providnu zonu hemolize), alfa-hemolitičke (stvaraju oko kolonija zelenu do zelenosmeđu zonu hemolize) i gama-streptokoke (ne stvaraju hemolizu oko kolonija). R. Lancefield je 1933. napravila podelu beta-hemolitičkih streptokoka u serološke grupe koje je označila velikim slovima od A do H ( osim slova E) i od K do V.

Enterococcus (fekalni streptokok) spada u grupu streptokoka Lancefieldove grupe D. Na krvnom agaru ne stvaraju zone hemolize, pa ih nazivamo i nehemolitički streptokoki ili gama-streptokoki. Nalaze se u crevima i u fekalijama čoveka i toplokrvnih životinja pa se koriste kao indikatori fekalne kontaminacije vode i namirnica. Enterococcus je rod u kojemu poznajemo najmanje 12 vrsta ali u čovjeka infekciju uzrokuju samo dve. To su
E. faecalis i E. faecium. Enterokoki su jako otporne bakterije na spoljašnje nepovoljne uslove.

Patološki (medicinski) značaj

Najvažniji predstavnik je S. faecalis, koji može uzrokovati piogene (gnojne) infekcije, bakterijski endokarditis i infekcije urinarnog trakta (prostatitis), ali može da uzrokuje i sepsu u nekim slučajevima.

Mikrobiološka dijagnostika

Laboratorijski se određuje na krvnom agaru na kojem stvara sivkaste kolonije. Zbog sigurnosti se određuje i grupni antigen D.

Lečenje

Značajna je njihova otpornost prema antibioticima (klindamicin, cefalosporin) umerena osetljivost prema aminoglikozidima i tolerancija prema penicilinima i ampicilinima. Zato se terapija određuje prema antibiogramu.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 20

 1. Zivan 22.12.2022

  Da li je bakterija Enterokokus opasna i koji antibiotik se koristi kako bi se izlecila?


 2. Zorica Jovanovic 22.10.2022

  Nasli su mi u brisu pise u velikom broju enterococcus koliko je opasno dobila sam terapiju amoksicilin probiotik i vaginalete


 3. Selma 07.09.2022

  Imam 10 na 7 u Urino Enteroccocus. Da li za line ce je mogu koristiti Esbesul tablets.


 4. Ljubisa 02.09.2022

  Postovani, Analizom stolice nadjeno je: Enteroccocus sp 100% Enteroccocus je prisutan u vecem broju Zamolio bih Vas za komentar


 5. Zivota 22.08.2022

  Postovani, molim vas za mišljenje. Radio sam urino kulturu i nadjena je bakterija Enterococcus spp 50000 cfu/ml.


 6. Ilonka 21.07.2022

  Postovani bakterija enterococcus faecalis mi se pojavila umokraći 50 000 cfu/ml . Čekam Vaš odgovor. na e-mail adresu Pozdrav


 7. aida 24.06.2022

  Lab. nalaz enterococcus spp: 20000. Kako se leči, koliko je opasno


 8. Mensur 25.05.2022

  Urinokultura enterococcus ssp 10000 kako se leci


 9. Ljubica Marković 16.05.2022

  Lab nalaz bakteriološki pozitivan enterococcus spp 40.000/ml


 10. Bojan 26.07.2021

  Već 17 meseci vodim bitku sa jednom ranom koja je nastala od pliha. Bile su razne bakterije i uvedene su periodični antibiotici. Sada trenutno su enterococcus faecalis i pseudomonas aeruginosa. Inace sam i diabetičar.Kako da rešim problem.


 11. lela percevic 29.05.2021

  Imam jednu-ne znam kako da je nazovem-nije ni bubuljica ni cir-podkozno se pojavi i bude modre boje-ja mazem neke masti ali mi nista ne pomaze-a to isto imam i u preopni i na mekanim mestima vagine sa spoljasnje strane-isto bude modre boje-stavljam alkohol i ona za par dana nabubri i pukne i iscuri prvo gnoj a posle neka tecna voda pomesana sa krvlju-Uzela sam bris danas sa stomaka i pronadjena je bakterija-Enterococcus spp- to je bris povrsinske rane-Ranije kada sam vadila briseve nisam nikada imala ni jednu bakteriju-Ovo je prvi put da sam dobila-Ne boli me -ne svrbi me-samo me ivako nervira-Ja ne smem da pijem nista na bazi penicilina i ranije sam pila antibiotike ali mi nisu pomogli.-Kako se to dobija -ili prenosi-ako se prenosi-Mozete li mi reci cime da je lecim i da li je to dosadna bakterija-I od cega sam mogla da je dobijem i ako strogo vodim racuna o higijeni-imam i malog pikinezera -ali je ona tako cista i redovno vakcinisana i dobija redovno tabletu protiv parazita..Hvala na bilo kakvoj pomoci unapred.-Lep pozdrav.


 12. Dragan 17.02.2021

  Ogrebao sam palac na letovanju u Sutomoru septembra 2019...sve previjeno,ordinirajuci propisào previjanje svakodnevno i antibiotic Clyndamicin...posle nekoliko dana palac otice sa gnojnim cirevima...vaskylarci amputiraju palac,a posle mesec dana i potkolenicu...u brisu E.fecalis.. lecen Longacefom,Clindamicinom...crp isao na 155...na kraju se ispostavio osteomielitis skocnog zgloba a onda amputacija ispod kolena...


 13. Slavoljub 26.11.2020

  Nakon seksualnok odnosa,oseyio sam pecenje na glave penisa,a posle nekoliko dana pecenje u ureteri dok mokrim.Posle 10 dana osetio sam prvo tupi bol u desnom tesyisu gde imam spermatokelu od 5mm jkoju imam jos od pre 40 godina i nisam imao nikakve probkeme do sada. Napravio sam briseve 3 puta za mukozu,ureoplaxmu,klamidiju,i candidu i spermakulturu glanc penis i svi su rezultati bili negativni. Posyo sam bio uporan napravio sam i 4 put i konacno pronadxena mi je bakterija Enterococcus spp 750 000 na 1ml. I mayicni foktor mi je prepisao Amoksiklav od 1000mg 10 dana,ali kao da nije u potpunosti delovao na bakteriju,i za vreme terapiju koja zavrsava za jos 1 dan osecam jos uvek pecenje u ureteri i na glavu penisa i cesce mokrenje i bol u oba testisa ixrazena bise dok sam na nogama. Ovo syanje traje vec 3 meseca od prvog simptoma. Dok traje terapiha bolovi su ublazeni,a posle terapije opet se pogorsava stanje i bolovi u tesyovi i potecene zlezde na hlave epedimitisa .Baktetihe je pronadhena na glavi penisa,ureteri i u urinokulturi (mokrace) U nalazima navedeno je koje antibiotike deluju na bakteriju a koje su rizistentne,mogu da posaljem po nejlu .


 14. Zoran 27.07.2015

  Samo hocu da pitam kako da se resim ove napasti? Muskarac sam i imam taj problem vec godinu dana, bolovi su nenormalni, jedva izdrzavam, desavaju se prilikom mokrenja, desilo mi se da mi mokraca bude krvava, uradio sam spermokulturu i doktor mi je rekao da imam bakteriju enterococcus faecalis, pio sam razne lekove, dok sam bio pod terapijom bolovi su malo blazi, nakon terapije opet se pojavljuju i sve vise i vise osecam bol. . Molio bih vas ako je neko imao slican problem kao ja, da mi pomogne kako da se resim ove bakterije. . Pored toga pijem caj od brusnice, ali nema nekog efekta. .


 15. DJURDJINA 04.03.2015

  Poslednji rezultat mikrobioloskog pregleda pokazo mi je da u vaginalnom brisu postoji bakterija enterococus faecalis u malom broju. . . Prepisan mi je ciprofloxacin 2x2 od 500 mg, da li je to pretjerana dnevna doza


 16. Milos Milosevic 19.12.2014

  Brisom mi je utvrdjeno da imam bakteriju enterococcus fecalis. U ejekulatu postoji krv:
  Molim za pomoć


 17. Sladjana 29.12.2011

  Postovani,
  u laboratorijskom nalazu mi je pronadjen enterococus spp. 6000. Antibiogram mi nije uradjen zbog malog broja bakterija. S obzirom da sam u dvadesetoj nedelji trudnoce, interesuje me kakve tegobe moze da izazove. Takodje me interesuje da li to moze imati ikakve veze sa pojacanim sekretom?


 18. frozen__sun 16.06.2011

  Postovani!
  Prosle nedelje, mi je prilikom brisa uretre i spermogramu pronadjen enterococcus fecalis (dir. Prep. Deskvamirane epitelne celije, gr+koki u parovima i pojedinacno i u parovima) nalaz urina je dobar osim 1-3 leukocita. Zanima me vase misljenje vezano za izbor antibiotika, posto sam ove godine vec cetiri puta na ab terapiji. I imao, ijos nisam stabilizovao problem s zeludcem, varenjem, dijarejom, na reduciranoj sam prehrani, izgubio na tezini. Da li po ovim nalazima treba da uzimam ab ponovo? Prema antibiogramu predlozena mi je terapija inekcije gentamicina 120mg 2x 7dana. Primam ga 2 dana tek, a osecam posle zujanje u levom uvetu. Da li je to opasno? Bio bi zahvalan na odgovoru!
  Hvala i srdacan pozdrav!


 19. iiiiiii 21.04.2011

  Na koji nacin se lijeci bakterija enterokokus, koja je pronadjena u spermi, i koliko raje lijecenje


 20. MArko 20.03.2010

  Postovani bakterija enterococcus mi se pojavila na glavicu penisa vec nekoliko neseci je lecim raznim mastima i antibioticima delimicno su promene nestale ali jos uvek ih ima radio sam analize pise da je senzitivna na penicilin g i ampicilin pijem vec tri nedelje sinacilin da li mislite da je bolje da probam sa inekcijama?????


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde