Klebsiella

Rod Klebsiella pripada porodici Enterobacteriaceae i obuhvata četiri vrste: Kl.pneumoniae, Kl.oxytoca, Kl.terrigena i Kl.planticola. Vrsta Kl.pneumoniae se dalje deli na četiri podvrste-subspecijesa:
 • Kl.pneumoniae ss. pneumoniae
 • Kl.pneumoniae ss. ozaenae
 • Kl.pneumoniae ss. rhinoscleromatis
 • Kl.pneumoniae ss. aerogenes
Sve Klebsiellae su Gram negativni bacili sa zaobljenim krajevima. Raspoređuju se pojedinačno ili u vidu parova. Nemaju flagele i nepokretne su. Fimbrije sa adherentnim svojstvima i kapsula predstavljaju značajne faktore virulencije. Imaju somatski O - antigen i kapsularni K - antigen.

Put prenošenja

Pripada grupi oportunističkih bakterija i oboljenja izaziva pretežno kod osoba sa smanjenom odbrambenom sposobnošću.

Patološki (medicinski) značaj

Klebsiella pneumoniae ss. pneumoniae ima najveći medicinski značaj. Kod dece i odraslih iznad 50 godina starosti izaziva teške infekcije respiratornog sistema, kao što su: pneumonija (zapaljenje pluća), apsces pluća. Iz respiratornih puteva infekcija može da se proširi na sluzokožu paranazalnih sinusa, a sve češće se opisuju i slučajevi meningitisa i septikemije. Kod dece izaziva enteritise i enterokolitise koji po težini kliničke slike podsećaju na dizenteriju. Takođe, izaziva i urinarne infekcije koje se odlikuju teškim lečenjem i čestim recidivima.
 • Kl.pneumoniae ss. ozaenae izaziva hronično atrofično oboljenje lokalizovano na nosnoj sluzokoži, koje nosi nazoiv ozena ili rhinitis atrophicans. Oboljenje karakteriše stvaranje sekreta neprijatnog mirisa.
 • Kl.pneumoniae ss. rhinoscleromatis izaziva rinosklerom, hronično oboljenje kože i sluzokože najčešće lokalizovano na sluzokoži nosa, usne duplje, farinksa i larinksa, kao i na koži nozdrva. Oboljenje se odlikuje pojavom hipertrofičnih i tumoroznih promena kod kojih se pod mikroskopom uočava prisustvo mononuklearnih ćelija ispunjenih mnoštvom inkapsuliranih gram negativnih bacila – Mikuliczeve ćelije.
 • Kl.pneumoniae ss. aerogenes kod imunodeficijentnih osoba, naročito u bolničkoj sredini, može da bude uzročnik urinarnih infekcija, bronhopneumonije, infekcije rana i septikemije.

Mikrobiološka dijagnostika

Dijagnoza se postavlja identifikacijom uzročnika izolovanog iz sputuma, brisa grla, brisa nosa, brisa rane, urina, fecesa, likvora, krvi i drugih kliničkih uzoraka. Materijal se zasejava na hranljive podloge bujon, endo agar i krvni agar. Ispituju su mikroskopske, kulturelne, biohemijske i antigenske osobine.

Lečenje

S obzirom na mogućnost razvoja i brzog širenja rezistencije na pojedine antibiotike i hemioterapeutike, izbor i doziranje antibakterijske terapije potrebno je uraditi u saglasnosti sa rezultatima antibiograma.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 9

 1. Tanja 13.02.2024

  Pre više od mesec dana dobila sam u urinu i u sputumu pneumoniju klebsielu po 100000. Pila sam antibiotik i probiotik. Onda dobila 7 dana temperaturu 39, deset dana sam ležala. Pila sam Hemomicyn. Posle boljitka i dalje se javljaju groznice i večeras sam ponovo dobila temperaturu 37,4. Doktorka me je pregledala pre nekoliko dana, navodno su mi čista pluća, a ja imam bolove. CRP mi je 4 puta uvećan. Šta dalje da radim, da odem na plućno i snimim pluća?


 2. Bojana 07.06.2023

  Dobar dan mom vereniku je pronađena Klebsiella enterobakter sa, dat mu je antibiotik ali ne i probiotik receno mu je samo ako mu bude muka da ga popije,da li je to uredu ili treba da ga pije i preventivno? Posto mu je pronadjena u spermograma ispermokulturi Da li postoji mogućnost da sam i ja zarazna tom bakterijom ?


 3. MarkoS 06.04.2023

  Postovani, analizom urina i brisom uretre izolovana mi je Klebsiela enterobakterija spp, za koju je dijagram pokazao da je otporna na sve antibiotike osim hloranfenikola, a njega nema da se kupi kao lek, injekcija, samo kao mast za oci. Zna li neko gde ima da se kupi ili napravi? Sta mi je ciniti? Hvala unapred.


 4. Lidija Dekovic 09.06.2022

  Dobar dan,imam cerku koja ima godinu i 8 mjeseci,prije 3 mjeseca je imala eserihiju coli 100.000 jedinica,I tacno nakon 3 mjeseca se vratila bakterija ali druga Klebsiella.Da li neko zna neki alternative I lijek za to ,Ili je neko imao slicno iskustvo?..Kazu to je od pada imuniteta,Ali u mom slucaju ne znam kojeg jer mi dijete nikad nije bolesno ,a od hrane jede sve,tako da mi nista nije jasno....hvala unapred


 5. Renate 25.01.2020

  Pre nekoliko dana dijagnosticirana mi je urinarna infekcija of klebsinella pneumoniae... Već uzimam i antibiotik. Interesuje me da li sam, neznajuci za infekciju, mozda zarazila i supruga ili ukucane I da li svi moraju da izvrse testiranje?


 6. pacijent 03.11.2012

  Posle operacije bubrega dobila sam bakterije klepsiella i proteus mirabilis popila sam 120 antibiotika sada ih nema dr kaze da ce biti uredu da li neko zna neki alternativni lek?


 7. Ljiljana Stajic 26.08.2011

  Pomaze li neki čaj za lecenje klebsiele kod urinarnih infekcija posto je od antibiotika po antibogramu slaba vajda (posle cedexa i sl)?
  Hvala unapred


 8. azra 04.04.2011

  Kako se lijeći kod muškaraca moj muž ima klebsiela spp izolovanu u spermi???


 9. Vesna 12.01.2010

  Klebsiela je opasna kada je urinarna infekcija u pitanju a u nosu nije tako strasno mada nije ni zanemarljivo ako se adekvatno leci


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde