Klebsiella pneumoniae ss. pneumoniae

Klebsiella pneumoniae ss. pneumoniae pripada vrsti Klebsiellae pneumoniae, rodu Klebsiella, a porodici Enterobacteriaceae. Sve Klebsiellae su Gram negativni bacili sa zaobljenim krajevima. Raspoređuju se pojedinačno ili u vidu parova. Nemaju flagele i nepokretne su. Fimbrije sa adherentnim svojstvima i kapsula predstavljaju značajne faktore virulencije. Imaju somatski O - antigen i kapsularni K - antigen.

Put prenošenja

Pripada grupi oportunističkih bakterija i oboljenja izaziva pretežno kod osoba sa smanjenom odbrambenom sposobnošću.

Patološki (medicinski) značaj

Klebsiella pneumoniae ss. pneumoniae ima najveći medicinski značaj od ostalih Klebsiella. Kod dece i odraslih iznad 50 godina starosti izaziva teške infekcije respiratornog sistema, kao što su: pneumonija (zapaljenje pluća), apsces pluća. Iz respiratornih puteva infekcija može da se proširi na sluzokožu paranazalnih sinusa, a sve češće se opisuju i slučajevi meningitisa i septikemije. Kod dece izaziva enteritise i enterokolitise koji po težini kliničke slike podsećaju na dizenteriju. Takođe, izaziva i urinarne infekcije koje se odlikuju teškim lečenjem i čestim recidivima.

Mikrobiološka dijagnostika

Dijagnoza se postavlja identifikacijom uzročnika izolovanog iz sputuma, brisa grla, brisa nosa, brisa rane, urina, fecesa, likvora, krvi i drugih kliničkih uzoraka. Materijal se zasejava na hranljive podloge bujon, endo agar i krvni agar. Ispituju su mikroskopske, kulturelne, biohemijske i antigenske osobine.

Lečenje

S obzirom na mogućnost razvoja i brzog širenja rezistencije na pojedine antibiotike i hemioterapeutike, izbor i doziranje antibakterijske terapije potrebno je uraditi u saglasnosti sa rezultatima antibiograma.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 30

 1. Stevan Telečki 28.01.2024

  Moja supruga je na urologiji zaražena klepsielom spp i morganelom morini. Kod ugradnje perkutane nefro some na oba bubrega došlo je do teške infekcije, septičkog stanja ali na sve strću preživela je ovu golgotu. Sada ima stentove-katetere u ureteru. Treba da ih vade na urologiji ali klepsiela je i dalje prisutna u mokraći preko 100 000. Antibiogram je sve "R". Nema antibiotika koji bi naštetio toj bakteriji. Svaka urološk intervencija je rizična po njeno zdravlje. Urolozi neće da je rade, a kamenje u bubrezima i dalje prisutno i zaglavljeno u ureteru levom. Bilo je u oba. Pitam da li se može i kao izlečiti i da li predstavlja opasnost da zarazi okolinu - ukućane? Hvala.


 2. Maki 06.12.2023

  Poštovani, nakon amputacije noge i dužeg boravka u bolnici, tata, koji je dijabetičar na insulinu, dobija nalaz urina Klebsiella spp.- preko 100 000 u 1ml. Da li se moze lečiti u kućnim uslovima ?


 3. Radmila 30.11.2023

  Imam Klebsiella spp. u plućima pa molim sve koji znaju za Ajtenu Krasnići iz Prizrena adresu, br.telefona bila bi Vam zahvalna. Možda postoji još neko ko može da pomogne. Hvala unapred.


 4. Jelena 11.10.2023

  Moja mama već godinu dana ima ovu bakteriju na potkokenici gde su se otvorile rane. Nijednom nije primala amikacin i ako je to jedini lek u antibiogramu. Svaki drugi dan ide na previjanja, ali su rane sve gore i gore. Tri puta je u ovoj godini ležala na kožnom, ali ništa bolje. Već sedam dana ima temperaturu. Koji specijalista je zadužen za ovo lecenje? Kožni lekar, vaskularni hirurg i da li uopšte ima leka ovome?


 5. Vekoslav 30.08.2023

  Na operaciji kičme 2021 god sam dobio klepsielu,,skoro 3 god imam bakteriju,nema šta nisam pokušao od lećenja,bio sam i na bolničkom lečenju 7 dana na jakim antibioticima,bakterija je još uvek tu,molim za pomoć ima li leka protiv ove bakterije,


 6. Boban 27.06.2023

  Kako doci do te zene sto pravi tinture protiv bakterije.Gos. ismail viste billi objavite kako da se stupid u kontakt sa tom zenom


 7. Ana 26.05.2023

  Molim vas da mi odgovorite da li je moguce izleciti bakteriju klebsiellu ss?Unapred hvala.


 8. Ido 19.05.2023

  Vadio sam bris rane i naden je:Klebiella species sta je to ,kako se leci i dali je opasno .Hvala


 9. Ana 15.05.2023

  Sta je klebsiela spp?


 10. MarkoS 06.04.2023

  Postovani, analizom urina i brisa uretre mi je pronadjena KLebsijela Enterobacterija SPP, za koju je diagram pokazao da je otporna na sve antibiotike osim Hloramfenikola., a hloramfenikol ima samo kao mast, nema ga kao tablete ili injekcije. Sta mi je ciniti ima li negde neko da pravi ili prodaje ovaj lek, i sta mi je ciniti? Hvala puno unapred.


 11. Lidija Vojinović 02.03.2023

  Da li neko ima kontakt za gospođom iz Prizrena vezano za bakterije Klebsiell. Hvala unapred


 12. Petar Perović 17.01.2023

  Dali neko ima kontakt gospođe iz Prizrena što pravi lijek protiv bakkterije klebsiella?


 13. Sasha 15.01.2023

  Uradi se bris ili urino kultura antibiogram prepise doktor koji antibiotik na koliko sati i koliko dana prosto i jednostavno ... a sto se tice urinokulture ispod 100.000 ne daju se antibiotici ukoliko se stanje ne pogorsa i bakterije ne predju broj veci od 100.000 pozdrav


 14. Ismet syla kosovska mitrovica 22.11.2022

  Javljam vase kako bi vas upoznao sa sigurnim lekom koji leqi ešeriakoli. Heliobakteriu. I štoje navažnije sve vrste Klebicielu kako Pp.i ostale. Napomonjen da jasam imao i heliobakteriu i 2 meseca sam upotrebio lekarsku perspiu bez uspeha dok nisam naišao na osobu u prizrenu koja pravi bio lek i sa 3 foze sOlicion N41 dam izlecio.Drugo. premesec dana dobiosam Klebi cielu pp . Lekarski biozici nisu pomogli pasamse obratio kodpođi Ajtene Krasniči u Prizrenu i dobiosam 3 boce po 0300 miligrama i popiosam pojednu jelovnu kašiku pomešano sa sokom. I dansas sam uze miktobiolsku analizu po drugipun je Negativan klebicirlu. Potpino same se izlečio.Javljavaljam se dabi svi koji ima Klebicielu Pp. I Ss . Ko i Heliobaktriu. Siguran lek se nalazi samo u Pŕizrenu.dabi pomogao osobama sa ovim.pozdrav


 15. Marij 10.11.2022

  Nakon biopsije grlica maternice, na prvoj kontroli otkrivena mi je Klebsijella… Strasno. I sada se mučim sa njom uz antibiogram vec 2mjeseca sa različitim antibioticima, a idalje imam bol u donjem dijelu koja me idalje izluđuje! Imate li slična iskustva, i kako ste je se riješili na kraju? Hvala!


 16. Mirsada 17.10.2022

  Dalije iko tu clepsiju izliječio i kako jer i ja je imam probala sam svašta ali uvijek se vraća.Pozdrav


 17. Marković Dusanka 25.08.2022

  Sta da radim stalno mi se ponavljaju bakterije u urinu sad trenutno imam klebsiellu pijem antibiotike ali nista danas ponovo radila kontrolu nista se nije smanjila da li je neko imao sličan slučaj neki savet pomoć ne znam vise sta da radim


 18. Ana 23.04.2022

  Koliko je opasna klebsiella pneumoniae 100 000? Koliko je povezano sa kasljem koji imam mesecima?


 19. Mirzoni 27.10.2021

  Na koji nacin se prenosi ova bakterija klensiella pneumoniae?jer imam je u spermi i imam tupu bol u donjem dijelu desnog testisa.urolog mi je probisao antibiotik levofloxacin al rekao mi je da ove tablete uzalud pijem jer taj bol sto ima to jest od kicme


 20. SLEMENSEK TOMISLAV 17.06.2020

  U brisu nosa otkrivena mi je Klebsiella pneumoniae mali broj. Kojim antibiotikom da se lecim i koliko je opasno? Mislim da i usima nesto nije uredu pa da li je moguce da iz usiju se prenelo. U pitanju su samo usne skoljke. U pitanju su samo usne skoljke.


 21. Irena Cekić 22.02.2016

  Bakteriju sam dobila u oba uha. Da li i koliko je to opasno i koja je najbolja terapija?


 22. Njegosava Tukić 27.05.2014

  Moj suprug je pored klebsielle. Imao i ešerihiju, urinarnu infekciju. Pošto je napamet lečen u bolnici gentamicinom. Antibiogram je pokazao nakon 13 dana da su obe bakterije rezistentne na gentamicin. Stanje se jako iskomplikovalo i nakon 13 dana uključen je amikacin, očigledno kasno. Bakterije su se jako razvile napale su pluća, došlo je do sepse i preminuo je. Lekari zanemaruju to što na vreme, nakon 48 sati nije urađen antibiogram. Pitam se, da je blagovremeno dobio odgovarajuci antibiotik da li bi se stanje iskomplikovalo? Imala bih razumevanja, ovako ne. Ovo je veliki propust koji svaki student madicine zna. Zašto su me lekari lagali da je sve po antibiogramu, a ja sam svaki dan molila da donesem longacef. Povraćao je, imao jako visoku temperaturu, apscese. Završio je smrću, ugušio se od gnoja u plućima.


 23. Tamara Krpesić 15.02.2014

  Na koji način se sve prenosi bakterija klebsiella?


 24. Adna 14.08.2012

  Da li je opasna i koliko se liječi?


 25. Violeta 02.09.2011

  Da li se ova bakterija prenosi preko urina?


 26. Rasema 29.10.2010

  Imam česte upale uretre, počinju naglo sa jakim pečenjem i bolom, čestim i bolnim mokrenjem, te ne nestaju simptomi dok ne uzmem najčešće Spasmex forte i odmah antibiotik Ceporex. Ovo se često događa nakon spolnog odnosa. Liječnik je preporučio urinokulturu i meni i mom partneru, te pregled sperme. Kod partnera je nalaz u redu, kod mene je prošla urinokultura bila negativna, a sada sam pozitivna na klebsiellu pneumoniae. Šta mi je činiti, jer ovo traje već nekoliko godina i vraća se u prosjeku jednom mjesečno?


 27. Jelena 12.10.2010

  Nalaz urinokulture je 50.000 bakterija u mokraći, koliko je to opasno?


 28. Merita 14.12.2009

  Nađena mi je ova bakterija na rani od carskog reza. Da li je i koliko opasna?


 29. Mirjana 18.07.2009

  Koliko traje lečenje ove bakterije?


 30. Marko 03.04.2009

  Imam ovu bakteriju u spermi. Da li je opasno?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde