Inverzija materice

Pod dejstvom raznih patoloških činilaca, može se desiti da se normalna statika unutrašnjih polnih organa žene promeni, odnosno da pojedini polni organi pod dejstvom izvesnih faktora pređu iz normalnog u patološki položaj.

Fiziološki položaj materice

Materica se, kao najveći polni organ, nalazi u sredini male karlice ispod terminalne, iznad interspinalne linije, ispred rektuma a iza mokraćne bešike. 

Za opisivanje njenog položaja neophodno je odrediti sledeće:

  • POSITIO ili stav označava gde se uterus u celini nalazi u maloj karlici. Normalno se nalazi u osovini karlice, dno materice je u visini terminalne, a grlić u visini interspinalne linije.
  • VERSIO podrazumeva nagib cele materice prema vagini. Naime, njena uzdužna osovina (tela i grlića) sa osovinom vagine stvara prav ugao. Ovaj položaj materice naziva se anteverzija materice - anteversio uteri.
  • FLEXIO podrazumeva savijanje (pregibanje) tela materice prema grliću pri čemu se stvara ugao od preko 90-do 100°. Ovaj položaj materice se naziva antefleksija materice - anteflexio uteri.

Prema tome, fiziološki položaj materice je umerena anteverzija i antefleksija. Promenu položaja materice mogu izazvati brojni faktori. Najčešće se dele na fiziološke ( trudnoća i prepunjenost unutrašnjih organa) i patološke ( tumori, eksudati, adhezije).

Promena položaja materice može biti u nivou horizontalne i vertikalne ravni. U nivou horizontalne ravni može doći do raznih varijacija u smislu ante-, retro-, latero- pozicije kako verzije tako i fleksije. Sa druge strane pomeranje u nivou vertikalne ravni, može biti u smislu podizanja - elevacije ili spuštanja-spad ili ispadanje materice. Takođe oko vertikalne osovine može doći do okretanja koje može biti uvrtanje - torzija ili obrtanje - rotacija, a ako se unutrašnja strana materice izvrne upolje to je izvrtanje - inverzija materice.

Parcijalna ili kompletna inverzija uterusa je retko ali po život opasna obstretička komplikacija. Može nastati odmah nakon porođaja ili ređe, kasnije u puerperijumu.

Uzrok nastanka

Tačan uzrok nastanka nije poznat ali se povezuje sa kratkom pupčanom vrpcom, iznenadnom trakcijom vrpce, placentom akretom, hroničnim endometritisom, fetalnom makrozomijom, slabost miometrijuma, iznenadnim prevremenim porođajem i dr.

Klinička slika

Uglavnom odmah nastaje postpartalna hemoragija, nekada uz različite stepene kardiovaskularnog kolapsa, što predstavlja hitno stanje koje može da progredira u hemoragijski šok. Može se nekada primetiti iznenadna protruzija tamnocrvene polipoidne mase iz vagine.

Hronična inverzija je veoma retka. Tada se javljaju nespecifični simptomi kao što su bol u krstima i maloj karlici, izmenjen sekret, malaksalost.

Dijagnoza

Dijagnoza inverzije materice se postavlja na osnovu kliničkih simptoma i ginekološkog pregleda. Ukoliko nije došlo do prolapsa onda se u toku pregleda primećuje da se ne može napipati cerviks, kao i da su adneksa pomerena medijalno zajedno sa invertiranom matericom. Definitivna dijagnoza se postavlja laparotomijom.

Lečenje

Optimalna terapija za inverziju jeste agresivna nadoknada tečnosti, transufuzija krvi i  vraćanje materice u fiziološki položaj hirurškim putem uz ordiniranje uteroronika.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde