Galaktoreja

Galaktoreja predstavlja produkciju mleka u dojkama van perioda laktacije. Može se javiti i kod žena i kod muškaraca.

Uzrok nastanka

Najčešći uzrok galaktoreje je prolaktin sekretujući tumor (prolaktinom) hipofize. Takođe galaktoreja može nastati kod korišćenja nekih lekova (pentiazini, metildopa, opioidi), kontraceptivnih sredstva i kod hipotireoze, tumora jajnika i testisa.   

Klinička slika

Nekada je jedini sumptom produkcija mleka, ali uz to se često mogu javiti i nepravilne menstruacije, izostanak menstruacija i neplodnost, suvoća vagine. Kod muškaraca hiperprolaktinemija retko izaziva galaktoreju i ginekomastiju ( povećanje dojki). U 15% muškaraca javljaju se seksualne disfunkcije, a moguća je i neplodnost.  

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, objektivnog pregleda, laboratorijskih analiza nivoa hormona u krvi i rendgenografije, CT-a (skenerom), MR-a (magnetnom rezonancom).   

Lečenje

Ukoliko je uzrok prolaktinom lečenje se može sprovoditi lekovima ili hirurški. Lek izbora je bromkriptin, agonist dopamina. Bromkriptin reguliše hiperprolaktinemiju kod gotovo svih bolesnika s mikroprolaktinomom. Lek može ponekad i smanjiti veličinu tumora, najviše tokom prva tri meseca lečenja. Ako se terapija prekine, nivo prolaktina opet raste, međutim ponovni rast tumora se može odložiti mesecima ili godinama. Bromokriptin je takođe delotvoran kod velikih makroadenoma. Ako u toku terapije bolesnica zatrudni, lek se prestaje davati.

Hirurški zahvat i zračenje dodatne su mogućnosti lečenja ovih tumora koje se primenjuju ako se simptomi ne povlače nakon 1-3 meseca lečenja bromkriptinom, kod trajnih problema i težih poremećaja i ako bolesnici ne podnose bromkriptin. Mikroadenomi imaju jako dobru prognozu. Prognoza makroadenoma zavisi od simptoma i odgovora na terapiju lekovima.U drugim slučajevima često je dovoljna samo terapija bromokriptinom.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. PANDA 04.12.2008

    JAKO KORISNO, MNOGO MI JE POMOGLO DA SE MALO INFORMIŠEM JER IMAM POVIŠEN PROLAKTIN(1477), BROMOKRIPRTIN MI JE POMOGAO DA SE ZAUSTAvI MLEKO ALI PROLAKTIN JE I DALJE VISOK, PA MI PREDSTOJI SKENER A ZA DALJE VIDEĆU. KOLIKO SAM MOGLA DA SHVATIM IZ OVOG VAŠEG TEKSTA TO JE PRILIČNO DUGOTRAJNO LEČENJE.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde