Prolaktinom

Uzrok nastanka

Tačan uzrok nije poznat. Primarna lezija kao i kod drugih tumora hipofize, je verovatno u hipofizi (mutacija), ali i hipotalamusni faktori doprinose njihovom nastanku (deficit dopamina).

Podela

Prolaktinomi se mogu podeliti na mikroadenome (mikroprolaktinomi), a oni veliki 10 mm ili više su makroadenomi (makroprolaktinomi). Mikroadenom se u 90% slučajeva javlja kod žena. Makroadenom je češći kod muškaraca: 60% obolelih je muškog pola.

Klinička slika

Mikroadenom ne uzrokuje druge smetnje osim pojačanog izlučivanja hormona prolaktina, što rezultuje stanjem koje se naziva hiperprolaktinemija. Simptomi tog stanja kod žena su galaktoreja (izlučivanje mleka iz dojki bez trudnoće), nepravilne menstruacije, izostanak menstruacija i neplodnost. Kod muškaraca hiperprolaktinemija retko izaziva galaktoreju i ginekomastiju (povećanje dojki). U 15% muškaraca javljaju se seksualne disfunkcije, a moguća je i neplodnost. Mikroprolaktinomi izazivaju povećanje nivoe prolaktina i posledične promene na polnim žlezdama (hipogonadizam).

Većina mikroadenoma ostaje trajno takve veličine i više ne rastu. Veličina prolaktinoma je proporcionalna stvaranju hormona: što je veći tumor, viši su nivoi prolaktina.

Makroprolaktinomi mogu imati uticaj na druge hormone hipofize, izazivati glavobolje, poremećaje vidnog polja, strukturne poremećaje i proširenje turskog sedla (koštano ležište u kome je smeštena hipofiza).
Ako se dogodi teži poremećaj cirkulacije i nastane infarkt adenoma hipofize, takvo se stanje naziva apopleksija hipofize, a obeleženo je težim simptomima poput jakih glavobolja, mučnine, povraćanja i poremećaja svesti. Može biti prisutan poremećaj pokretanja oka (oftalmoplegija), poremećaji vida i zenica i znakovi meningitisa (ukočen vrat, meningealni znakovi). Sindrom se može razvijati polagano tokom 24-48 sati ili uzrokovati iznenadnu smrt. 

Dijagnoza

Na osnovu simptoma posumnja se na prolaktinom koji se dokazuje laboratorijskim analizama nivoa hormona u krvi i rendgenografijom, CT-om (skenerom), MR (magnetnom rezonancom).

Lečenje

Lečenje se može sprovoditi lekovima ili hirurški. Lek izbora je bromkriptin, agonist dopamina. Bromkriptin reguliše hiperprolaktinemiju kod gotovo svih bolesnika s mikroprolaktinomom. Lek može ponekad i smanjiti veličinu tumora, najviše tokom prva tri meseca lečenja. Ako se terapija prekine, nivo prolaktina opet raste, međutim ponovni rast tumora se može odložiti mesecima ili godinama. Bromokriptin je takođe delotvoran kod velikih makroadenoma. Ako u toku terapije bolesnica zatrudni, lek se prestaje davati.

Hirurški zahvat i zračenje dodatne su mogućnosti lečenja ovih tumora koje se primenjuju ako se simptomi ne povlače nakon 1-3 meseca lečenja bromkriptinom, kod trajnih problema i težih poremećaja i ako bolesnici ne podnose bromkriptin.

Mikroadenomi imaju jako dobru prognozu. Prognoza makroadenoma zavisi od simptoma i odgovora na terapiju lekovima.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 7

 1. Gordana 08.10.2022

  Ja oko 10 godina imam mikro adenom, prolaktin je bio preko 4000, otišla sam u kcs zbog gojaznosti, tada mi otkriju visok prl, a bio mi je zamagljen vid i lude glavobolje, od tada do sada je jedanputa na magnetu kao nestao, na sledećoj kontroli su bila čak dva, posle na sledećoj kontroli opet ih nema, neznam kako je moguće, čas ga ima, čas ga nema, dali je to moguće.


 2. Marina Nešić 27.05.2021

  Moja ćerkica ima 16 god.i otkriven joj je makroprolaktinom,uzima dostinex kao terapiju,pa da li neko ima iskustva s ovakvim problemom


 3. Amira 08.04.2013

  Dijagnosticiran mi je makroadenom prije 10-tak godina, neko vrijame sam koristila bromergon i odustala zbog nesnosnih popratnih efekata. Poslije mi je dijagnostikovana hipotireoza, pcos, zaključak - sterilitet, u dva ciklusa stimulacije ovarija i korištenje bromergona, siofora i letroxa ostala sam trudna, sa svoje četiri bebice, nažalost rodile su se samo dvije prekrasne djevojčice, dvije sam izgubila, jednu u 9 nedjelji, a jednu u 12. Ali eto svašta je moguće i kod ovakvih dijagnoza. Sad ne koristim nikakvu terapiju jer se osjećem dobro i nemam nikakvih simptoma osim dosadne prolaktinemije. . .


 4. marina 27.01.2013

  Ja vec 10 god imam ovaj problem i jos sam na terapiji, i to mi ne smeta jer mi ne pravi probleme. Dva puta je nestajao ali posle dve godine opet se pojavio, sada sam na dostinexu i sve je ok, i uvek ce biti tako, zato drage moje opusteno i bez panika jer ovo je problem za ceo zivot, ali problem koji mozete da kontrolisete


 5. DANKA 23.10.2011

  Imam dijagnozu mikroadenomhipofize imala sam spontani pobacaj dali je mikroadenom to prouzrokovo hvala.


 6. inesa 11.09.2010

  Ja sam inesa, imam 21 godinu, bolujem od dobrocudnog tumora na hipofizi prolaktinoma vec nekoliko godina, koristila sam terapiju sa bromergonom dok mi nije poceo smetati, pauzirala sam dvije godine i nakon toga sam odlucila da potrazim ljecnicku pomoc. Nakon niza pretraga otkrilo se da se tumor povecao 12x10x13mm, a bio je 8x5. Sada koristim vec 3 mj. Dostinex 0, 5mg i prolaktin od 15125 ng/mg je smanjen na 4, 1ng/mg. Molim vas da mi kazete koliko dugo cu morati da koristi terapiju i da li ce mi tumor nestati pomocu lijekova? Da li postoji mogucnost da zatrudnim bez rizika? Sada imam menstruaciu i hormoni su mi uredu!


 7. aparpitlesece 10.10.2009

  Hi people how are you doing?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde