Kapošijev sarkom

Uzrok nastanka


Još uvek nije utvrđen. U vezu sa Kapošijevim sarkomom dovodi se infekcija humanim herpes virusom 8. Utvrđena je i promena na hromozomu 7 . Tumorske ćelije mogu biti stimulisane i faktorima rasta, kao npr. interleukin 1, transformišući faktor rasta beta, fibroblastni faktor rasta...Ovi faktori se mogu osloboditi u toku HIV infekcije usled aktiviranja imuniteta, a takođe i tumorske ćelije mogu proizvoditi ove faktore.

Podela i klinička slika


Postoji četiri tipa ovog sarkoma. Prema kliničkim karakteristikama razlikujemo periferni i centralni tip. Centralni tip je teža forma.

Klasični tip -sreće se retko (manje od 0.5% malignih tumora). Češće se javlja u mediteranskim predelima i Istočnoj Evropi. Bolest se javlja kod starijih osoba u vidu multiplih lezija na ekstremitetima. Tumor sporo napreduje i 10-20% slučajeva dovodi do smrti. Pored kože i potkožnog tkiva zahvaćeni su i unutrašnji organi, ali bez nekih značajnijih tegoba. Prema kliničkim karakteristikama odgovara perifernom tipu. U početku se javljaju mnogobrojne, male promene crvene boje na nogama i stopalima. Kasnije se šire na ruke i šake. Vremenom se tumori polako šire i na ostale delove tela. Promene na koži su sad u vidu ploča i čvorova crvenkato-plave-braon boje.

Afrički tip -sreće se u ekvatorijalnoj Africi gde čini oko 10% svih malignih tumora. Tok bolesti je agresivniji nego klasični tip. Posebno teška forma se sreće kod dece i mladih, limfoadenopatična forma Kapošijevog sarkoma.

Jatrogeni Kapošijev sarkom -jatogeno označava nešto izazvano veštački, u toku terapije. Sreće se, ali retko kod pacijenata nakon transplatacije organa, koji uzimaju imunosupresivnu terapiju.

Epidemijski tip (kod HIV inficiranih) -sreće se kod muškaraca, homoseksualaca i biseksualaca, koji su oboleli od side. Ova forma se javlja pretežno na licu, usnama, sluzoloži usta, nepcu, konjuktivi, genitalijama... Ovo je agresivna forma i često dolazi do invazije unutrašnjih organa i raznih tegoba. Po kliničkim karakteristikama radi se o centralnom tipu. U početnom stadijumu nalaze se mnogobrojne, male fleke i čvorići. Kasnije nataju pločaste lezije i ulceracije. Od unutrašnjih organa najčešće su pogođeni duodenum, želudac, respiratorni trakt, limfni čvorovi i perikard.

Lečenje


U lečenju Kapoši sarkoma najčešće se koriste citostatici Vinblastin i VP-16. Vinblastin pokazuje dobru efikasnost, ali slabi imunološki sistem što omogućava razvitak drugih oportunističkih bolesti. Koristi se i kombinovana hemoterapija: Adnyamicin, Bleomicin, Vinblastin ali i tu se javljaju nus efekti. Najčešće se ipak koriste doze alfa-interferona koji je veoma efikasan i ima najmanji nus efekat.

 

 


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde