Insulinom

Klinička slika


Simptomi se obično javljaju u bolesnika više godina uoči prezentacije bolesti. Najčešće je to pospanost prilikom jutarnjeg buđenja ili pak niz drugih simptoma zbog kojih se bolesnik može javiti neurologu ili psihijatru (diplopije-udvojeno viđenje, znojenje, lupanje srca, slabost, konfuzija, abnormalno ponašanje, glavobolje, gubitak svesti, koma).

Klasična klinička slika insulinoma obuhvata tzv. Whippleovu trijadu: simptome hipoglikemije, izmerenu hipoglikemiju i povlačenje simptoma i znakova nakon intravenske primene glikoze. Tegobe se karakteristično javljaju pre obroka i bivaju ublažene unošenjem hrane ili slatkih napitaka.

Dijagnoza


Ključni dokaz za postojanje insulinoma jeste pojava hipoglikemoje natašte (manje od 2,5 mmol/l) u prisustvu normalnih ili povišenih koncentracija insulina u najmanje tri pojedinačna uzorka.Hipoglikemija se dokazuje merenjem glikemije i insulina natašte i  sprovođenjem testa gladovanja u trajanju od 72 sata. Lokalizovanje tumora se vrši ultrazvukom pankreasa, CT-om (skenerom) ili arteriografijom pankreasnih arterija.

Lečenje


Najefikasnija terapija je hirurško uklanjanje tumora i u slučaju benignih tumora operacija najčešće rezultuje potpunim izlečenjem. Kada izostane potpuno izlečenje indikovana je primena medikamentozne terapije čije je cilj supresija lučenja insulina. Primena diazoksida je korisna i u bolesnika kod kojih se tumor ne može lokalizovati, kao i kod starijih bolesnika sa blagim simptomima. Poslednjih godina dobri rezultati su postignuti sa primenom analoga somatostatina. U slučajevima metastatskih promena koristi se kombinovana citostatska terapija, sačinjena od streptozotocina i doksorubicina.

 

 

 

 


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 3

  1. Ljiljana 22.02.2024

    Imam insulinom, MEN1, pijem 8 kapsula Proglicema. Da li je to retka bolest? Unapred hvala.


  2. Di 29.09.2023

    Sve simptome imam, ali CT skener nije našao ništa.


  3. T 27.03.2009

    Jako oskudno i netačno (karakterizacija promene je najpouzdanija MRI)


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde