Feohromocitom

Klinička slika


Ključni klinički znak je arterijska hipertenzija (povišen krvni pritisak) koja se ispoljava paroksizmnim hipertenzivnim krizama ili u obliku permanentne arterijske hipertenzije. U prvom slučaju do klasičnih kriza dolazi zbog intermitentnog izlučivanja velike količine kateholamina, a precipitirajuće faktore predstavljaju jake emocije, fizički rad, nagla promena položaja tela ili pritisak na tumor. Javljaju se jake glavobolje pulzirajućeg karaktera, osećaj straha i uznemirenost, izrazito preznojavanje, lupanje srca, ponekad prekordijalni bolovi, muka i povraćanje, premor, u nekim slučajevima i gubitak vida. Srčana radnja je veoma ubrzana, može doći i do prolazne hiperglikemije (povećan nivo šećera u krvi). Napadi traju od nekoliko minuta do nekoliko sati, u početku su retki, a kasnije postaju sve češći. Između napada je krvni pritisak normalan.

U obliku s permanentnom arterijskom hipertenzijom postoje izvesne kliničke karakteristike koje treba da pobude sumnju na feohromocitom: mršave i mlade osobe bez pozitivne porodične anamneze o postojanju hipertenzije, znatna kolebanja krvnog pritiska s povremenim ortostatskim hipotenzijama (pad pritiska pri ustajanju), paroksizmi jkih glavobolja, preznojavanje, lupanje srca i anksioznost.

Dijagnoza


U mokraći je povećano izlučivanje kateholamina (adrenalin, noradrenalnim i dopamin) i njihovih metabolita: vanil-mandelične kiseline ili vanil-bademove kiseline i metoksilisanih derivata (metanefrin i normetanefrin), povišene su vrednosti kateholamina u krvi. Rade se i provokativni i hipotenzivni testovi. Za lokalizaciju tumora  od najvećeg su značaja CT (skener) i scintigrafija.

Lečenje


Lečenje je hirurško-odstranjenje tumora, s napomenom da zahteva dobru preoperativnu pripremu i dobro vođenje anestezije i postoperacione reanimacije.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 4

 1. Sladjana Tatic 02.09.2009

  Moja majka ima Feohromocitom i još nije operisana. Molim Vas da mi napišete imena doktora koji su najbolji u tom domenu i gdje rade? Kako da dođem do njih? Pozdrav


 2. tanja 01.06.2009

  Moj otac je imao karc. nadbub. žlezde i eto dobro je zahvaljujuci lekarima na end. institutu.


 3. tanja 01.06.2009

  Pozdrav, moj otac je imao karcinom nadb. žlezde, lecen na endokrinoloskom institutu, operisan pre cetitri godine. I eto hvala bogu dobro je zahvaljujuci divnim savesnim lekarima na end. institutu. Hvala im za sve


 4. Erdeljan Dragomir 25.03.2009

  Neka mi se javi bilo ko ko je imao operaciju ovog tumora!!! HITNO!!!


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde