Mamarna duktalna ektazija

Mamarna duktalna ektazija predstavlja stanje u kome su duktusi (mlečni kanalići u dojci) postaju prošireni i ispunjeni tečnošću. Tečnost se zgušnjava i kanalići postaju začepljeni. Mamarna duktalna ektazija se najčešće javlja kod žena između 40. i 50. godine.

Uzrok nastanka

Mogući uzroci mamarne duktalne ektazije su promenjeni nivoi hormona, pušenje, inverzija bradavice, nedostatak vitamina A. Rizični faktori su i broj trudnoća (veći broj trudnoća, veća mogućnost za nastanak mamarne duktalne ektazije) i infekcije (mastitis).    

 

Klinička slika

Često nema nikakvih simptoma, međutim mogu se javiti: iscedak iz bradavice, koji može biti prljavo bele, zelenkaste ili tamnije boje, preosetljivost bradavica i okolnog tkiva dojke, crvenilo, napipavanje otvrdnuća u dojci. Mamarna duktalna ektazija ne predstavlja rizik za nastankak  karcinoma dojke.    

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, pregleda, ispitivanja iscedka, ultrazvuka, rendgenografije    

Lečenje

Najčešće mamarna duktalna ektazija prolazi bez terapije. Olakšanje simptoma mogu doneti stavljanje toplih obloga i spavanje na suprotnoj strani od zahvaćene dojke. Ukoliko su simptomi dugotrajni mogu se primeniti antibiotici, a ukoliko i to ne da rezultate zahvaćeni duktus se može hirurški otkloniti.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde