Hirzutizam (pojačana maljavost)

Hirzutizam je pojava dlakavosti kod žena na tzv. androgen - senzitivnim područjima ( nausnica, obrazi, brada, oko areola dojki, grudi, središnja linija trbuha, glutealni predeli i gornja trećina butina sa unutra), tj. mestima gde se dlake u žena normalno ne pojavljuju, a u muškaraca se normalno nalaze i predstavljaju sekundarnu seksualnu karakteristiku muškog pola.

Uzrok nastanka

Hirzutizam može biti posledica: povećane produkcije androgena, povećane biološke aktivnosti androgena, povećanog metabolizma androgena u androgeno potentnije metabolite, smanjenja metaboličkog klirensa androgena, povećane senzitivnosti ciljnog tkiva na testosteron.

Bolesti i poremećaji koji dovode do hirzutizma su: poremećaji ovarijuma (sindrom policističnih ovarijuma, hipertekoza, tumori), poremećaji nadbubrežnih žlezda (Cushingov sindrom, kongenitalna adrenalna hiperplazija, karcinom, tumori), idiopatski hirzutizam, lekovi (difenilhidantion, diazoksid, glikokortiokoidi, ciklosporin, androgeni i dr.), akromegalija.

Klinička slika

Uz sve nabrojane regije pojačane maljavosti, može se javiti i virilizacija. Virilizacija podrazumeva pojavu frontalne ćelavosti, muški habitus, atrofiju dojki, produbljen glas, klitoromegaliju ( uvećanje klitorisa) i psihičke promene (povećan libido i agresivno ponašanje). Virilizacija je po pravilu prisutna samo kod žena sa veoma izraženim hirzutizmom i znak je izrazito povećane produkcije testosterona.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu kliničke slike i određivanja nivoa hormona u krvi. Ultrazvučni pregled jajnika ima izuzetan značaj u dijgnostici tumora, dok su CT (skener) i NMR (magnetna rezonanca) najsigurniji za otkrivanje nadbubrežnih tumora.

Lečenje

Lečenje hirzutizma obuhvata lekove, opšte mere (redukcija telesne težine) i lokalne mere (depilacija). Supresija androgena sama po sebi nije dovoljna za smanjenje hirzutizma, ukoliko nije kombinovana sa antiandrogenima. Najčešće se primenjuje ciproteron - acetat u kombinaciji sa kontraceptivnim pilulama ili etinil - estradiolom.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 5

 1. Dragana 21.12.2020

  Imam dlake u predelu zulufa,brade,nausnica,gluteusa,zanima mee kako daa ih se resim,sredjujem ih alii na licuu se svakako primecuju 🙄 kako mogu daa ih se resim zauvek.Krrnulaa sam na lasersku epilaciju,ali se bojim da efekta necee biti 😏


 2. Kata 19.12.2020

  Pila sám 3 g.eftil tablete sada vise nepijem imám malje na zulufima sa drsné strane líca dali CE oni sada samé po sebi nešťastí


 3. sladjana 22.02.2010

  Imam 25. Godina i jos od malena imam pojacanu maljavost po citavom tijelu. Imam i polucisticne jajnike pa mi je moj ginekolog rekao da je od toga, da rodim dijete i da ce proci. I bilo je tako ali jako kratko. Sad su dlake puno vece i cini mi se da, kad se skinem, prvo vidim te ruzne dlake pa onda svoje tijelo. Zanima me da li postoji neko konkretno rijesenje? Da li postoji lijek koji djeluje na taj problem a ne izaziva neke druge ne zeljene reakcije?


 4. andja 17.02.2010

  Imam 37 godina i prije dve godine sm primetila malje po vratu koje su sada uveliko pojacvaju. Isla sam na razne preglede za poremecaj hormona doktori su utvrdili da je sve zatim sam odlazila na razna mesta da mi rade depilaciju rekli su mi da laser ne moze d depilira svetle malje. Ja vas molim ako neko zna neki lek da mi pomogne jer je to jako neprijatan problem.


 5. Begzada 08.12.2009

  Imam problem sa policisticnim jajnicima, i izrazenu dlakavost na licu tj. Brada i brkovi, pa me interesuje na koji nacin ja to mogu otkloniti sa lica!!!


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde