Da zakažete pregled pozovite 063 687 460

Zakažete pregled 063 687 460

Najnoviji odgovori (80878)

  1. Postovani dr Stefanovicu,zanima me vase misljenje o oralnim kontraceptivima.U poslednje vreme cesto citam da upotrebu pilula povezuju sa rakom dojke i grlica materice.Ja imam 30 godina,nisam udata.Vec dve godine koristim Yasmin pilule.Pre nego sto sam pocela sa pilulama imala sam jako bolne i obilne menstruacije.Sa ovim pilulama osecam se odlicno,nemam te probleme,menstruacija traje tri dana i nije bolna.Uskoro planiram trudnocu pa me zanima koliko vremena je potrebno mom organizmu da se normalizuje nakon sto prestanem da uzimam pilule i da li je tacno da zene koje su uzimale pilule cesce imaju blizanacku trudnocu.A narocito me interesuje ovo vezano za pilule i rak dojke i grlica materice.Unapred se zahvaljujem.

    Odgovoreno: 26. 11. 2007.
    • Mnogobrojne nezavisne studije pokazale su da nema povezanosti OK sa rakom dojke. Sto se tice raka grlica - takodje nema direktne povezanosti ali indirektne da a one su posledica veceg promiskuiteta (veci broj partnera) zena koje koriste ok.. U nasoj zemlji samo 2 % zena koristi neki vid kontracepcije dok u zapadnoj Evropi oko 60 mil. zena koristi OK. Takodje smatra se da bar 6 meseci OK u zivotu svake zene pretstavlja dobru prevenciju za karcinom jajnika. Yasmin je najpropisivanija tbl. Zato se ne sekirajte. Sto se tice blizanacke trudnoce posle Ok moguca je u prvom mesecu nakon prestanka upotrebe zbog tzv. rebound efekta , ali to je retko i zato se savetuje da posle prestanka upotrebe ok jos tri meseca vodite racuna a potom se upustite u zeljenu trudnocu.

  1. Cijenjeni, voljela bi da mi odgovorite vezano za plodne dane. Ciklus mi je redovan 28dana i uvijek oko 15.dana osjetim napuhane grudi, akne koje traju do menstruacije. Da li je to pouzdan znak da je prosla ovulacija. Decko koristi prezervativ pa me zanima da li nam je siguran sex nakon 20.tog dana kada osjetim sve ove simptome, mislim da li mozemo koristiti metodu prekinutog snosaja?  S nadom da cete mi brzo odgovoriti unaprijed hvala. P.S.da li mi preporucujete pilule i koje? Imam 28god i uredan gin.pregled?

    Odgovoreno: 26. 11. 2007.
    • Kod urednog 28-dnevnog ciklusa ovulacija se desava 14.-og dana ( druga faza men. ciklusa je stabilnija pa se vreme ovulacije racuna unazad- tako sto se od duzine ciklusa oduzme 14 dana- a to znaci da nikada unapred ne mozete znati kada ce Vam biti ovulacija). Nadutost grudi, staklast sekret, tackasto krvavljenje su takodje znaci koji ukazuju na ovulatorni ciklus. Teorijski spermatozoidi zive 72 h a jajna celija 48 h tako da je mogucnost oplodnje (teorijski) + - 5 dana od dana ovulacije sto bi kod Vas bilo od 9. -19. dana. Ali u praksi nije bas tako. Ukoliko Vam je veza duga i stabilna (samo ne zelite neplaniranu trudnocu) metoda prekinutog odnosa posle 20-og dana bi mogla da dodje u obzir uz sve gore napomenute ograde i racunajuci s tim da je to najnesigurniji nacin kontracepcije. Sto se tice OK preporucio bih Vam tabl. Jeanine (niskodozazni OK sa izuzetnim kozmetickim efektom ) jer ste napomenuli akne u drugoj polovini ciklusa.

  1. Doktore Stefanovicu,februara 2006 sam operisana klasicnim putem od bilateralnih cisti-endometrioza.Sa levog jajnika je uklonjena cista vel.10cm,a desnog tri vel. po 2cm.Nakon toga 6mes.sam primala Diferelin.Od maja ove god. doktorka mi je ustanovila UZ pregledom cistu na desnom jajniku za koju nakon tri ponovljena UZ pregleda sumnja na endometriozu.Savetovala mi je da ne gubim vreme i da odem na laparoskopsku operaciju.Javila sam se doktoru koji me je operisao ali on tvrdi da je u pitanju folikul.Oboje se slazu da postoji hidrosalpinx levog jajovoda i zakazan mi je HSG.Drugi problem mi je bakterijska vaginoza koja mi se uporno vraca,84c pored brojne terapije Macmirorom,Poliginexom,Neopenotranom,a trenutno sam na ter.Orvagilom,nakon sto mi je vag. i cer. brisom nadjena masa Gram labilnih kokobacila i diplokoka.Partner i ja smo ispili i tab. Atricana.Imam 30 god.i zadnjih sest meseci pokusavam da zatrudnim.Molim vas da mi date savet u vezi mimoilazenja misljenja o postojanju ciste,i lecenju bakterijske vaginoze.Sta se radi u slucaju postojanja hidrosalpinxa?U panici sam posto sam zbog mimoilazenja misljenja pre operacije cekala godinu dana dok se stanje nije pogorsalo.Unapred hvala.

    Odgovoreno: 26. 11. 2007.
    • Posto ste vec imali endometrizu potvrdjenu operacijom i histoplatoloskim nalazom i terapiju diferelinom moguce je da je cista koja je radjena laparoskopski bila u stvari funkcionalna cista i da je nije trebalo raditi, ali kada je lekar koji je radio laparoskopiju bio vec u trbuhu morao je da proveri prolaznost jajovoda i ako je video hidrosalpinx (a sigurno je bio tu) trebalo je da uradi korekciju na jajovodu ili njegovo uklanjanje. Takodje ukoliko je uradio cistektomiju verovatno je poslao kapsulu ciste na H-P pa cete na osnovu toga videti koja je priroda ciste bila. S druge strane kod manifestne endometrioze u njvecem broju slucajeva jedan jajovod je neprohodan (nepisano pravilo) tako da je pitanje prolaznosti jajovoda kod Vas pod velikim znakom pitanja. (Jajovod izmenjen hidrosalpinxom je naravno neprohodan a prohodnost drugog je trebalo proveriti tokom laparoskopije). U svakom slucaju sta je tu je. Moj savet je da uradite HSG i da na osnovu rezultata istog planirate nacin zatrudnjivanja. Ukoliko postoji neprolaznost- resenje za Vas je In vitro fertilizacija i nemojte dugo odlagati to resenje. Sto se tice bakterijske vaginoze jedina prava i konkretna je terapija Orvagylom ili klindamicinom i sada ste dobili pravu th.Posle ove terapije upotrebite Vag. Lactovag 2x1 5-7 dana.

  1. da li pilule pocinju da deluju odma kad se pocnu uzimati.npr.ako ih pijes tek par dana a imas nezasticene odnose a i dalje nameravas da nastavis da ih pijes.da li u tom slucaju moze da dodje do trudnoce!?

    Odgovoreno: 26. 11. 2007.
    • Dejstvo pilule pocinje od prve uzete pilule a da bi efikasnost bila 100%-na morate ih uzimati ceo ciklus ( ne prekidati zapocetu kutiju). Dakle kod redovnog uzimanja zasticeni ste od prvog dana.

  1. Postovana doktorko Zikic! Unapred Vam se zahvaljujem i izvinjavam na oduzetom vremenu, a posto smatram da ste jedna divna zena i dobar doktor, nadam se da mi necete zameriti sto cu napisati malo podugacko pismo. Moj problem datira jos od pre dve godine,(ja bar mislim tako), previse sam radila i previse imam stresnih situacija na radnom mestu samo od jednog rukovodioca (moram navesti da jednostavno ne zna dobro svoj posao i onda trazi krivce za svakog ko mu se nadje na putu) mozda to nije lepo pricati ali je to istina. Od njegovih psihickih tortura i stresa doslo je do pada imuniteta i zaradila sam herpes zoster i to pravi skolski primer. Dvadeset jednu noc nisam spavala i imala nemoguce bolove i to sam nekako prebolela, pa sam se malo oporavila ali je onda krenulo posle jedno godinu dana osecaj propadanja samo pobledim pocne srce da lupa i imam osecaj da negde propadam. Ja se tada uplasim napravim jos gore i zavrsim u hitnoj. I tako je to krenulo nije se pojavljivalo stalno ali povremeno jeste. Onda je jedno pre tri meseca pocelo da mi zuji u glavi kao da imam roj pcela i da mi se javlja nesto kao PUF PUF u glavi. Ja nisam obracala paznju dok nije pocelo u glavi da me steze kao obru!  c, pa je onda krenulo da mi gori celo telo (kao da gorim u vatri), nocu me budilo i cetiri noci nisam spavala, sva sam bila iznurena. I tako malo po malo pocela sam da klonem, da mi secer varira gore dole da se zanosim dok hodam i onda je poceo da me hvata strah da cu ako ostanem sama ili izadjem na ulicu pasti i da mi nema ko pomoci. Doslo je dotle da je pocela da me hvata jako velika panika, pa sam plakala cesto (jer nikada nisam bila toliko bolesna). Krenula sam na pretrage kod privatnika i ovim putem Vam pisem koji su rezultati. Moram napomenuti da radim kao operater i posao koji obavljam zahteva jako mnogo psihickog i fizickog rada. > Nosila sam holter i poznati kardiolog dr Bastac je napisao svoju dijagnozu. HYPERTHYREOSIS SUSPECTA, TACHYCARDIA SINUALIS. Pijem ATENELOL cetvrtinu ujutru. > Radjena je i RADIOGRAFIJA VRATNOG I L-S DELA KICME: SPONDYLOSIS DEFORMANS ET UNEARTHROSU VERT.CERVICALIS. SCOLIOSIS ET SPONDYLOSIS DEFORMANS VERT.LUMBALIS. DISCARTHROSIS L5-S1 (valjda sam dobro napisala). > Radjen mi je i EMG misica. ENR NALAZ: Kotorna bryina provodjenja za n. peroneus l.dedz je 40/s e senzitivna za n.surali e l.dedz je 36 m/s. > EMG NALAZ: Ukayuje na hroni;nu iritaciju korenova L5 i S1 desno. > DIJAGNOZA: RADIKULOPATHIA L5 ET S1 LAT.DEZ. > EEG GLAVE: Difuzno brza aktivnost i parcijalno uocljiv osnovni alfa spektar 10 Hz > Viyuelna blokada adekvatna. > Nema specifi;nih grafoelemenata. > Nema akcentuacije strana. > FS i HV ne menjaju yna;ajno osnovnu aktivnost. > Nema ynakova epileptiformne elektrokortikalne aktivnosti ni fokalnog nalaza. > EEG: KARAKTERISTICAN ZA PSIHICKI NAPETE OSOBE. > KOLOR DOPLER je uredan, povisene malo masnoce ali nije strasno. > Mene interesuje ovo sto mi se desava u glavi. Zvonjenje svakodnevno, zanosenje kao da cu pasti na jednu stranu a vise vuce u desno, strah preveliki strah da ostanem sama i da ce mi se nesto strasno desiti. Nije mi bistro u glavi ni pred ocima, teram sebe da se ponasam normalno kao da sam zdrava osoba a ujedno me i brine to sto mi se to desilo. Otisla sam kod neuropsihijatra ona je konstatovala Neurostenija (ako sam dobro napisala).Moram napomenuti jos i da vec 5 godina nemam menstrualni ciklus i da pijem MENOSOYU. > Neuropsihijatrica mi je mnogo lekova promenila jer sam se od njih osecala lose. > Sada trenutno pijem LORAZEPAM od 2,5 mg 3 x dnevno, ksalol od 0,25 mg 3 x dnevno i englonil od 50 mg 3 x dnevno. Kao malo mi je lakse ali opet osecam ono zanosenje, zvonjavu u glavi i jako veliku glavobolju. > Interesuje me da li je terapija koja mi je prepisana dobra ili mozda treba primeniti nesto jace sa duzim dejstvo da bih se ja osecala koliko toliko dobro i da bih podnela da mogu svaki dan ici na posao. I jos nesto sam zaboravila reci, posto mi je metabolizam poremecen jednom mi je secer bio 10 i endokrinolog mi je dala neke strane tablete, popila sam polovinu te tablete ujutru kako mi je receno i posle 5 minuta bila mi je blokirana cela glava da nisam mogla da se setim ni svog koda na kartici kada sam otisla podici novac. Nekako sam se odvukla do kuce i kada sam sutradan dosla na posao pozlilo mi je. Od toga trenutka je krenulo sve ovo napred sto sam navela. > Izvinite sto Vas maltretiram svojim pismom, ali kada sam procitala nus pojave tog lega za secer pisalo je da moze da se javi cak i koma. Tako da ja ponekada osetim u glavi kao da nisam tu i da mi je glava prazna. Molim Vas recite mi koja je moja vrsta bolesti i kako najpravilnije i koje lekove da primenim. S` postovanjem i uvazavanjem na oduzetom vremenu primite moje srdacne pozdrave. Puno uspeha u daljem radu.

    Odgovoreno: 26. 11. 2007.
    • Tesko je tacno reci o cemu se kod Vas radi. Tegobe poput vrtoglavice, nesvestice, zanosenja pri hodu i zujanja u usima mogu biti posledice promena koje imate na kicmi, odnosno kostanom sistemu. Moze da se desi da imate i hormonski poremecaj obzirom da ste naveli izostanak menstruacija u zadnjih 5 godina. Kardiolog je posumljao i na pojacan rad stitne zlezde, sto takodje moze dati neke od navedenih tegoba. Medjutim, imate i neke psihicke tegobe koje mogu biti posledica navedenih telesnih oboljenja, ali i poremecaj koji je nastao paralelno sa drugim bolestima. Tu prvenstveno mislim na napade jakog straha i posledicno ponasanje. Sto se tice terapije, takodje je veoma tesko reci sta bih predlozila jer mi niste napisali sta ste uzimali ranije, u kojoj dozi i zasto ste te lekove iskljucili. Moj princip je da strahove ne lecim dominantno benzodiazepinima, pogotovu ne kombinacijom dva benzodiazepina (Lorazepam i Ksalol), kao ni Eglonilom. Medjutim, Vas psihijatar ima mnogo bolji uvid u Vase tegobe, dosadasnji tok bolesti te verovatno i valjan razlog zbog cega Vam je ordinirao navedenu terapiju koja Vam, kako sami kazete, jedino pomaze.

Prikazano 78771-78775 od ukupno 80557 pitanja