1. Pitanje broj: #20172

    Imala sam prije 2 godine operaciju koljena, tačnije vadjenje šrafova, jer sam operisala prednje ukrštene ligamente, odmah nakon budjenja, ruke su mi se ukočile i deformisle kao kod napada hypocalcinemie (što je ustvari i bilo) i svi simptomi hypocalcinemije, kao i gubitak daha, prevezena sam u šok sobu gdje sam bila 3 sata. Nikakve analize nisu radjene samo mi je rečeno da je to hypocalcinemija i da se to može svakome desiti. Nakon godinu dana opet sam imala napad gdje su izvršene pretrage i utvrdjena je hypocalcinemija. Radila sam sve nalaze, koji uključuju i hormone, žlijezde, antitijela, ultrazvuk. Krv i ostalo, i sve je u granicama normale i doktor mi je rekao da to može da bude vještački kao posljedica ranije operacije ili anestezije, s obzirom da imam 19,5 godina i koliko god unosila ili ne kalcijuma kroz ishranu, moj organizam ga mora crpiti i iz najmanje mliječne čokoladice.
    Zanima me da li će ikada to nestati, pošto povremeno se osjećam jako slabo, kosti me bole, pogotovo ruke.a od Th. uzimam Ca sandoz 500 i tablete vitamina D. Takodje me zanima da li napad kada mi se desi (pod tim podrazumijevam grčenje mišića i kočenje, zadebljanje i trnjenje jezika što mi se dešava) može da ima smrtan ishod? Svaki put kada se osjećam loše, jako se prepadnem, jer se bojim da mi se napad ne desi i toga mi je više dosta.
    Unaprijed Vam veliko hvala!

    Odgovoreno: 31. 01. 2009.
    • Poštovana, Jedan od razloga za hipokalcemiju je smanjeno lučenje paratireoidne žlezde, odnosno paratireoidnog hormona, PTH. Ukoliko su vrednosi hormona normalne, potrebno je ispitati druge uzroke koji mogu sniziti kalcijum u krvi. Hipolacemija se leči nadoknadom Ca i Vitaminom D u dozi koja je potrebna da spreči napade grčeva. Obično je to doza od 1gr-1,5gr svakodnevno. Napadi se najbrže rešavaju intravenskim davanjem preparata kalcijuma. Hranom se ovaj problem ne može rešavati. Potrebno je detaljnije endokrinološko ispitivanje. ass.dr Milena Velojić Golubović

Ostavite komentar