Pitajte doktora

Najnoviji odgovori (78753)

  1. imam 58 godina. U 55-toj godini sam izgubila mesecni ciklus.Zadnjih par meseci javljaju mi se isti simptomi kao kad sam imala redovnu menstruaciju. Interesuje me, da li je to normalno? Nisam radjala ali sam imala dve vanmatericne trudnoce.
    S postovanjem, Nada Nikolic

    Odgovoreno: 04. 03. 2007.


    • Ukoliko su ti simptomi predstavljeni mesecnim krvavljenjem onda je potrebno uraditi explorativnu kiretazu jer svako krvavljenje u menopauzi je suspektno na karcinom endometrijuma i obavezuje nas da uradimo ovu vrstu dijagnosticke intervencije.

  1. POSTOVANI DOKTORE,IMAM 21. GODINU IZ NOVOG SADA SAM,INTERESUJE ME DA LI DEVOJKA POSLE MENSTRUACIJE MOZE BITI U NEPLODNIM DANIMA,,,I DA LI TAD MOZE DA OSTANE TRUDNA,,,,JA SAM SA SVOJOM DEVOJKOM VEC DVA MESECA I IMALI SMO ODNOSE BEZ PREZERVATIVA,ONA KAZE DA JEBILA U NEPLODIM DANIMA,PA BOJIM SE DA LI MOZDA MOZE OSTATI U DRUGOM STANJ ILI DA SE OBRATI GINEKOLOGU,AKO JE MOZDA OSTALA U DRUGOM STANJU NEKAKO DA SPRECI DA SE OCISTI,,,JEL JE NEGATIVNA KRVA GRUPA PA NESMIJE DA SE CISTI.
    MOLIM VAS POMOZITE MI!

    Odgovoreno: 04. 03. 2007.
    • U Normalnom 28-dnevnom ciklusu plodni dani su od 9-og do19-og dana ciklusa- teorijski. Prakticno to je od 11-og do 17-og dana , ali je sve idividualno tako da je moj savet od sada pa ubuduce da svi odnosi budu zasticeni da ne biste bili u ovakvoj nevolji. Ukoliko je trudna moguce je uraditi prekid trudnoce (nadajmo se da nije) , ali o tome cete sa Vasim ginekologom -Novosadjani su odlicni ginekolozi. Negativan Rh faktor nije prepreka jer se posle takvog prekida ordinira Amp. Rogham a 250 mg

  1. Moj ginekolog mi je preporucio ,,Jasmin''pilule samo na osnovu papa-testa i kolposkopije,bez analize krvi.Pa,interesuje me da li je to adekvatno,da li je neophodna ta analiza.I,ako mozete da mi malo pojasnite moguce kontraindikacije,s obzirom na brojne predrasude.Konkretno,najvise me interesuuje deo oko gojenja.
    Hvala,unapred!

    Odgovoreno: 04. 03. 2007.

    • Pilula koju Vam je preporucio Vas ginekolog je odlican izbor za mlade devojke narocito one sa PMS-om i jedna je od najcesce propisivanih pilula na zapadu. Cinjenica je da kod nas ok vrlo tesko prolazi zbog razlicitih predrasuda. Analiza krvi ukoliko ste mlada i zdrava je pozeljna , ali nije neophodna. Relativne kontraindikacije su: bolesti dojke, infarkti miokarda u porodici, cerebrovaskularni inzulti (slogovi), bolesti jetre, poremecaji koagulacije. Radi se o niskodozaznoj hormonskoj piluli koja ne dovodi do gojenja vec naprotiv.

  1. Najpre sve castitke na vrlo informativnom sajtu. Dakle, moj problem je sledeci. Ustanovljena mi je adenomioza uterusa, a UZ nalaz kaze: „Uterus u avf, u prednjem zidu, intramuralno, zahvata skoro citavu debljinu zida materice, nejasnih granica, nehomogene strukture adenomioza uterusa.“ Inace, imam 35 godina, 10 godina sam u braku, nisam imala trudnoca niti pobacaja. Ciklusi su mi redovni, na 26 dana, uredni, umereno bolni. Suprogovi rezultati, spermogram, su OK. Radila sam i HSG, nalaz je uredan, a uskoro se spremam i na laparaskopiju. Moje pitanje je kolike su mi sanse da sa ovom dijagnozom ostanem trudna i eventualno iznesem trudnocu? Usput, ovulacije ne izostaju, cak su mi folikuli takvi da i sam dr kaze da su „savrseni“. Endometrijum je npr. 12. dana, sa folikulom od 21x22, 11 mm. I uz najbolju nameru mog lekara da me salje sa analize na analizu, sa operacije na operaciju, ipak nije iskren da mi kaze kolike su mi sanse. S obzirom da sam vec na ivici zivaca i strpljenja najbolje je da konacno cujem jedan iskren odgovor, pomirim se sa sudbinom, i pokusam barem da ostanem psihicki zdrava.

    Odgovoreno: 04. 03. 2007.
    • Vas ginekolog nije neiskren vec obazriv i ponasa se eticki. Kod takve dijagnoze je vrlo tesko reci koliki je procenat uspeha jer teorija je jedno a praksa drugo. Ono sto ja mislim da bi trebalo uraditi kod Vas ako vec nije je histeroskopija, (pa tek potom laparoskopija). Dalje ma kako ovo zvucalo kao otrcana fraza morate biti uporni istrajni i psihicki neoptereceni ( znam da Vam je tesko posle 10 godina) , ali nastavite.Nijedan ginekolog Vam nikad nece reci da nemate sansu jer bi to bila laz u sta smo se mi koji radimo ovaj posao nebrojeno puta uverili

  1. Imam 35 godina.U 2005-te imala sam CIN-2,HPV tip-31(visoko rizicni)Uradili su mi konizaciju kod nas na klinici.Sada opet na PAP testu nalazi su mi pozitivni imam CIN1,HPV.Moj Dr. kaze da sad treba da ucini prvo koji je tip HPV pa onda videcemo sta da radimo dalje.Jas Vas pitam sta Vi mislite .Sta bi trbalo da preuzmem .Dali ima neki preparat koji mozete da mi preporucite da uzmem ,neke tablete ili sta ja znam .Predpostavljm da mi je imunoloski sistem narusen pa opet se ponavlja.Hvala

    Odgovoreno: 04. 03. 2007.

    • Verovatno znate da je HPV infekcija u osnovi karcinoma grlica- upravo zbog toga Vam je radjena konizacija. Nalaz CIN-a 1 posle konizacije i prethodne HPV tipizacije obavezuje na ponovnu HPV tipizaciju ( slazem se sa Vasim ginekologom) i dalji intenzivnio nadzor. Opsti kao i lokalni imunitet imaju ogroman znacaj za razvoj promena kao i tip virusa. Na zalost nemam predlog za lokalnu th, ali savetujem konstantan kontakt sa ginekologom.

Prikazano 78381-78385 od ukupno 78486 pitanja