Pitajte doktora

Najnoviji odgovori (78660)

  1. Poceo sam da uzimam(zbog treninga), Whey protein, koji sam kupio u Kalci u radnji koja prodaje preparate koji su namenjeni bilderima i sportistima. To je prah koji se rastvara u vodi. Ja pijem 60g. dnevno(samo kad treniram), i u tih 60g. ima 44g. cistog proteina. Protein je od SURUTKE! Ja se osecam normalno, zdravo, jako, i ne primecujem nikakve tegobe. Da li steti srcu? Da li cemi biti lose kad prestanem da uzimam? I da li je zdravo? 
    Veliki pozdrav!!!


    Odgovoreno: 19. 02. 2007.
    • Kod povecane fizicke aktivnosti povecavaju se potrebe za proteinima.Dnevno se tolerise unos do 1,25 g po kg telesne tezine (najgrublja procene). PROTEINI NE STETE SRCU VEC BUBREZIMA jer se prekomerne kolicine izlucuju bubrezima. Ukoliko se trenira profesionalno unos preparata treba da bude pod nadzorom lekara. Za rekreativni trening, kao sto je Vas navedene kolicine su tolerantne ukoliko se uzimaju samo u dane treninga.

  1. Pre 16 godina u Sremskoj Kamenici uradjena su mi dva baj-pasa. Zadnjih par godina osecam bol u donjoj vilici i zamor. Na skorasnjem testu opterecenja na samom pocetku 
    testa osetio sam blagu nesvesticu i doktorka je prekinula test. Saopstila mi je da treba da radim dalja ispitivanja ukljucujuci i kateterizaciju. Da li se kateterizacija radi kao i ranije ili je nesto savremenija nego kada je meni radjeno. Ako je potrebna ponovna operacija na osnovu 
    rezultata kateterizacije, da li je moguce izbeci otvaranje grudnog kosa eventualnom ugradnjom stenta.Bio bi Vam zahvalan ako bi mi pojasnili da li je to izvodljivo i gde 
    se to kod nas radi.

    Odgovoreno: 19. 02. 2007.

    • Baj pas (By pass – premošćenje) je korišćenje preparisane vene iz noge da bi se premostilo suženje na koronarnim arterijama. Na žalost, njihov vek retko prelazi 10 godina tako da je vrlo verovatno kod Vas bar jedan venski graft zapušen, s obzirom da imate tegobe pri naporu. Koronarografija se izvodi mnogo tehnički lakše nego pre 16 godina, kada je Vama rađena, sa manjim kateterima (prečnika do 2 milimetra) i u Srbiji se izvodi u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu. Pošto je ovo sajt iz Niša, navodimo da je 2006.godine u Nišu urađeno 1209 koronarografija i da je u 306 pacijenata ugrađeno oko 400 koronarnih stentova. Koronarografija je danas brza i bezbedna procedura. Što se tiče ugradnje stenta to se ne može predvideti pre koronarografije a sigurno je da ukoliko se oštećenja krvnih sudova mogu rešiti na taj način da će Vam lekari koji rade koronarografiju to i preporučiti. Vi bi u svakom slučaju trebali da budete spremni i na varijantu ponovne hirurgije.

  1. Imam 67 god.Na zadnjem svom odlasku kod lekara nadjeno mi je da imam holesterola.Imam Triglicerida 3,6 i Holesterola 8,52.EKG mi je pokazao sinusni 
    reitam,fr.80/min.,levogram,plitko neg.T u V1-V3,tad mi je pritisak bio 140/80,p 85/min. Do tada nisam imala Nikad Poviseni Holesterol niti Trigliceride. Moj lekar je napisao /tacno prepisano/ Sy anginae pectoris.Hypertensio arterialis.Hyperlipoproteinaemi

    Odgovoreno: 19. 02. 2007.
    • Povišeni su Vam i holesterol i trigliceridi. Oni su veoma važni faktori kardiovaskularnog rizika i smanjujući holesterol i trigliceride smanjujemo verovatnoću da će se dogoditi infarkt miokarda ili nekog drugog tkiva i organa. Zbog povišenih triglicerida i holesterola Vi uzimate Sortis. Ukoliko je i pored doze od 20mg nivo ostao isti treba povećati dozu na 40 ili 80mg. Od lekova koje uzimate Monizol širi krvne sudove srca i moguće je da od njega imate glavobolje. U tom slučaju ga treba zameniti Dilcoranom koji ima manje nuspojava. Iz Vaše terapije nije jasno zašto uzimate 300mg Propafena dnevno, jer je to antiaritmik. Potrebno je da uradite test opterećenja (ergotest na pokretnoj traci) da bi se videlo da li fizičko opterećenje izaziva slabiju ishranjenost srca, tj. da li stvarno imate koronarnu bolest (anginu pectoris). Presolol deluje i na povišen pritisak i na anginu, Cortiazem je uglavnom za lečenje povišenog pritiska, Aspirin (Andol, Cardiopirin, Cor As) obavezno 100 do 150mg dnevno jer smanjuje mogućnost stvaranja tromba u krvnim sudovima.

  1. Imam 32. godine, a od svoje 27. imam monomorfne VES. Na holteru radjenom pre tri godine imao sam 102 VES, od kojih jednu bigeminiju i jednu trigeminiju. Uradio sam EHO, ERGO i kardiolog mi je rekao da nema poremecaja na samom srcu , da je normalno, nema ishemije i da su uzroci neke druge prirode (ektopicna tkiva). Terapija koju uzimam je Concor 5mg svako jutro i 1.5mg lexilium ujutru i uvece. U poslednje vreme subjektivno ih dosta vise osecam i to uglavnom popodne, uvece i preko noci, kao i skoro uvek kada se najedem i ti napadi aritmije traju po par minuta. Molim Vas, ako mozete, da mi objasnite koliko su ove VES opasne po srce i da li mogu da izazovu ozbiljne srcane probleme, kao i to da li ih je moguce kvalitetnije leciti i sublimirati. Samostalno uzimam Mg, omega 3 i tablete na bazi gloga i belog luka. 
    Unapred Vam hvala.

    Odgovoreno: 19. 02. 2007.
    • Ventrikularne ekstrasistole (VES) su prevremeni srčani udari koji nastaju iz tkiva leve ili desne srčane komore. VES mogu predstavljati znak bolesti ali se mogu javiti i u mnogo stanja gde nema organskih poremećaja ili mogu biti znak poremećaja nekog drugog organa a ne srca. VES se mogu javiti kod iscrpljenosti, nakon intoksikacije nikotinom ili alkoholom a u nervoznih ljudi mogu biti svakodnevni nalaz. Ukoliko je nervoza razlog za VES onda ih na Holteru neće biti preko noći a javljaće se u budnom stanju. Ako osećate VES posle obroka pokušajte sa manjim obrocima. Nekada kardijalna hernija ( "kila" na gornjem delu želuca) može biti razlog za nastajanje VES – u tom slučaju treba konsultovati gastroenterologa. U gojaznih ljudi se mogu javiti u polusedećem ili ležećem položaju jer onda stomak pritisne srce i javljaju se VES. Nivo opasnosti monomorfnih VES (to znači VES iz jednog centra – žarišta) u Vašem slučaju je jako nizak a vrlo verovatno da ne postoji organski poremećaj koji dovodi do njih već je u pitanju neka od opisanih situacija. Od terapije koju uzimate efikasni su Concor i Mg u suzbijanju VES. 
       

  1. Postovani dr.Stefanovicu,
    Moram pre svega da izrazim svoje veliko odusevljenje zbog vaseg sajta i mogucnosti da putem njega mozemo da dobijamo korisne informacije. Javljam Vam se zbog problema koje imam, a radi se o sledecem. U braku sam dve i po godine,i imala sam dva spontana pobacaja. Jedan u 5 a drugi u 3 mesecu trudnoce. Radili smo razne analize na viruse i ispostavilo se da imamo hlamidiju. Posle terapije smo se ponovo testirali i test je bio negativan. Od poslednjeg spontanog je proslo godinu dana. Pre negde oko mesec dana sam bila na obican pregled jer sam primetila da mi je sekret pojacan. Doktor mi je predlozio da uradim papanikolau. Rezultat pokazuje da sam druga grupa i u nastavku pise: Le,celije gornjih slojeva epitela-pojedina jedra uvecana.i da je sekret III grupa. Dijagnoza je bila da imam upalu grlica materice i da trebam ponoviti test za 2 meseca. Bila bih Vam veoma zahvalna ako bi ste mi objasnili, zbog cega se moze javiti ta upala. Da li se radi o obicnoj prehladi ili je u pitanju neka infekcija koju nisam mozda otkrila da imam? Da li je moguce da se hlamidija ponovo aktivira ili kad se jednom izleci kod oba partnera vise se ne javlja? Iskreno veoma sam zabrinuta jer ne bih volela da mi se ponovo desi isto sto i sa prethodne dve trudnoce. i pitala bih jos samo jedno pitanje. Posle ove druge trudnoce desava mi se da izmedju dva menstrualna ciklusa imam neznatna krvarenja. Koja traju od 1-7 dana. Rekli su da mi se to desava zbog ovulacije. Da li je to krvarenje opasno ili je to normalna pojava. I da li tih dana kad pocne krvarenje mogu da ostanem trudna ili to znaci da sam zakasnila? Inace imam 25 god. i iz Leskovca sam. Pokusala sam najkrace moguce da Vam objasnim svoj problem, nadam se da ce ti mi dati bolje objasnjenje nego ono koje dobijam ovde.
    Unapred zahvlana,


    Odgovoreno: 19. 02. 2007.
    • Osnovu vaginalne flore cini bakterija (Dederlajnov bacil) ciji produkti stvaraju mlecnu kiselinu koja vaginalnu sredinu cini kiselom sto se u medicini naziva kisela samozastita. Razliciti faktori kako spoljasnji tako i unutrasnji mogu uticati na remecenje vaginalnog sekreta ( stres, ishrana, bolesti, sredstva za higijenu, ves, fizicka aktivnost itd.) tako da je III grupa VS vrlo cest nalaz u seksualno aktivnih zena i znaci bakterijsku infekciju. Ukoliko terapija propisana od Vaseg ginekologa na osnovu grupe VS ne da zeljene rezultate potrebno je uraditi vaginalni i cervikalni bris na biogram i antibiogram i po tim rezultatima sprovesti terapiju.Takodje nalaz nekoliko uvecanih jedara moze biti posledica vaginalno-cervikalne infekcije te posle terapije treba ponoviti nalaz po Papa-Nikolau. 
      Jednom izlecena Chlamidija ne bi trebalo da ima recidive, u para koji se leci, ali su greske i izuzeci uvek moguci. 
      Krvavljenje u sredini ciklusa tzv. intermenstrualno krvavljenje je najcesce znak ovulacije i vidja se kao oskudno , tackasto krvarenje na vesu. ne traje duze od jednog dana tako da to sto Vi navodite period od 7 dana ne spada u ovu vrstu fizioloske pojave. Ovakva krvavljenja mogu biti posledica popustanja funkcije zutog tela ( i to moze biti jedan od uzroka SP)- odnosno neadekvatne druge faze menstrualnog ciklusa. Ako su Vam ciklusi uredni dan ovulacije cete dobiti tako sto od duzine menstrualnog ciklusa npr.29 dana oduzmete 14 dana i to bi bio 15.ti dan. Duzina ciklusa se racuna od prvog dana menstruacije do sledeceg prvog dana.

Prikazano 78381-78385 od ukupno 78398 pitanja