Da zakažete pregled pozovite 063 687 460

Zakažete pregled 063 687 460

Najnoviji odgovori (80594)

  1. Poštovani doktore,  moj sin ima nepunih 7 godina,  pre tačno godinu dana ustanovljen mu je synovitis coxae dex u to vreme je  ustanovljen i koksaki b virus.Ya gorinu dana on je više oimao iylive u  kukovima nego periode bez izliva.Najčešće je bio pogodjen desni kuk u  vrednostima 7.3- 10.2 mm povremeno se dogadjalo da izlive ima i u levom kuku  u vrednosti 6.6-8.8 mm .Obično počinje bolovima u stoplima, kolenima i  potkolenicama, a ako ga yaboli prepona i teže hoda onda su vrednostiiyliva  iymedju 8.8-10mm.   Ispitivan je na reumatologiji i nisu našli uzroke .U septembru je radjena  magnenta reyonanca gde su kukovi u redu ali su pronadjene anomalije na m.  bešici, tj. ureterima.Upravo je obavljena operacija na urologiji :excisio  paraureteralis bil. Reimplantatio ureteris bilateralis secundum  Cohen.Drainage  pre operacije imao je iyliv u desnom kuku 10.1 mm, u levom 8.8mm  14 dana posle operacije imao je desni 8.3 mm, levi 7.3 mm   nekoliko lekara ima suprotno mišljenje.Jedni tvrde da je to bio reaktivni  synovitis i očekuju da uskoro nema problema sa kukovima, dok drugi tvrde da  to nema veze i da će čim se oporavi od operacije morati da se uradi  artroskopija kuka.  U nalazima piše da ima zadebljanje sinovije i predlažu da se uzme isečak  na analizu.   Uz to ima i učestale stolice, diajreje, izazvane kandidijazom i  nespecifični kolitis, a to je utvrdjeno na gastroenterologiji, jer su  sumnjali na postojanje Chronove bolesti.   Šta mislite o ovome?Šta da radim?

    Odgovoreno: 04. 12. 2007.
    • Poštovana Gospodjo, U proceni sinovitisa kuka značajan parametar je razlika izmedju nalaza na bolesnom i zdravom kuku, dok apsolutne vednosti imaju manji značaj, Tegobe koje je Vaš sin imao, mogu biti posledica reaktivnog sinovita, mada njihovo trajanje, zahvaćenost oba kuka, kao i zahvaćenost kolena i skočnih zglobova, pre može da ukaže na reumatološko oboljenje, posebno uz tegobe koje ima sa crevima. Ukoliko se posle operacije na mokraćnoj bešici i ureterima tegobe smira, potrebno je dalje praćenje. Ukoliko se tegobe nastave, potrebno je dalje ispitivanje (dečji reumatolog), a artroskopija i biopsija (uzimanje isečka) su svakako procedure koje se mogu primeniti u cilju postavljanja prave dijagnoze.

  1. Postovani doktore Zivanovic,  Imam 23 godine i problem uvucenog grudnog kosa tipa excavatum. Saznao sam da se ovaj problem moze resiti hirurskom korekcijom. Zamolio bih vas da mi preporucite ustanovu u nasoj zemlji u kojoj je to moguce uraditi kao i  doktora tj. osobu koju bih kontaktirao. Unapred zahvalan.

    Odgovoreno: 04. 12. 2007.
    • Deformitet grudnog koša kakav Vi iamte se može korigovati jedino operativnim putem. Ukoliko postoje smetnje u radu srca i pluća hirurška korkcija je opravdana iz medicinskih razloga, a ukoliko ne postoje, hirurška korekcija se može uraditi iz estetskih razloga. Stepen korekcije zavisi od stepena deformiteta, Postoje različite tehnike, od kojih je najsavremenija Nussova operacija. Prema mojim saznanjima, operativna korekcij se radi u Institutu u Sremskoj Kamenici, u Institutu Banjica Beograd i Institutu za decu i omladinu u Novom Sadu.

  1. Ovo mi je prva trudnoća , sad sam u 18-oj nedelji,  zbog napada panike i anksioznosti pijem ksalol (helex 3×0.25mg), to je korigovana i smanjena terapija u saradnji sa neuropsihijatrom i ginekologom (pre trudnoće i dok nisam saznala za trudnoću pila sam 3×0.5mg), trenutno popijem samo jednom 0.25mg, najviše dva puta dnevno ali retko, samo kada je napetost jako velika,od ostale terapije uzimam folan i vitamin c.  Radili smo double i triple test i ne pokazuju povećan rizik.  Malo je reći da sam ja zabrinuta, šta više skoro da ne spavam a kada spavam sanjam medicinske termine za razne poremećaje…  Doktor koji mi vodi trudnoću ima jedno veoma logično objašnjenje a to je da beba sa kojom nešto nije u redu ne bi mogla da se razvija i raste tačno onoliko koliko je idealno za određeni dan i nedelju a što je slučaj sa našom bebom.  Prethodne dve godine provela sam u psihičkim pripremama i raspitivanju o trudnoći uz ovaj poremećaj i lekove, znači da ova beba nije rezultat puke slučajnosti, naše sebičnosti ili pak neobaveštenosti, već jako-jako željena beba.  ono što mene zanima i što bi mi jako pomoglo je da mi napišete bilo kakvo vaše znanje, saznanje ili iskustvo u vezi korišćenja ovih lekova u trudnoći i eventualnih štetnih posledica po bebu.  Kakva je veza između uzimanja ksalola i double i triple testa, da li se ekspertskim ultrazvukom otkriva i u kom postotku da li je sa bebom sve u redu, koje su to moguće nepravilnosti koje ovaj lek može prouzrokovati i na šta treba da se obrati pažnja, DA LI NAM JE POTREBNA AMNIOCENTEZA, da li je realna ovolika moja zabrinutost.  Za 10-ak dana radićemo UZ fetalne anatomije a zatim posle 20-te nedelje i fetalnu ehokardiografiju, da li možemo da se opustimo ukoliko ovi pregledi kažu da je sve u redu, koliko su oni pouzdani?  Čini mi se da me ova briga vodi u depresiju.  Unapred hvala i veliki pozdrav. 

    Odgovoreno: 04. 12. 2007.
    • Ksalol (alprazolam) pripada Benzodiazepinima [Anksiolitici]. Primena anksiolitika u trudnoci ( u prvom redu Diazepama) u trudnoci nosi rizik razvoja rascepa nepca i usne novorodjenceta. Rizik je naglasen pri primeni Diazepama u prvom trimestru trudnoce, sa statistickom znacajnoscu za razvoj rascepa nepca. Rizik rascepa usne je 0,4% a nepca 0,2% pri primeni benzodiazepina u ranoj trudnoci.. Pusenje cigareta i uzimanje anksiolitika povecava za 3,7 puta rizik od radjanja dece sa malformacijama u odnosu na kontrolnu grupu gde su majke samo pusile. Davanje Diazepama tokom drugog trimestra povecava rizik nastanka hemangioma i kardijalnih cirkulatornih defekata. Obzirom da su D i T test u redu nemate indikaciju za amniocentezu, (osim ako imate preko 35 godina), vece nego bilo koja druga zena sa istim vrednostima ovih testova. Ksalol ne utice na njihove vrednosti. Promene do kojih moze dovesti upotreba benzodiazepina su Vam opisane a one se ekspertskim ultrazvukom i fetalnom ehokardiografijom mogu otkriti. Dakle kod Vas je preduzeto sve sto treba (ja bih dodao jos samo 4D ultrazvuk- upravo zbog navedenih mogucih anomalija lica), a verovatnoca za neke od anomalija su minimalne - pogotovu sto Vi ne uzimate Diazepam, a propisane vrednosti Ksalola su minimalne. Ispostujte ono sto vam je nalozeno i ne sekirajte se- moje iskustvo je pozitivno ( puno zena za koje znam da su uzimale ove lekove nije imalo nikakve probleme sa svojom decom).

  1. postovani doktore,molim za vas odgovor.u poslednje vreme imam osecaj da mi se nesto pomera u stomaku,kao da sam trudna,pa dete mrda,ali radila sam 2testa za trudnocu i pokazuje da nisam trudna.menstruacije su mi redovne.hvala unapred

    Odgovoreno: 04. 12. 2007.
    • testovi su vrlo sigurni, tako da ako su negativni i uz redovne menstruacije trudnoca ne dolazi u obzir. Takvu simptomatologiju mogu dati promene na crevima, besici, ili jajnicima pa je moj savet da uradite ultrazvuk abdomena (trbuha). Stres, napetost, nervoza takodje mogu dati ovakvu simptomatologiju.

  1. Veliko postovanje doktore zeljela bih da vas pitam nesto sto me jako brine ja i moj decko imali smo odnos u 9 mjsecu,a prvi dan zadnje menstruacije je bio 17.08 i u 9,10,11 sam dobila mensturaciju al inace mi nije obilna pa tako ne mogu nista skontati uradila sam cak tri testa za provjeru sva tri su bila negativna al ne osjecam se bas ok cak i ledja me bole ..nekad kad imam obrok nakon toga imam prblema sa stolicom i osjecam da sam napuhana ...jel to uardila moja nervoza ili..Jednom tako je bilo slicno i posjetila sam ginekologa i niej bila u pitanju trudnoca kao i nista.. Unaprijed zahvalna

    Odgovoreno: 04. 12. 2007.
    • Ako su tri testa bila negativna nemojte se sekirati- da je trudnoca test bi bio pozitivan- tu nema greske. Ono sto se sa Vama desava moze se pripisati promeni godisnjih doba, stresu, nervozi, ali nikako trudnoci. Za Vasu informaciju svaka zena ima pravo na 2-4 iregularna ciklusa godisnje i to se ne smatra patologijom. Ukoliko Vas osecaj nelagodnosti i "ginekoloske" nejasnoce nastavi da perzistira uradite ks, urin sedimentaciju i posetite ginekologa (UZ i pregled) da biste se smirili.

Prikazano 78381-78385 od ukupno 80276 pitanja