Prof. dr Zoran Perišić

Profesor doktor Specijalista kardiologije

Telefon za zakazivanje
063 687 460

Telefon za zakazivanje

Dr Zoran Perišić je kardiolog koji iza sebe ima više od 500 ugrađenih pejsmejkera i više od 550 postavljenih koronarnih stentova. Oktobra 2005.godine dobio je Povelju Medicinskog fakulteta u Nišu zbog uvođenja novih metoda u kliničku praksu.

Telefon za zakazivanje

Oblasti medicine

Specijalizacija

Grad

Jezici

Raspored rada doktora

Telefon za zakazivanje
063 687 460

Najnoviji tekstovi koje je lekar objavio:

Postavite pitanje

Broj odgovorenih pitanja: 2192

  1. Sa nekih 5-6 godina sam imao operaciju vsd-a na srcu, i sve je proslo uspesno bez komplikacija. Posle nekoliko godina kontrole sada zivim normalan zivot. Pitanje koje imam je, koliko sam ogranicen po pitanju aktivnosti? Trenutno imam 16 godina, i licno ne mogu zamisliti zivot bez aktivnosti i sporta. Bas zbog vsd-a, me danas ogranicavaju po pitanju, bukvalno svega. Doktor koji me je operisao, je jos davno rekao da su normalne aktivnosti, npr. Sa drustvom fudbal/kosarka i sl. Dozvoljeni, ali da napredni treninzi nisu preporuceni. Interesuje me, neko ovako drugo misljenje. Shvatam da se pravo drugo misljenje moze dobiti samo od pravog doktora, ali posto vidim da postoji ovakva zajednica [svaka cast usput] rekoh da pitam, kada me nista ne kosta.: ) ako su potrebne neke druge informacije rado cu odgovoriti. Pozdrav

    Odgovoreno: 14. 07. 2010.
    • Prof. dr Zoran Perišić

      Poštovani,
      Vsd (ventrikularni septalni defekt) je najčešća urodjena srčana mana. Broj kod onih kod kojih se vidja kasnije se manjuje jer se jedan deo njih ne prepozna i završe fatalno još u detinjstvu. Kako ste vi operisani na vreme, a prvih desetak godina posle operacije nema nivih momenata, najverovatnije da će sve biti u redu u kasnijem periodu vašeg života. Ali, niko nema dovoljno iskustva sa takvim operacijama da bi preporučio vrhunski sport ili težak režim treninga, jer svaki takav rad opterećuje srčani mišić, verovatno i šavove i teorijski može dovesti do nepotrebnih incidenata i to je razlog za ovakvo mišljenje doktora.
      vi sada živite normalno, kao svi vaši vršnjaci, i to je već korist koja se samo poželeti može.
      Pozdrav

  1. Pre 4 godine operisala sam aneurizmu, imam visok krvni pritisak, pijem indapres sr. Poslednjih nekoliko dana pritisak mi se naglo spustio, najčešće na vrednost 97-72. Molim Vas za savet.

    Odgovoreno: 13. 07. 2010.
    • Prof. dr Zoran Perišić

      Po konsultaciji sa lekarom smanjite dozu lekova, verovatno je do vrućine, takođe znojenje smanjuje krvni pritisak.

  1. Moje pitanje se odnosi na terapiju moje majke i vase misljenje o njoj. Moja mama je 1929. God. Sa sledecim dijagnozama: cardiomyopathia ather et post infarcta subdecompensata angina pectrosi stabilis, insufficientio valvule mitralis gr ii et stenosis ostii arteriosis sinistri, st post innfarctus myocardii pareitis diaphragmalis et anteroseptalis, st post implanationem pace macer an iii mens pp av block completus, hypothyreosis athenio corporis gravis. Puno dijagnoza i veliki problemi sa lecenjem. Prva preporucena terapija bila je po otpustu posle ugradnje pace macera: cardiopirin 100, enalapril 1x2. 5, lasix 1x1, aldactone 1x25, dilatrend 2x3. 125 i letrox 1x50. Sa tom terapijom se lose osecala i na prvoj kontroli dr je izbacio lasix i aldactone a uveo diunorm i takodje je dodat dilacor 1x1. I posle ove terapije i loseg stanja mama je bila u bolnici gde po otpustu lekar prepisuje monisol, dilatrend, i letrox a izbacuje diuretike. Nakon dva dana mami pocinju otoci koji su se prosirili do kolena. Ja joj dajem lasix i pozivam internistu koji radi u bolnici da je privatno pregleda i predlaze: dilatrend 2x135, enalapril 1x5, lasix 1x, dilcoran80 2x i letrox od 50. Molim vas za vase misljenje. Unapred se zahvaljujem

    Odgovoreno: 13. 07. 2010.
    • Prof. dr Zoran Perišić

      Poštovana,
      Diuretike daju vašoj mami zbog otoka koji su najverovatnije srčanog porekla. Pošto se u dijagnozama pominje hipotireoza treba imati na umu da i ona može biti praćena otocima i onda bi trebalo modifikovati terapiju. I bubrežna slabost sa izbacivanjem proteina može dovesti do otoka, laboratorija bi bila od pomoći.
      Pozdrav

  1. Doktorka je rekla da hitno treba da odem na koronarografiju u zemunsku bolnicu jer su rezultati na testu opterecenja bili losi (1 stepen) . Ultravzvuk i holter su pokazali da je srce u odlicnom stanju. Doktorka sumnja na 90% zapusenosti srcane arterije. Koliko su intervencija, odnosno katetrizacija i eventualno postavljanje stenta riskantan poduhvat i koje su posledice po svakodnevni zivot. Hvala

    Odgovoreno: 13. 07. 2010.
    • Prof. dr Zoran Perišić

      Poštovani,
      Ne može se procenjivati stepen suženja arterije bez koronarografije i uz svu neinvazivnu dijagnostiku nema zamene za koronarografiju. Sama procedura je bezbedna i ne trebate se plašiti ni koronarografije niti eventualnog postavljanja stenta. Znam ekipu u zemunu, u pitanju su vrhunski doktori. Bez straha.
      Pozdrav

  1. Otcu oticu risevi na nogama. Pretrpeo je slog i dobio tetrapiju. Posle kontrole enilspril je zamenjen za jaci lek zbog visokog pritiska i dodat je jos jeda lek koji se pije u 17 sati svaki dan.

    Odgovoreno: 08. 07. 2010.
    • Prof. dr Zoran Perišić

      Poštovani,
      Ako je u pitanju kardiološki razlog u terapiju treba dodati lek za izmokravanje. Ali, postoji i puno drugih razloga. Od reakcija na lekove pre svega na amlodipin (norvasc) .
      Pozdrav

Prikazano 1-5 od ukupno 2192 pitanja




Zakažite pregled kod Prof. dr Zoran Perišić