12. nedelja trudnoće


Mama

Ovo je nedelja u kojoj će se većina vas početi osećati bolje, nakon silnog umora i mučnina. Neke će ipak još malo morati sačekati. Trbuh bi Vam mogao početi rasti, pogotovo ako Vam ovo nije prva trudnoća. Posteljica preuzima proizvodnju hormona.

Beba

Iako bebin mozak nije iste veličine kakav će biti kada se rodi, već sada ima istu strukturu. Ona ili on sada teži oko 18 grama i ima oko 6 cm. Ruke su već propocionalne ostatku tela, dok se noge još razvijaju. Vaša beba ima svoje reflekse, a takođe vežba pokrete digestivnog sistema. Sve su to pripreme za vanmaterični život. Ako Vaš ginekolog koristi doppler, moći ćete čuti i otkucaje srca Vaše bebe, koji će biti vrlo brzi. Rizik od spontanog pobačaja uveliko se smanjuje od trenutka kada možete čuti te otkucaje.

Tata

Jeste li išli s njom na pregled? Ako još niste, svakako idite sledeći put, jer ćete čuti otkucaje bebinog srca. Učestvovanje u pregledima dobar je način i da postanete ravnopravan saučesnik u trudnoći. Ako Vam posao ne dopušta odlazak, pokušajte nekako uskladiti raspored. Ipak su to dragocena iskustva.Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde