12. nedelja trudnoće

Simptomi koje osećate u prvom trimestru trudnoće polako nestaju. To znači da nećete još dugo osećati jutarnju mučninu i hronični umor. Takođe, stomačić je već vidljiv i pravo je vreme za kupovinu nove garderobe.

Mama u dvanaestoj nedelji trudnoće

Ovo je nedelja u kojoj će se većina vas početi osećati bolje, nakon silnog umora i mučnina. Neke će ipak još malo morati sačekati. Trbuh bi Vam mogao početi rasti, pogotovo ako Vam ovo nije prva trudnoća. Posteljica preuzima proizvodnju hormona.

Vaše telo naporno radi i možda se pitate kako treba da se oseća trudnica u 12. nedelji trudnoće? Znajte da se sve u telu menja! Pored tipičnih simptoma tokom 12 nedelja trudnoće, možda ćete početi da osećate promene sa jutarnjom mučninom i umorom. Jednog dana možete biti iscrpljeni, a drugog možete osetiti nalet energije, dok mučnina dolazi i prolazi. Držite se - bližite se drugom tromesečju! Pobrinite se da unosite dovoljno tečnosti i zdrave hrane za one dane kada vam jutarnja mučnina otežava da se bilo šta smanji.

Ne zaboravite da je jedino zdrava ishrana dobra za Vas i bebu! Nemojte preterivati sa slatkišima i nezdravom ishranom koja Vam se jede u trudnoći. Takođe, trudnicama se preporučuju posebno osmišljeni treninzi. Razmislite o svojoj fizičkoj aktivnosti i da li je treba imati više ili manje u ovim danima.

Beba u dvanaestoj nedelji trudnoće

Iako bebin mozak nije iste veličine kakav će biti kada se rodi, već sada ima istu strukturu. Ona ili on sada teži oko 18 grama i ima oko 6 cm. Ruke su već propocionalne ostatku tela, dok se noge još razvijaju. Vaša beba ima svoje reflekse, a takođe vežba pokrete digestivnog sistema. Sve su to pripreme za vanmaterični život. Ako Vaš ginekolog koristi doppler, moći ćete čuti i otkucaje srca svoje bebe, koji će biti vrlo brzi. Rizik od spontanog pobačaja se smanjuje od trenutka kada možete čuti te otkucaje.
Beba otvara i zatvara šake i savija prste na nogama, a mozak se tako brzo razvija!

Simptomi koje možete osetiti u 12. nedelji trudnoće

Tata

Jeste li išli s njom na pregled? Ako još niste, svakako idite sledeći put, jer ćete čuti otkucaje bebinog srca. Učestvovanje u pregledima dobar je način i da postanete ravnopravan saučesnik u trudnoći. Ako Vam posao ne dopušta odlazak, pokušajte nekako uskladiti raspored. Takođe, imajte razumevanja za hormonske promene kroz koje prolazi Vaša partnerka.
Osim troškova tokom porodiljskog bolovanja, treba planirati i mnoge druge stvari. Iako je još uvek rano za opremanje sobe za bebu, lepo bi bilo da sa partnerkom provedete veče maštajući o detaljima kojima ćete oplemeniti sobu za bebin dolazak.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde