22. nedelja trudnoće

Mama

Još uvek se osećate dosta dobro i aktivno u ovom, drugom tromesečju. Seks u trudnoći zna biti tabu tema. Bilo kako bilo, seksualnost se tokom trudnoće potpuno menja. Najčešće u prvom tromesečju osećate mučnine, imate bolne grudi ili ste jednostavno preumorni za takve aktivnosti. Rešenje može biti pronalaženje nekih alternativnih načina izražavanja seksualnosti. U drugom tromesečju libido opet ispliva na površinu. Zbog pojačanog strujanja krvi i vaginalnih izlučevina, neke žene dožive orgazme ili višestruke orgazme po prvi put. I još nešto, to je možda prvi put u Vašem životu da ne morate brinuti o tome hoćete li ostati trudni i kako se zaštititi. 
Ne postoji mogućnost da povredite dete tokom odnosa, iako je to vrlo česta briga budućih roditelja. Dete je dobro zaštićeno plodovom vodom i blaženo nesvesno svega što se događa. Osim, ako Vam lekar nije preporučio drugačije, seks je vrlo zdrava aktivnost koju možete praktikovati tokom cele trudnoće. Kada uđete u treće tromesečje rešenje može biti u kreativnosti. Verovatno ćete istražiti neke nove položaje, a studije pokazuju da postoji samo nekoliko razloga zbog kojih se ne možete baviti seksom sve dok ne prođe porođaj. Ako neki od njih postoji i kod Vas, ginekolog će upozoriti na njih.


U ovom periodu majka može dobiti fiziološku anemiju, za koju će ginekolog preporučiti korigovanu ishranu, kao i tablete gvožđa.

Beba

Beba je sve veća i nastavlja se pripremati za svet van materice. U ovoj nedelji su trepavice bebe razvijene bebi, a takođe, njena usta, kapci i obrve postaju izraženiji, kao i oči (zenice još uvek nisu definisane). Na desnima su primetni sitni zubi. Ona ili on sada teži oko 425 grama i ima oko 29 cm. 
Sada, kad ima već 5 meseci, njen sopstveni imunološki sistem pomaže u odbrani od infekcija.
Značajno za ovaj period jeste nastavak razvoja mozga, čula dodira i pankreasa. Ono što je pogotovo zanimljivo i važno majkama je da mogu da razlikuju periode budnosti i sna bebe.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde