13. nedelja trudnoće

Kraj 13. nedelje trudnoće znači i kraj prvog trimestra trudnoće! Trinaesta nedelja trudnoće je izuzetno lepa, jer sada možemo da sumiramo šta sve fetus ima razvijeno. Osim svih vitalnih organa i glasnih žica, fets ima i svoj otisak prstiju!

Mama u trinaestoj nedelji trudnoće

Dobrodošli na prag drugog tromesečja! Obično je ovo period u kome se trudnice osećaju najbolje. Presrećne su zbog rane trudnoće i imaju više energije. Osim toga, napokon se počnu i osećati kao da su trudne. Neki parovi odlažu reći srećnu vest ostatku sveta do ovoga trenutka. Ako spadate među te parove, "bacite se na posao" i pokušajte biti što kreativniji. Ovo je ujedno i trenutak kada ostatak porodice počinje više učestvovati u trudnoći, jednostavno zato što postaju sve svesniji Vašeg blaženog stanja. Ohrabrite ih da učestvuju u Vašoj trudnoći, ali samo do granice koja Vama odgovara.
Verovatno više ne osećate jutarnje, trudničke mučnine. To vam sada dozvoljava da potpuno uživate u svojoj trudnoći.

Vaši će se pregledi odsada uglavnom sastojati od:

Beba u trinaestoj nedelji trudnoće

Puno se toga događa ove nedelje! Svih 20 zuba je formirano i samo čekaju da izađu. Vaša beba teži oko 30 grama, a duga je oko 7,5 cm. Bebina creva premeštaju se iz pupčane vrpce u njegov ili njen trbuh. Gušterača Vaše bebe čak izlučuje insulin! Oči su razvijene, ali se kapci neće otvarati još nekoliko meseci.
Mnoge buduće mame žele da saznaju pol bebe što pre, međutim, iako u ovoj nedelji zapravo znamo kog je pola beba, nisu velike šanse da Vam lekar na ultrazvuku sa sigurnošću može potvrditi pol bebe. Najraniji ultrazvučni pregled na kom se može uočiti pol bebe jeste onaj koji se radi između 18. i 22. nedelje trudnoće. Drage buduće mame, strpite se još malo!

Tata

Vreme je za slavlje! Izašli ste iz prvog tromesečja! Možda ste čekali da kažete rodbini i prijateljima. Muškarci se u ovom periodu osećaju sigurnije i slobodnije, pričaju o srećnoj vesti prijateljima.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde