13. nedelja trudnoće


Mama

Dobrodošli u drugo tromesečje! Obično je ovo period u kome se trudnice osećaju najbolje. Presrećne su zbog rane trudnoće i imaju više energije. Osim toga, napokon se počnu i osećati kao da su trudne. Neki parovi odlažu reći srećnu vest ostatku sveta do ovoga trenutka. Ako spadate među te parove, "bacite se na posao" i pokušajte biti što kreativniji. Ovo je ujedno i trenutak kada ostatak porodice počinje više učestvovati u trudnoći, jednostavno zato što postaju sve svesniji Vašeg blaženog stanja. Ohrabrite ih da učestvuju u Vašoj trudnoći, ali samo do granice koja Vama odgovara.


Vaši će se pregledi odsada uglavnom sastojati od:

  • merenja težine i krvnog pritiska
  • opipavanja veličine materice
  • merenja visine fundusa (vrha materice)
  • merenja otkucaja bebinog srca
  • analize urina

Beba

Puno se toga događa ove nedelje! Svih 20 zuba je formirano i samo čekaju da izađu. Vaša beba teži oko 30 grama, a duga je oko 7,5 cm. Bebina creva premeštaju se iz pupčane vrpce u njegov ili njen trbuh. Gušterača Vaše bebe čak izlučuje insulin! Oči su razvijene, ali se kapci neće otvarati još nekoliko meseci.

Tata

Vreme je za slavlje! Izašli ste iz prvog tromesečja! Možda ste čekali da kažete rodbini i prijateljima. Muškarci se u ovom periodu osećaju sigurnije i slobodnije, pričaju o srećnoj vesti prijateljima.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde