Veličina materice tokom trudnoće

Tokom trudnoće često je pitanje o tome kako se telo buduće majke menja. Dužina i težina bebe biće često pitanje i indikator da je sa plodom sve u redu, ali važno je i pitanje veličine materice.

Materica raste eksponencijalno tokom trudnoće. Posmatrajte kako se ponaša balon pri naduvavanju - tako se ponaša i materica tokom trudnoće.
Pre trudnoće, materica se nalazi duboko u karlici i veličine je pomorandže.
Veličina materice u prvom trimestru
U prvih 12 nedelja trudnoće, materica je veličine grejpfruta, izašla je iz karlice ( mada se i dalje uklapa u nju) i počinje da raste.
Ukoliko su u pitanju blizanci, materica će se rastezati i rasti brže. Ginekolog će moći dodirivanjem stomaka moći da oseti matericu.
 
 
Veličina materice u drugom trimestru
U ovom periodu materica porasti do veličine papaje. Ona više nije deo karlice i nalaziće se na sredini između pupka i grudi. 
Kako bude rasla, materica će pritiskom pomeriti organe oko sebe i stvaraće pritisak okolnim mišićima i ligamentima. Ovo će nekada prouzrokovati bolovi koji su normalna pojava, te nema razloga za strahom. Ovaj pritisak može dovesti do toga da pupak postane ispupčen, ali bez brige, pupak će se nakon porođaja vratiti. 
Od 18. do 20. nedelje trudnoće doktor će izmeriti rastojanje između pubične kosti i vrha materice u centimetrima. Vrh materice naziva se fundus, te se ovo merenje naziva fundametnalna visina.
Ovaj broj centimetara obično odgovara broju nedelja trudnoće, +/- 2 cm. Na primer, ako je fundamentalna visina 32 cm, trebalo bi da je trudnica u 32. nedelju trudnoće. Međutim, ako nije u pitanju prva trudnoća, normalno je da ovo merenje bude malo veće.
Ako je materica odgovarajuće veličine prilikom obaveznih kontrolnih pregleda, to je znak da je sa trunoćom sve u redu. Ukoliko je fundamentalna visina prevelika ili premala, ginekolog će uputiti trudnicu da uradi dodatna ispitivanja.

Veličina materice u trećem trimestru

U trećem tromesečju materica završava rast i biće veličine lubenice. U vreme porođajnog termina materica će se protezati od pubične kosti do rebara. Kako se porođaj približava plod će polako padati u donji deo karlice.Veličina materice nakon porođaja
Nakon porođaja materica se postepeno vraća na veličinu i u položaj pre trudnoće. Deflacija materice naziva se involution i traje oko 6 nedelja.
Zakažite pregled kod ginekologa koji će voditi vašu trudnoću popunjavanjem kontakt forme.
Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi materice.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Jasminka 21.01.2022

    Interesujeme zasto se materica smanjila u 24 nedelji trudnoce otisla sam na kontrolu i doktor mi je rekao da moram da ostanem na odeljenje jer se materica sa 42 smanjila na 22 kontrele su redovne i na zadnjoj pre 25 dana bilo je sve uredu sta se sada desilo i dali je opasno nemam nikakve promene ni bolove bebu normalno osecam sta se desava


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde