11. nedelja trudnoće

Mama

Dobijanje težine u trudnoći velika je briga za većinu žena, iako u ovoj fazi većina njih nije dobila puno dodatnih kilograma. Generalno gledajući, prosečni  porast težine u prvom tromesečju biće od pola kilograma, do kilogram mesečno. Neke će žene čak i izgubiti na težini i biti savršeno zdrave, pogotovo ako su imale problema sa mučninama ili povraćanjem. Neke će ostati na istoj težini, dok će se neke ugojiti i više od 4 kilograma. Rešenje je u zdravoj ihrani. Vaša pažnja treba biti usmerena na namirnice koje unosite, a ne na težinu. Uprkos onoj staroj narodnoj, Vi ipak ne jedete za dvoje, a broji se sve što pojedete. Ne zaboravite da je drugo biće u Vama samo nekoliko centimetara veliko i da nije potrebna dupla količina kalorija. Između 200 i 300 dodatnih kalorija biće sasvim dovoljno. Izbegavajte brzu hranu i pobrinite se da uzimate dovoljno raznovrsnog voća, povrća i proteina. Samo kratka digresija o proteinima - čak ni u trudnoći njih ne trebate uzimati iz mesa. Puno je uspešnih vegetarijanskih trudnoća.

Beba

Rast glave polako usporava, ali zato telo nastavlja sa ubrzanim razvojem. Ovo je nedelja u kojoj će se početi razvijati dužica oka, a pojaviće se i nokti na prstima. Beba je teška oko 10 grama i duga oko 5 cm.

Tata

Jeste li se već pomirili sa stvarnošću? Jeste li se već počeli brinuti kako ćete spojiti kraj s krajem, šta ćete kad ona ode na porodiljsko bolovanje? To je normalna zabrinutost očeva. Smirite se i odredite svoje prioritete. Nije lako sve izdržati, ali nadajmo se da će vremena biti bolja.
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde