Težina trudnice utiče na dete

Žene koje dobiju previše kilograma tokom trudnoće imaju veće bebe, a i posle imaju teže tinejdžere, opisano je u novoj studiji.

Istraživači sa Harvard Medical School pronašli su među skoro 12 000 dece i tinejdžera koje su proučavali, da su oni čije su majke primile više od preporučenih kilograma na telesnoj masi tokom trudnoće imali 42% veće izglede da će biti debeli.

Rizik nije zavisio od drugih faktora koje su istraživači proučavali, uključujući majčinu telesnu masu pre trudnoće, financijske prihode u porodici i obrazovanje roditelja.

Neke ranije studije povezale su ekstremno dobijanje na masi tokom trudnoće, sa povišenim rizikom od pojave debljine u detinjstvu. Ti posljednji rezultati dodali su dokaze tome da okolina fetusa može imati kontinuiran uticaj na regulaciju telesne mase deteta, izjavili su dr Emily Oken i njeni kolege u časopisu «Obstetrics & Gynecology».

Za žene, studija ističe važnost ulaska u trudnoću sa zdravom telesnom masom i tokom trudnoće paziti da dodaju preporučenu količinu kilograma.

U Medicinskom Institutu Sjedinjenih Američkih Država preporučili su da žene sa normalnom telesnom masom trebaju dobiti od 11,3 kg do 15,9 kg tokom trudnoće. Ženama koje imaju višak kilograma pre trudnoće bi trebalo dobiti nešto manje kilograma – od 6,8 do 11,3 kg – dok bi premršave žene trebale dodati 12,7 do 18,1 kg.

Trenutna studija uključivala je 11 994 – oro djece u dobi od 9 do 14 godina, čije su majke bile učesnice studije Nurses Health Study II, dugotrajne zdravstvene studije ženskih medicinskih sestara širom Sjedinjenih Američkih Država. Istraživači su pronašli da je 6,5% dece bilo debelo.

Okenin tim pronašao je da kada su majke prešle preporučeno dodavanje na telesnoj masi, težina njihove dece je takođe imala sklonost porastu.

U poređenju s njihovim vršanjacima čije su majke bile unutar preporuka, oni čije su majke dodale previše kilograma imali su 2% veće izglede da će biti debeli do dobi od 9 do 14 godina.

Istraživači sumnjaju da višak kilograma u trudnoći može uticati na fetalni razvoj na način da čini decu sklonijom preteranom dobijanju na telesnoj masi.

Istraživanja sprovedena na životinjama pronašla su da prejedanje tokom trudnoće menja ekspresiju gena koji su uključeni u regulaciju masti potomaka i takođe utiče i na centre za kontrolu apetita njihovih mozgova.
Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi sa trudnoćom.
 
Želite da vodite trudnoću i se porodite u privatnoj ustanovi? Popunite Kontakt formu i odmah ćemo vas kontaktirati.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde