Carski rez povećava rizik od astme

Deca rođena carskim rezom izložena su većem riziku obolevanja od astme, od beba rođenih prirodnim putem, upozoravaju švajcarski stručnjaci iz Dečije bolnice u Cirihu.

Jedna norveška studija iz jula, već je ukazala na povećani rizik od astme kod dece rođene carskim rezom, dok neke druge nisu potvrdile tu tezu, prenosi Rojters.

Švajcarski stručnjaci ističu da njihove nalaze dodatno osnažuje brojnost praćene dece i dužina istraživanja. Oni su istraživanje obavili na 3.000 dece, čije je respiratorno zdravlje praćeno do osme godine. Do tog vremena kod oko 12 %, ili 362 dece, je dijagnostikovana astma koja je lečena inhaliranjem steroida.

Samo 9% praćene dece rođeno je carskim rezom, ali je kod njih ustanovljen 80 % veći rizik obolevanja od astme nego kod dece rođene prirodnim putem. Taj rizik je još veći kod dece rođene carskim rezom čiji roditelji pate od nekih alergija.

Bebe rođene carskim rezom nisu izložene majčinim bakterijama, a one su izgleda bitne za pokretanje imunološkog sistema deteta. Izostanak njihovog delovanja može da bude objašnjenje veće izloženosti astmi dece rođene carskim rezom.

Žene u zapadnim zemljama sve se češće opredeljuju za carski rez iz nemedicinskih razloga, pa bi trebalo da budu upoznate sa ovim rizikom, ističe švajcarski tim na čelu sa Karolinom Rodui.

Astma pogađa više od 300 miliona ljudi širom sveta i najčešća je pedijatrijska hronična bolest.
 

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Nataša 09.12.2012

    Ja sam rodila dvoje dece carskim rezom i kod obe je dijagnostikovana astma, s tim da već imaju sklonost ka alergijama jer i moj suprug ima alergije. Baš kako je u navedenom tekstu opisano.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde