10. nedelja trudnoće

Zdravo trudnički stomačiću! Sada kada ste dostigli 10 nedelja trudnoće, možda ćete prestati da se pitate kada ćete zaista početi da izgledate trudno, jer se to upravo dešava. Beba više nije embrion - zvanično se smatra fetusom. To znači da Vaš fetus postaje sve više i više nalik bebi, a vi ste sve bliže tome da za sobom ostavite neugodnosti u prvom tromesečju.

Mama u desetoj nedelji trudnoće

Što se tiče simptoma trudnoće u desetoj nedelji trudnoće, još uvek ste umorni i razdražljivi, ali sačekajte još koju nedelju! Vaš trbuh bi mogao biti lagano vidljiv, ali to je više zbog nadutosti creva, nego zbog rasta materice. Međutim, linija struka lagano bi se mogla početi gubiti. Ne zaboravite pratiti težinu tokom trudnoće, a sada bi već mogli meriti i obim trbuha. Kasnije upoređivanje može biti zabavno.
Simptomi koje možete osetiti u desetoj nedelji trudnoće:

Beba u desetoj nedelji trudnoće

Vaš mali embrion sada znanično nazivamo fetus. Prosečna dužina mu je oko 4,5 cm i težak je oko 5 grama. Glava je još uvek velika u odnosu na telo, ali poprima sve više ljudskih karakteristika. Maleni nožni prsti su se oblikovali. Oči su trenutno širom otvorene, ali se očni kapci počinju spajati i ostaće spojeni sve do 25. ili 27. nedelje trudnoće. Uši su potpuno formirane, kao i gornja usnica. Najveće dostignuće krajem ove nedelje je gubitak repa.
Mnoge buduće mame govore kako im se čini da već u desetoj nedelji trudnoće osećaju pokrete bebe, mada u ovako ranoj trudnoći to nije verovatno. Iako možete uočiti na ultrazvzučnom pregledu koliko se beba kreće, radi osećaja pokreta u stomaku ipak ćete morati da sačekate još par nedelja.

Tata

Ne brinite ako se Vaša partnerka rasplače na reklamu ili na bilo što drugo iz potpuno neobjašnjivih razloga. To su samo hormoni. Isti oni zbog kojih je izražena razdražljivost Vaše partnerke. Iako mislite da ste na rubu živaca jer više ne znate kako bi joj udovoljili, dopustite da Vam napomenemo kako nije baš prijatno osećati da Vaše telo više nije samo Vaše, ali dobra je vest da će posteljica uskoro preuzeti proizvodnju hormona i buduća će se mama odmah osećati bolje.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde