27. nedelja trudnoće

Mama

Dobrodošli u  treće tromesečje! Sada biste mogli početi ozbiljnije da dobijate na težini i to će trajati negde do 36. nedelje. Iako neke kulture tvrde drugačije, porast težine u trudnoći nije debljina ili nešto nezdravo. Upravo suprotno, važan je za zdravu trudnoću i bebu. Dodatni kilogrami koje dobijete verovatno će se rasporediti na nekoliko mesta.


U početku trudnoće primetićete da su Vam se povećale grudi. Prosečna težina grudi pre trudnoće je oko 200 grama, a u trudnoći mogu narasti i do prosečno 800 grama! Nešto će kilograma otići i na telesne tečnosti (plodovu vodu i sl.). Ne zaboravite da se Vaš krvni obim povećava za oko 30-50 % u trudnoći. A ne zaboravimo na bebu i posteljicu! Tome dodajte i jadnih nekoliko kilogramčića masnih zaliha i dobili ste prosečno oko 12 - 14 kilograma.


Najvažnije je zapamtiti da je važnije ono što unosite u organizam, od toga koliko ste kilograma dobili. Neke će se žene udebljati više, pogotovo ako su pre trudnoće bile niže kilaže ili ako nose blizance. Neke će opet dobiti manje od proseka. Trudnoća nije vreme za radikalne dijete! Ako ste i gojazni, gladovanje bi moglo naškoditi bebi, jer bi sagorevanjem masnoća moglo doći do ispuštanja toksičnih supstanci.

Beba

Koža je od plutanja u vodi skroz naborana. Takva bi mogla ostati i nekoliko nedelja nakon porođaja, dok se Vaše novorođenče ne privikne na "život na vazduhu". Beba sada poprima oblik koji će imati pri rođenju. Sada već ima oko 900 grama i velika je oko 36 cm.
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde